Κοινωνικό πείραμα: Εσείς θα παίρνατε χρήματα αν σας τα προσέφεραν;

29 Νοεμβρίου, 2015 10:33 ΠΜ
More videos

Ο Coby Persin έκανε ένα κοινωνικό πείραμα φορώντας ένα σακάκι καλυμμένο με χαρτονομίσματα. Επιπλέον, κρατούσε μια πινακίδα που έλεγε: ‘Πάρε ότι χρειάζεσαι’. Περιφερόταν στο δρόμο θέλοντας να δει κατά πόσο οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα έπαιρναν μόνο τα χρήματα που είχαν ανάγκη και πως θα αντιδρούσαν.

Μερικοί από τους πρώτους που πήραν χρήματα, με βεβαιότητα δεν τα είχαν ανάγκη. Ο πρώτος άνδρας που πλησίασε ήταν ένας τύπος επιχειρηματία που άφησε τον χαρτοφύλακα κάτω για να πάρει τουλάχιστον δέκα χαρτονομίσματα και όταν ο Coby τον ρώτησε αν τα είχε πραγματικά ανάγκη εκείνος απάντησε, ‘δεν τα χρειάζομαι αλλά είναι δωρεάν…ποιος δεν θα έπαιρνε;’

Το ίδιο σκέφτηκε και ο δεύτερος άνδρας που έκανε τζόγκινγκ και γύρισε πίσω για να πάρει 7-8 χαρτονομίσματα από το σακάκι. Και ο επόμενος που μίλαγε στο τηλέφωνο και είπε στον φίλο του ότι ούτε καν τα χρειάζεται.

Μετά μια ξανθιά με μια ακριβή τσάντα σταμάτησε για να πάρει μερικά χρήματα. Ο Coby έδειξε την ακριβή Louis Vuitton τσάντα της και την ρώτησε ‘Αλήθεια τα χρειάζεσαι;’ για να πάρει την απάντηση, ‘ναι, γιατί έχω ραντεβού για τα νύχια μου αύριο.’

Μέχρι εκείνη την στιγμή όσοι πήραν χρήματα σίγουρα δεν τα είχαν ανάγκη αλλά τα πήραν από καθαρή λαιμαργία και εγωιστικούς λόγους.

Τέλος, ο Coby συνάντησε έναν νέο άνδρα που φαινόταν άστεγος. Καθόταν σε μια γωνία με τον σκύλο του, μια μεγαλόσωμη ράτσα που φορούσε ένα ζεστό ρούχο. Ο Coby τον πλησίασε και ήταν το πρώτο άτομο που τον χαιρέτισε αντί να πάρει χρήματα και να φύγει. Ο άνδρας που πραγματικά χρειαζόταν τα χρήματα πολύ, πήρε μόνο 2 χαρτονομίσματα. Είπε ότι χρειαζόταν μόνο να πάρει χρήματα για φαγητό και είπε, ‘δώσε τα άλλα σε αυτούς που πρέπει να τα δώσεις.’

Ο Coby προσφέρθηκε να του δώσει περισσότερα για το φαγητό της αυριανής ημέρας αλλά ο άνδρας αρνήθηκε και του είπε να τα δώσει σε άλλους που τα χρειάζονται. Τότε ο Coby του λέει ότι είναι καταπληκτικός και ότι θέλει να τον βοηθήσει,έτσι του δίνει 60 δολάρια για να πάρει τρόφιμα για αυτόν και τον σκύλο του.

Από όλους τους ανθρώπους που πήραν τα χρήματα μόνο ένας άνθρωπος τα είχε πραγματικά ανάγκη. Και αυτός πήρε μόνο δυο δολάρια γιατί σκέφτηκε τους άλλους που ίσως πεινάνε και τα χρειάζονται. Το βίντεο τελειώνει με τα παρακάτω λόγια:

‘Έχεις πετύχει στην ζωή όταν ότι πραγματικά θέλεις είναι μόνο αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι.’

Δείτε το βίντεο

 

 

Ακολουθήστε μας στο facebook: