Κλείδωσε το έκτακτο επίδομα 250 ευρώ: Ποιοι και πότε θα το πάρουν. Αναδρομικά αυξήσεις στις συντάξεις

9 Σεπτεμβρίου, 2022 6:07 ΜΜ
More videos

Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (7,7% στο β’ τρίμηνο), ανοίγει «παράθυρο» για το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και άτομα με αναπηρία.

Τις τελικές ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της αυριανής ομιλίας του στο Βελλίδειο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλειδώσει» και η διπλή ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Υπενθυμίζεται πως έκτακτο επίδομα ύψους 250 ευρώ – επιταγή ακρίβειας – δόθηκε και παλαιότερα σε συνταξιούχους με σύνταξη έως 600 ευρώ και άτομα με αναπηρία.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η φετινή επιταγή ακρίβειας δεν θα είναι κλιμακωτή (ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου) αλλά οριζόντια και δικαιούχοι της θα είναι οι :

  • Χαμηλοσυνταξιούχοι
  • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Άτομα με αναπηρία
  • Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

«Παράθυρο» για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους άνοιξε και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι «ένα τέτοιο μέτρο θα κριθεί στο τέλος του έτους ανάλογα με τις εξελίξεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τον πόλεμο και το δημοσιονομικό περιθώριο».

Αναδρομικά η αύξηση στις συντάξεις

Τριπλή θα είναι η αύξηση που θα δουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι από το 2023. Αφενός θα αυξηθούν οι συντάξεις 1,5 εκατομμύριο δικαιούχων από 6% έως έως 7%, αφετέρου θα καταργηθεί η ειδική εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα από τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, ενώ νέα αύξηση περιμένει τους παλαιούς συνταξιούχους με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Οσο ο ΕΦΚΑ ολοκληρώνει τον επανυπολογισμό των συντάξεων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την δαπάνη που θα κληθεί να εγγράψει στον Προϋπολογισμό του 2023, ανάλογα με το τελικό ποσοστό αύξησης που θα «κλειδώσει» μόλις οριστικοποιηθεί η εξέλιξη του πληθωρισμού και της ανάπτυξης του 2022.

Δεδομένου ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης και το ετήσιο ύψος του πληθωρισμού, βάσει των οποίων θα αποφασιστεί το ποσοστό της αύξησης, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου, είναι πολύ πιθανό οι αυξήσεις του 2023 να δοθούν στους δικαιούχους στο τέλος Φεβρουαρίου ή και ακόμη αργότερα.

Επομένως τα ποσά θα δοθούν με καθυστέρηση μεν, αλλά αναδρομικά από 1/1/ 2023. Δηλαδή, οι συνταξιούχοι θα πάρουν στο τέλος Φεβρουαρίου (ή Μαρτίου) την αύξηση όλων των μηνών που μεσολάβησαν, αναδρομικά.

Σύμφωνα με το νόμο 4670/2020 η αύξηση διαμορφώνεται από το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης διά του 2. Ετσι αν το 2022 (σε ετήσια βάση) ο πληθωρισμός κλείσει στο 6%-7% και η ανάπτυξη στο 4%, τότε οι συντάξεις θα πρέπει να αυξηθούν το 2023 κατά 5% με 5,5% (δηλαδή 3% με 3,5% λόγω του πληθωρισμού και 2% λόγω της ανάπτυξης).

Αν ο πληθωρισμός κλείσει υψηλότερα και η ανάπτυξη στο 4,5%, τότε η αύξηση θα φτάσει ή θα πεξεράσει το 7%.

Μια οριζόντια αύξηση 5% για τις κύριες συντάξεις σημαίνει μια μέση αύξηση της τάξης των 40 ευρώ το μήνα και περίπου στα 480 ευρώ ετησίως.