Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΚιλκίς: Ξανακάθισε στα θρανία μετά από 30 χρόνια για να πετύχει το...

Κιλκίς: Ξανακάθισε στα θρανία μετά από 30 χρόνια για να πετύχει το παιδικό της όνειρο!

Η Όλγα Mασμανίδου από το χωριό Ευκαρπία Κιλκίς κάνει οτοστόπ καθημερινά, αναζητώντας μέσο μετακίνησης για να φτάσει στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Χωρίς την προσφορά διερχόμενων οδηγών δεν θα έφτανε στο σχολείο που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από το χωριό.

«Πηγαίνω στο δεύτερο κύκλο. Κάθε κύκλος είναι και μιάμιση τάξη, ολόκληρη Β’ Γυμνασίου με μισή Γ’ και το καλοκαίρι με το καλό θα πάρουμε το απολυτήριο. Η απόφαση ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μου που ήθελα να το πετύχω, γιατί σαν άνθρωπος όταν βάζω στόχους, τους πετυχαίνω και δεν τα παρατάω, ήμουν ενθουσιασμένη και χαρούμενη και ξεκίνησα. Με δυσκολεύει λίγο η μεταφορά μου, γιατί μετά τη δουλειά μου βγαίνω στο δρόμο για ωτοστόπ, αλλά είναι δύσκολο γιατί δεν μπορώ να βρω γρήγορα μεταφορικό μέσο να έρθω στο σχολείο μου », όπως αναφέρει η Όλγα Mασμανιδου.

Η 47χρονη πέρασε με αποφασιστικότητα την πόρτα του σχολείου για να ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση. Όταν είχε τελειώσει το δημοτικό όπως τα παιδιά της ηλικίας της, η οικογένεια της, δεν της είχε επιτρέψει να συνεχίσει στο γυμνάσιο. 30 και πλέον χρόνια αργότερα όμως πήρε την απόφαση να καθίσει πάλι στα θρανία. Η κ.Μασμανίδου είναι μητέρα τριών παιδιών και πηγαίνει στην ίδια τάξη με το μικρότερο από τα τρία παιδιά της. Στον αγιασμό για τη νέα χρονιά η 47χρονη έφτασε συνοδεία της μεγαλύτερης κόρης της. τα παιδιά της αποτελούν σημαντικό στήριγμα στη θέληση της να πάρει το απολυτήριο.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνονται σε ενήλικες οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και με την φοίτηση τους μπορούν να πάρουν απολυτήριο για να συνεχίσουν, εφόσον το επιθυμούν στο λύκειο. Παρά τις δυσκολίες, μετά το γυμνάσιο η Όλγα Mασμανίδου είναι αποφασισμένη να φοιτήσει και στο λύκειο.

Ο Υποδιευθυντής του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στο Κιλκίς, Θοδωρής Ηλίας μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο», της ΕΡΤ3, για τους ενήλικες που θέλουν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους.

«Είναι ένας θεσμός. Είναι δημόσιο σχολείο και είναι δωρεάν και στο οποίο έρχονται άνθρωποι που για κάποιους λόγους δεν κατάφεραν να τελειώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Οι λόγοι είναι ποικίλοι, πρώτιστα είναι οικονομικοί, άλλοτε οικογενειακοί. Παλιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι το κορίτσι δεν χρειάζεται να πάει σχολείο, και άλλοτε οι λόγοι ήταν μαθησιακοί. Όσοι έκατσαν και πάλι στα θρανία μας λένε ότι το βίωμα είναι εξαιρετικό», ενώ όπως είπε ένα ποσοστό της τάξης 30% με 40% συνεχίζει και στο Λύκειο, και τόνισε ότι «η γνώση είναι ΄δύναμη που μπορούμε να την αποκτήσουμε σε οποιαδήποτε ηλικία».

Τα πιο σημαντικά