Κι Όμως, η Αθήνα δεν είναι τόσο μολυσμένη όσο νομίζουμε

17 Φεβρουαρίου, 2017 1:07 ΠΜ
More videos

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας ενημερώνει ότι η πρωτεύουσα της Ελλάδας βρίσκεται, παραδόξως, ανάμεσα στις πιο ασφαλείς πόλεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τον αέρα.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτίθενται καθημερινά σε επικίνδυνο και μολυσμένο αέρα. Τα επίπεδα της ρύπανσης είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα, με τις πόλεις της Ασίας και της Αφρικής να αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 80% των ανθρώπων ζουν εκτεθειμένοι σε επίπεδα ρύπανσης που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια. Όλες οι χώρες επηρεάζονται, όμως οι χώρες που έχουν χαμηλό βιοτικό επίπεδο και χαμηλά εισοδήματα, είναι εκείνες που βάλλονται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως το 98% των πόλεων με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και με κατοίκους που ξεπερνούν τους 100.000, δεν πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο στις χώρες με υψηλά εισοδήματα το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 56%.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώνει πως οι επιπτώσεις του επικίνδυνου αέρα  που αναπνέουμε είναι πολύ πιο σοβαρές απ’ όσο φανταζόμαστε. Αυξημένοι κίνδυνοι εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών νόσων, καρκίνων του πνεύμονα και οξείες παθήσεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, είναι μερικές απ’ αυτές.

Σε μια ανάλυση των δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έγινε από τη Βρετανική εφημερίδα Guardian, η Αθήνα παραδόξως είναι ανάμεσα στις πιο ασφαλείς πόλεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τον αέρα, παρά το ότι τα εισοδήματα των κατοίκων της συνεχώς μειώνονται. Η ευρωπαϊκή χώρα με τον πιο ασφαλή αέρα είναι η Σουηδία.

guardian
guardian

Η χειρότερη χώρα της Ευρώπης μοιάζει να είναι το Τέτοβο, η βορειοδυτική χώρα της ΠΓΔΜ, ενώ την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν και πολλές πόλεις της Τουρκίας. Μάλιστα οκτώ από τις δέκα πιο κακές πόλεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της μόλυνσης στον αέρα, ανήκουν στη γειτονική χώρα.

[vice] [guardian]