Κέρδη 200.000 ευρώ την ημέρα για τις δωρεάν ταινίες έβγαζε το gamato!

22 Οκτωβρίου, 2015 2:59 ΜΜ
More videos

Είναι το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στα social media. Το αιφνίδιο λουκέτο στο «gamatotv.com» από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ανάψει φωτιές στους χρήστες του διαδικτύου που κατά εκατοντάδες χιλιάδες παρακολουθούσαν καθημερινά ταινίες μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας.

Η οικονομική κρίση και η δυσκολία του κόσμου να νοικιάσει μία ταινία ή να παρακολουθήσει κινηματογράφο είχε επιφέρει εκρηκτική άνοδο στην επισκεψιμότητα του «gamatotv.com» που υπολογίζεται ότι είχε φτάσει τις 930.000 προβολές ανά ημέρα.

Εκατοντάδες χρήστες των social media διαμαρτυρήθηκαν με αναρτήσεις του για τον αιφνίδιο θάνατο της ιστοσελίδας, ανάμεσά τους η Έλενα Ακρίτα, η οποία έγραψε ότι με τον τρόπο αυτό κόβεται η ψυχαγωγία του Έλληνα μέσα στην κρίση και πως «οι μικρές ‘παράνομες’ ανάσες μας σταματούν».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κλείνει τα μικρά σάιτ όπου βλέπουμε όλοι μας σχεδόν (μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλου…

Posted by Elena Akrita on Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

 

Από την άλλη πλευρά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για μία τεράστια βιομηχανία παραγωγής μαύρου χρήματος και για διαφυγόντα κέρδη που θα μπορούσαν «θεωρητικά» ακόμα και να κλείσουν τρύπες που θα απέτρεπαν την κυβέρνηση να πάρει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Follow the money

Οι αστυνομικοί αναζητούν τις διαδρομές των υπέρογκων κερδών της γνωστής ιστοσελίδας ακολουθώντας τη ροή του χρήματος από τράπεζα της Ιρλανδίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των διαχειριστών της σε Ελλάδα, Αγγλία και Ολλανδία.

Οι αστυνομικοί υπολογίζουν ότι οι διαφυγόντες φόροι μπορεί να φτάνουν ακόμα και τα 230.000.000 ευρώ, ενώ η ζημιά για τους δικαιούχους ανέρχεται σε 465.000.000 ευρώ.

Οι διαχειριστές της γνωστής ιστοσελίδας, το κλείσιμο της οποίας πριν από 2,5 χρόνια είχε προκαλέσει… διαδήλωση στο Σύνταγμα, υποχρέωναν τον χρήστη πριν την ταινία, να δει υποχρεωτικά 2-3 διαφημίσεις του Youtube ή της Google, διάρκειας 1 λεπτού.

Ουσιαστικά υπήρχαν 930.000 κλικ ημερησίως σε αυτές τις διαφημίσεις, με τα κέρδη να υπολογίζονται από 100.000 έως 200.000 ημερησίως, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Οι αστυνομικοί μετά από καταγγελία, συνέλαβαν έναν 32χρονο σε νησί των Δωδεκανήσων κατηγορούμενο για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.

Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 28χρονου για τα ίδια αδικήματα, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον 8-9 άτομα ακόμη, ανάμεσα στους οποίους και οι διαχειριστές του προηγούμενου εντοπισμού, που πιθανότατα βρήκαν τρόπο να είναι «αόρατοι» και μετανάστευσαν στην Αγγλία και Ολλανδία, αξιοποιώντας τα μεγάλα κέρδη τους.

Μέσω της ιστοσελίδας, η θέαση των ταινιών τελευταίας κυκλοφορίας, γινόταν σε πραγματικό χρόνο και απευθείας μετάδοση (video streaming), μέσω ανακατεύθυνσης σε υπηρεσίες φιλοξενίας περιεχομένου (Hosting Sites), παράνομα και χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι δράστες μάλιστα άλλαζαν συχνά το όνομα χώρου για να αποκρύπτεται η ολοένα και μεγαλύτερη επισκεψιμότητά του, που υπολογίζεται ότι είχε φτάσει περίπου στις 930.000 προβολές, ανά ημέρα. Πριν από 2,5 χρόνια όταν είχε κατέβει και πάλι η ιστοσελίδα, οι χρήστες της ανέρχονταν σε 1,5 εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, μέσω της συγκεκριμένης παράνομης δραστηριότητας οι διαχειριστές της ιστοσελίδας αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη, ενώ για όλο το χρονικό διάστημα λειτουργίας της, η συνολική ζημία των δικαιούχων ανέρχεται στα 465.000.000 ευρώ, ενώ η ζημιά του Δημοσίου από διαφυγόντα έσοδα από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και Φόρο Εισοδήματος υπολογίζεται περίπου στα 230.000.000 ευρώ.

Ταυτοποίηση

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 32χρονου, όπου διαπιστώθηκε ψηφιακά και προανακριτικά ότι αυτός έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα διαχείρισης στην επίμαχη ιστοσελίδα, αν και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι αυτός είχε αναλάβει πλέον τον ρόλο του «μπροστινού», βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις αποθηκευτικοί σκληροί δίσκοι.

Όλα τα ευρήματα στάλθηκαν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ οι αστυνομικοί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις εταιρείες Youtube και Google επιχειρούν να εντοπίσουν τη ροή και τις κινήσεις των χρημάτων προς τους αποδέκτες τους.

Αρχικά έχουν εντοπιστεί κάποια «ίχνη» μεταφοράς μεγάλων χρηματικών ποσών από τράπεζα της Ιρλανδίας σε άλλες και σε λογαριασμούς διαχειριστών και εξωτερικών συνεργατών σε Ελλάδα, Αγγλία και Ολλανδία.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους της αρμοδιότητάς τους για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο κλείσιμο της ιστοσελίδας προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στο διαδίκτυο με τη συμμετοχή πολλών επωνύμων σε αυτές, ενώ δεν αποκλείεται να οργανωθούν και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το προσωρινό «λουκέτο» στο gamato.

Πηγή: huffingtonpost.gr