Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΚεραμέως: «Να ανοίξει ο δρόμος για μη κρατικά πανεπιστήμια - Είμαστε θλιβερή...

Κεραμέως: «Να ανοίξει ο δρόμος για μη κρατικά πανεπιστήμια – Είμαστε θλιβερή εξαίρεση»

«Να ανοίξει ο δρόμος για μη κρατικά πανεπιστήμια. Είμαστε θλιβερή εξαίρεση στο σύγχρονο ακαδημαϊκό κόσμο», υποστήριξε η Ν. Κεραμέως μιλώντας για τη συνταγματική αναθεώρηση

Για το θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης τοποθετήθηκε η Νίκη Κεραμέως, λέγοντας πως πρέπει «να ανοίξει ο δρόμος για μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα μας».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ethnos.gr, ανέφερε πως «το άρθρο 16 ανήκει στα άρθρα που έχουμε την πρόθεση να προτείνουμε προς αναθεώρηση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μη κρατικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας, ώστε να πάψει η χώρα μας να αποτελεί θλιβερή εξαίρεση στο σύγχρονο ακαδημαϊκό κόσμο».

Ερωτώμενη, για τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν στην παιδεία κατά τη διάρκεια θητείας της στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, δήλωσε πως «τολμήσαμε τη συνολική αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ξεκινώντας από τη βάση, το νηπιαγωγείο και φθάνοντας στην κορυφή, το πανεπιστήμιο και τη διά βίου μάθηση».

Αναφέρθηκε στους διαδραστικούς πίνακες, σετ ρομποτικής, ψηφιακές λειτουργίες, νέες φοιτητικές εστίες και πρόσθεσε πως πριν λίγα χρόνια οι γονείς καλούνταν να πληρώσουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους. 

Λίγο πολύ ό,τι θα γίνει με την αναθεώρηση του άρθρου 16 που είναι στα σκαριά.. 

«Με νέα προγράμματα σπουδών, νέα βιβλία, εργαστήρια δεξιοτήτων, σύγχρονες ειδικότητες, αγγλικά από το νηπιαγωγείο, που δίνουν στα παιδιά μας γνώσεις και δεξιότητες του 21ου αιώνα. Αλλάζει η εκπαιδευτική διαδικασία. Με νέες μεθόδους διδασκαλίας, πολλαπλό βιβλίο, ενισχυμένο ρόλο για τους εκπαιδευτικούς μας, αξιολόγηση παντού, εκατοντάδες χιλιάδες επιμορφώσεις, σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας, διεθνείς συνεργασίες, εσωτερικό Erasmus και πάταξη της ανομίας στα πανεπιστήμια», είπε η Ν. Κεραμέως.

Συμπλήρωσε πως «δόθηκαν στα παιδιά εφόδια για να κατακτήσουν τα όνειρά τους, υπηρετώντας το μεγάλο μας στόχο: να είναι οι επόμενες γενιές πολύ καλύτερες από τη δική μας».

Μητσοτάκης: «Το 2025 αλλαγές στο Σύνταγμα, να καταργηθεί το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην εκπαίδευση»

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ το ίδιο υποστήριξε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «πρέπει να καταργηθεί επιτέλους το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει».

«Αλλαγές στο Σύνταγμα θα γίνουν από το 2025. Επιβάλλεται η συναίνεση. Πρέπει να περάσου πέντε χρόνια για να εκκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης. Να θυμίσω ότι χρειάζεται δύο Βουλές. Η πρώτη είναι αυτή που προτείνει και η δεύτερη είναι αυτή που καταλήγει στην ακριβή στον αριθμό των αρθρών του Συντάγματος που πρέπει να αναθεωρηθούν. Προφανώς και θα επιλέξουμε ευρύτερες συναινέσεις, χρειάζονται 180 βουλευτές σε τουλάχιστον μια από τις δύο Βουλές», είπε.

Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «το ίδιο το Σύνταγμα μέσα στη σοφία του επιβάλει ευρύτερες συναινέσεις και εννοείται θα απευθυνθούμε σε όλα τα κόμματα και θα τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους. Παραδείγματος χάριν , το άρθρο 16, να καταργηθεί επιτέλους το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει».

Τα πιο σημαντικά