Οι ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος, που κυμαίνονται από δυσκοιλιότητα έως καρκίνο του παχέος εντέρου, είναι μια αυξανόμενη πρόκληση για τη σύγχρονη ιατρική.
Το μεγάλο βήμα προόδου έρχεται από την τεχνολογία των “έξυπνων χαπιών”, που υποσχέθηκε να κάνει τη διαδικασία διάγνωσης πιο αποτελεσματική, λιγότερο ενοχλητική και επίσης, πιθανώς, πιο φθηνή.
Πώς Λειτουργούν τα Έξυπνα Χάπια;
Αυτές οι φαρμακευτικές κάψουλες περιέχουν μικροσκοπικές ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες “ταξιδεύουν” κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα, συλλέγοντας πληροφορίες στο πέρασμά τους. Τα δεδομένα, που μπορεί να περιλαμβάνουν φωτογραφίες, μετρήσεις pH και άλλες βιομετρικές πληροφορίες, μεταφορτώνονται σε έναν υπολογιστή για περαιτέρω ανάλυση από τον γιατρό.
Εφαρμογές και Προοπτικές
Εκτός από τη διάγνωση, τα έξυπνα χάπια προσφέρουν τη δυνατότητα για πιο εξατομικευμένη θεραπεία. Για παράδειγμα, κάποια έξυπνα χάπια διαθέτουν τη λειτουργία διανομής φαρμάκων σε συγκεκριμένες περιοχές του εντέρου, παρέχοντας έτσι μια πιο στοχευμένη θεραπεία.
Επίσης, η δυνατότητα συλλογής δεδομένων για το εντερικό μικροβίωμα ανοίγει νέους ορίζοντες για την έρευνα και τη θεραπεία των γαστρεντερικών παθήσεων.
Προκλήσεις και Επιφυλάξεις
Παρόλο που τα έξυπνα χάπια έχουν τεράστιο δυναμικό, η έγκρισή τους από τις ρυθμιστικές αρχές και η κοινή αποδοχή από το κοινό εξακολουθούν να είναι προκλήσεις. Επιπλέον, υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας δεδομένων και προσωπικής ιδιωτικότητας που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Ποια είναι η διαδικασία
Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία, οι εξεταζόμενοι καλούνται να μην έχουν φάει κάτι και να μην έχουν πάρει (ορισμένα) φάρμακα, το 12ωρο που προηγείται της εξέτασης -ώστε το πεπτικό σύστημα να είναι καθαρό και να γίνει σωστή καταγραφή πληροφοριών.
Η επίσκεψη διαρκεί έως 30 λεπτά. Μετά μπορείτε να συνεχίσετε το πρόγραμμα σας -εάν η δουλειά σας δεν απαιτεί έντονη σωματική κίνηση. Επίσης δεν κάνετε έντονη άσκηση.
Πρώτα φοράτε μια συσκευή καταγραφής στη μέση (εκεί θα αποθηκευτούν οι φωτογραφίες) και μετά καταπίνετε την κάψουλα.
Για τις δυο επόμενες ώρες δεν πίνετε υγρά.
Έπειτα από τέσσερις ώρες μπορείτε να φάτε κάτι ελαφρύ -εκτός και αν ο γιατρός σας δώσει άλλες οδηγίες.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις οκτώ ώρες ή όταν δείτε την κάψουλα στη λεκάνη της τουαλέτας (ό,τι συμβεί πρώτο). Τότε αφαιρείτε τη συσκευή καταγραφής, τη βάζετε σε μια τσάντα και την επιστρέφετε στο γιατρό.
Τα αποτελέσματα γίνονται γνωστά το αργότερο σε μια εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά τα ρίσκα, όταν υπάρχει πάθηση (πχ όγκος) ή προηγούμενη επέμβαση στην περιοχή, η κάψουλα μπορεί να κολλήσει στο πεπτικό σύστημα -αντί να ‘φύγει’ σε διάστημα από 8 ώρες 72 ώρες, αφότου εκτεθεί στο pH συγκεκριμένης τοποθεσίας στο έντερο όπου αρχίζει η διάλυση.
Σε περίπτωση κοιλιακού άγχους ή κίνδυνου στένωσης του εντέρου, προηγείται μια αξονική τομογραφία ώστε να διευκρινιστεί αν υπάρχει ανοιχτή οδός.
Αν κολλήσει, αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση ή με την παραδοσιακή κολονοσκόπηση.