Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024
άλογαΚαι όμως! Δείτε γιατί κάποιοι κάνουν πλεξούδες στη χαίτη των αλόγων!

Και όμως! Δείτε γιατί κάποιοι κάνουν πλεξούδες στη χαίτη των αλόγων!

Τα άλογα είναι πραγματικά υπέροχα πλάσματα. Δεν είναι μόνο εξαιρετικά έξυπνα αλλά πολύ κοινωνικά και ξέρουν πώς να παίζουν με άλλα ζώα.

Όταν δείτε πως οι ιππείς διακοσμούν τα όμορφα άλογά τους θα γοητευθείτε από το αποτέλεσμα. Η αλογοουρά, χρονολογείτε εκατοντάδες χρόνια πριν, με ρίζες στην Ευρωπαϊκή λαογραφία. Τότε που τα άλογα ήταν η κύρια πηγή μεταφοράς τόσο στην καθημερινή ζωή αλλά και στις στρατιωτικές συγκρούσεις, υπήρξε η ανάγκη για τη φροντίδα της χαίτης των αλόγων για να μην μπλέκονται οι αναβάτες τους με αυτές.

Σήμερα, το πλέξιμο της χαίτης των αλόγων είναι ένας πανέμορφος τρόπος να διατηρήσουν την υγεία τους και επίσης να τους δώσουν μια επαγγελματική και όμορφη εμφάνιση.

Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες για να μάθετε την ιστορία πίσω από την αλογοουρά καθώς επίσης και την μεγάλη ποικιλία σχεδίων που υπάρχει.

horse21-600x477

Η ιδέα πίσω από το πλέξιμο της χαίτης των αλόγων προέρχεται από την μυθική πρακτική του πλεξίματος των ξωτικών. Σύμφωνα με την αρχαία λαογραφία, οι νεράιδες επισκέπτονταν τους στάβλους στη μέση της νύχτας και έκαναν σχέδια στη χαίτη των αλόγων.

horse11-600x590

Υποθετικά, όταν η χαίτη τους ήταν μπερδεμένη, τα άγρια ξωτικά χρησιμοποιούσαν τους κόμπους ως χαλινάρια για να πάνε βόλτα με τα άλογα το σούρουπο.

horse3-600x318

Στην πραγματικότητα, η χαίτη των αλόγων πλέκεται για διάφορους λόγους συμπεριλαμβανομένου του δεσμού με άλλο άλογο.

horse4-600x555

Ένας άλλος αρχαίος μύθος αποδίδει το χτένισμα της χαίτης σε ένα στοχοποιημένο ζώο. Σύμφωνα με αυτή την θεωρία, ο κλέφτης έπλεκε τα μαλλιά ενός αλόγου που ήθελε να κλέψει ως σήμανση πιθανού στόχου.

Όσο περνούσε ο καιρός, οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν πως αυτό συνέβη για απλούστερους λόγους.

Αν τα άλογα είχαν τη χαίτη τους κάτω θα έπρεπε οι υπεύθυνοι να τη βουρτσίζουν καθημερινά για να την απαλλάσσουν από τους κόμπους και τη βρωμιά.

horse5-600x562

Ένα άγριο άλογο ή ένα πλάσμα που μένει στη φύση, μπορεί εύκολα να μπερδέψει τη χαίτη του, να τη λερώσει και να τη γεμίσει με σκόνη.

horse6-600x600

Αυτές τις ημέρες, τα κομψά χτενίσματα είναι ένας καλός τρόπος για να ξεχωρίζουν τα άλογα στις επιδείξεις ιππασίας.

Με βάση το επίπεδο του ανταγωνισμού, ένα γερό δέσιμο ή πλέξιμο παρουσιάζει υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού στη φροντίδα των αλόγων.

horse7-600x547

Μερικές φυλές αλόγων παρουσιάζονται με μακριά χαίτη που ρέει ελεύθερα ενώ άλλες έχουν τιθασευμένα κομμένες χαίτες ανάλογα με τις ανάγκες των ζώων.

Άλλες διοργανώσεις απαιτούν μια πιο προσεγμένη εμφάνιση για να εντυπωσιάσουν τους κριτές όπως το Halter και το Showmanship.

horse8-600x576

Οι πλεκτές χαίτες είναι επίσης απαραίτητες για τις εκδηλώσεις κυνηγετικού τύπου.

horse9-600x500

Υπάρχει μια ατελείωτη ποικιλία από πλεξούδες και χτενίσματα για να διαλέξει κανείς ανάλογα με το πάχος και τον τύπο της χαίτης του αλόγου. Η δημοφιλής κυνηγετική πλεξούδα περιλαμβάνει νήματα που ταιριάζουν με το χρώμα του αλόγου και προέρχεται από την παράδοση της προετοιμασίας του αλόγου για το κυνήγι της αλεπούς.

«Button» ονομάζεται ένα άλλο δημοφιλές χτένισμα που διαμορφώνεται για εκγύμναση.

Αυτό το χτένισμα είναι λίγο πιο περίπλοκο και συνήθως απαιτεί βελόνα και κλωστή αν και μπορεί να γίνει μόνο με μερικά νήματα.

horse111-600x590

Η πλεξούδα «running» είναι γαλλική και απαιτεί παχιά και μακριά χαίτη. Τα άλογα που είναι κατάλληλα για αυτή είναι των φυλών Friesian και Lipizzan.

horse12-600x556

Η πλεξούδα «Continental» είναι κάτι περισσότερο από ένα σχήμα. Και πάλι λειτουργεί καλύτερα σε φυλές με παχιά χαίτη που εκτίνετε τουλάχιστον ως τη μέση του λαιμού του αλόγου.

horse13-600x570

Αν το πλέξιμο σας φαίνεται αρκετά περίπλοκο, μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο πακέτο πλεξίματος. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος να αναλάβει κανείς το εξειδικευμένο έργο σαν επαγγελματίας.

horse14-600x676

Επίσης μπορεί κανείς να πειραματιστεί με διαφορετικά χτενίσματα και υφές.

Αν διαθέτετε ένα ήρεμο άλογο, το πλέξιμο της χαίτης του μπορεί να είναι μια χαλαρωτική δραστηριότητα για εσάς αλλά και για το ίδιο.

Δείτε παρακάτω το βίντεο για να μάθετε και μόνοι σας πώς να φτιάχνετε τη χαίτη ενός αλόγου.Τα πιο σημαντικά