Κίνα: Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του ιού H5N6 της γρίπης των πουλερικών σε άνθρωπο

16 Ιουλίου, 2021 9:20 ΠΜ
More videos

Ένας άνδρας στην Κίνα, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (15/07), διαγνώστηκε θετικός στο στέλεχος H5N6 της γρίπης των πουλερικών και είναι η πρώτη ανάλογη επιβεβαιωμένη μόλυνση ανθρώπου.

Η Κίνα επιβεβαίωσε ένα κρούσμα λοίμωξης με το στέλεχος της γρίπης των πουλερικών, H5N6, στην επαρχία Σιτσουάν, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (15/07).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του CGTN, o άνδρας που έχει αρρωστήσει, είναι 55 ετών και νοσηλεύεται -επί του παρόντος- στην πόλη Μπαζόνγκ, αφού παρουσίασε πυρετό στις 30 Ιουνίου και διαγνώστηκε θετικός στις 6 Ιουλίου.

Οι τοπικές Αρχές ενεργοποίησαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προχώρησαν στη σφαγή πουλερικών, στην περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με ειδικούς, η λοίμωξη είναι μεμονωμένη περίπτωση και «ο κίνδυνος επιδημίας είναι εξαιρετικά χαμηλός».

Ο ιός H5N6 είναι μια από τις δυνητικά επικίνδυνες μορφές της γρίπης, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά, πριν από οκτώ χρόνια, στο Λάος και αργότερα εξαπλώθηκε στην Κίνα και σε άλλες χώρες.

Από το 2014 μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στην Ασία, είχαν αναφερθεί 32 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από ιό H5N6 σε ανθρώπους και 19 θάνατοι, σύμφωνα με τα σχετικά δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιούνιο, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, σε σχετική ανακοίνωση, ανέφερε την ανίχνευση του πρώτου κρούσματος γρίπης των πτηνών H10N3 στον κόσμο, στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού.

Μάλιστα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το H10N3 είναι ένα χαμηλό παθογόνο στέλεχος του ιού των πουλερικών που «δεν έχει την ικανότητα να μολύνει αποτελεσματικά τον άνθρωπο».

Ακολουθήστε μας στο facebook: