Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΚλείδωσαν τα νέα μέτρα για κορωνοϊό, 6.000 κρούσματα: Τι αλλάζει σε κλειστούς...

Κλείδωσαν τα νέα μέτρα για κορωνοϊό, 6.000 κρούσματα: Τι αλλάζει σε κλειστούς χώρους, μουρμούρα

Σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του εκρηκτικού νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ημέρες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα θα φτάσουν τις 6.000.

Τα μελανά επιδημιολογικά στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού δεν αφήνουν άλλα περιθώρια για δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με τους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και με κοινωνική δυσαρέσκεια.

Τα “νούμερα” λένε την πικρή αλήθεια. Είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, δηλαδή την εποχή προ του εμβολίου.

Ποια νέα μέτρα κλειδώνουν

Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις. Κι ενώ μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση “αντιστεκόταν” στη λήψη νέων μέτρων, πλέον θεωρείται μονόδρομος η απόφαση για επιπλέον περιορισμούς, καταρχήν στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται ενός τύπου “έμμεση υποχρεωτικότητα”.

Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, να συναλλάσσονται δια ζώσης με το δημόσιο ή τις τράπεζες κλπ, θα πρέπει να επιδεικνύουν περισσότερα rapid test εβδομαδιαίως και σε κάποιες περιπτώσεις και μοριακά. Το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους, και καθώς η οικονομική επιβάρυνση θα είναι μεγάλη, εκτιμάται ότι ίσως κάποιοι άρουν τις επιφυλάξεις τους και κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Παράλληλα οι ανεμβολίαστοι θα δουν να περιορίζεται σημαντικά και η κοινωνική τους ζωή. Πλέον οι μεικτοί ανοιχτοί χώροι, εφόσον έχουν πλαϊνά προστατευτικά σχεδιάζεται να λογίζονται ως κλειστοί χώροι, όπου θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης στις “κόκκινες” περιοχές ως τη 01.00.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μάσκα παντού

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της επιστροφής της μάσκας παντού, κάτι που προφανώς, εφόσον αποφασιστεί, θα αφορά καθολικά την κοινότητα, δηλαδή εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τα “δύσκολα” στοιχήματα της αύξησης των εμβολιασμών και της θωράκισης του ΕΣΥ

Τα μέτρα που αυτή τη στιγμή είναι στο τραπέζι, πλην των νέων περιορισμών για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, “απλώνονται” σε δύο ακόμη κατευθύνσεις:

Πρώτον στην ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Ήδη εφαρμόζεται συμφωνία με 5 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση στο ΕΣΥ κλινών, τόσο για Covid όσο και για non-Covid περιστατικά. Επιπλέον, ψηφίζεται άμεσα τροπολογία, που θα δίνει κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά και σε γιατρούς του Δημοσίου να συμμετάσχουν και να στηρίξουν τις εφημερίες του ΕΣΥ, ενώ εξετάζεται, επίσης, αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα.

Δεύτερον στην αύξηση των εμβολιασμών, καθώς η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και απωλειών, παρατηρείται στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ήδη όσοι έχουν κάνει ήδη τη δεύτερη δόση του εμβολίου πριν από 6 μήνες, ή το μονοδοσικό της Johnson & Johnson πριν από 2 μήνες, λαμβάνουν sms για προγραμματισμό της λεγόμενης “αναμνηστικής” δόσης. Ενώ όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους, αναμένεται να λάβουν “υπενθύμιση” με μήνυμα sms.

Παράλληλα σχεδιάζεται νέα ενημερωτική καμπάνια, η οποία θα “τρέξει” το αμέσως επόμενο διάστημα.

Χωρίς αμφιβολία, η αύξηση των εμβολιασμών αποτελεί και το πιο δύσκολο… στοίχημα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση.

«Μουρμούρα» για την κυβέρνηση και από βουλευτές της ΝΔ

Το νέο σφοδρό κύμα της πανδημίας, φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Δεν είναι πλέον μόνο η αντιπολίτευση που την καταγγέλλει ότι έχει ρίξει “λευκή πετσέτα”.

Είναι και οι κοινωνικές πλέον αντιδράσεις για την διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης, το μέγεθος των οποίων αποτυπώνονται ανάγλυφα και στις δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου.

Ακόμη και βουλευτές της ΝΔ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, επικεντρώνοντας στις χαμηλές “πτήσεις” του εμβολιαστικού προγράμματος αλλά και στο θέμα των περιορισμένων ελέγχων για την τήρηση των μέτρων.

Χθες, για άλλη μία φορά το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος πλέον είναι συχνός… επισκέπτης. Σε “εσωτερική” σύσκεψη, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Σκέρτσος, Γεραπετρίτης, Πλεύρης και η κ. Μίνα Γκάγκα, συζήτησαν διεξοδικά το θέμα της θωράκισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσιόδρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Το ίδιο θέμα απασχόλησε και την πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν και οι Περιφερειάρχες “κόκκινων” περιοχών. Κάποιοι μίλησαν για εφιαλτική κατάσταση, εκφράζοντας μάλιστα την άποψη ότι ίσως είναι ήδη αργά για παρεμβάσεις.

Και πάντως πλέον τα βλέμματα δεν στρέφονται μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, αλλά και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου καταγράφονται ανησυχητικά αυξητικές τάσεις σε κρούσματα.



Τα πιο σημαντικά