Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
Ελλάδα«Κίνημα της πετσέτας»: Πρωτοσέλιδο και στον διεθνή Τύπο - Η Daily Mail...

«Κίνημα της πετσέτας»: Πρωτοσέλιδο και στον διεθνή Τύπο – Η Daily Mail για τον «πόλεμο» της ξαπλώστρας στα ελληνικά νησιά

Κίνημα της πετσέτας: Έχει πάρει και διεθνείς προεκτάσεις καθώς ακόμη και ο ξένος τύπος έχει μπει στη διαδικασία να κάνει ρεπορτάζ και να εξηγήσει τι σημαίνει και τους λόγους που ξεκίνησε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail θυμωμένοι Έλληνες εξαπολύουν πόλεμο στους δημοφιλείς για τους βρετανούς προορισμούς σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους παραθεριστές να καταλάβουν παρθένες παραλίες. Κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί έχουν δεσμευτεί να πατάξουν την ανομία.

Το «Κίνημα Πετσέτας» ξεκίνησε από την Πάρο από εξαγριωμένους κατοίκους, που βαρέθηκαν να μην μπορούν να βρουν ελεύθερο χώρο στις παραλίες που έχουν καταληφθεί από ξαπλώστρες.

Οι συμμετέχοντες στο εν λόγω κίνημα έκαναν διαδηλώσεις τον Ιούλιο.

Καθώς το κίνημα εξαπλώθηκε και σε άλλα νησιά, ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ζήτησε από την αστυνομία να αυξήσει τους ελέγχους προκειμένου να παταχθεί η ανομία.




Το «κίνημα της πετσέτας»: Οι εξωφρενικές τιμές για ξαπλώστρες και ομπρέλα

Το «κίνημα της πετσέτας» ξεκίνησε με απογοητευμένους κατοίκους στην Πάρο, οι οποίοι παραπονιούνται ότι δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν ή να κάνουν ηλιοθεραπεία καθώς ερχόντουσαν τουρίστες που καταλάμβαναν την περιοχή.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πρώτοι στους πίνακες επισκεπτών στην Ελλάδα, με περίπου 4,5 εκατομμύρια να αναζητούν ήλιο, άμμο και σουβλάκι στη νότια Ευρώπη.

Ήταν ένας αριθμός ρεκόρ – σχεδόν τρία εκατομμύρια περισσότερα από το 2021, προς το τέλος της πανδημίας.

Αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια ευκαιρία κέρδους στις εποχιακές επιχειρήσεις που χρεώνουν τις κρατήσεις για πετσέτες και ξαπλώστρες σε κορυφαίες παραλίες.

Ο όμιλος Save Paros Beaches παρουσίασε μια εταιρεία που χρεώνει 60 € (51,68 £) στους τουρίστες για να νοικιάσει μια ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες για την ημέρα.

Για 120 € (£103,36), οι επισκέπτες μπορούσαν να απολαύσουν μια «VIP περιοχή».

Οι υπεύθυνοι του κινήματος έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι παραλίες είναι δημόσιες και μπορούν να τις απολαύσουν όλοι ανεξαιρέτως δωρεάν.

Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν: «Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στον δημόσιο χώρο, το δικαίωμά μας να απολαμβάνουμε τις παραλίες μας που καταπατούνται από άπληστους, κοινωνικά ανεύθυνους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν τις παραλίες στο σύνολό τους ή υπερβαίνουν τα όριά τους έως και 100 φορές την έκταση που νομίμως μίσθωση.’

Παρά τη συγκέντρωση 2.200 υπογραφών, ο δήμαρχος Πάρου ήταν ασαφής για το πώς θα λυθεί το θέμα.

Είπε: «Βιώνουμε μια κατάσταση όπου η απρέπεια είναι τόσο διάχυτη ούτως ή άλλως. Ο καθένας κάνει ότι θέλει.

«Ο καθένας μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει γιατί δεν είχε ποτέ τον έλεγχο, πόσο μάλλον να έχει συνέπειες που του αποδίδονται».

Να σημειωθεί πως στην παραλία Santa Maria στην Πάρο έκλεισαν τις επιχειρήσεις εταιρειών μετά από έρευνα του Κτηματολογίου Σύρου, ανέφερε η Sun.

Το κίνημα της Πάρου έχει απήχηση στους κατοίκους των Κυκλάδων, με μέλη της ομάδας να εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες για την κατάσταση στη Θεσσαλία, τη Νάξο και τη Ρόδο.

Το τοπικό πρακτορείο Hellas Posts ανέφερε την Τετάρτη ότι οι πολίτες είχαν «ξεσηκωθεί» στη Νάξο ως απάντηση στην «παραβατική συμπεριφορά των beach bar».




Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το κίνημα ενέπνευσε έναν κάτοικο της Νάξου να ιδρύσει μια ομάδα στο Facebook με τίτλο «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» τον περασμένο μήνα.

Το μέλος Έλενα Ανδριανοπούλου είπε : «Η ανταπόκριση ήταν καταπληκτική. Μέσα σε λίγες μέρες η ομάδα συγκέντρωσε περισσότερα από 3.500 μέλη.

«Έχουμε γράψει μια ανοιχτή επιστολή, υπογεγραμμένη από περισσότερα από 1.500 άτομα, την οποία θα στείλουμε στον εισαγγελέα και τις Αρχές.

«Ταυτόχρονα, ξεκινήσαμε την καταγραφή της κατάστασης σε βασικές παραλίες με drone, προκειμένου να παταχθεί η ανομία».

Τα πιο σημαντικά