Κατρούγκαλος: «Η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία»

30 Ιουλίου, 2018 3:18 ΜΜ
More videos

Σίγουρος για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στο σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε: ««Εάν υπάρχει βούληση μπορούν να γίνουν μεγάλα βήματα, λύνοντας διαφορές που όχι μόνον ενοχλούν τις δύο χώρες αλλά την ευρύτερη περιοχή. Οι δύο πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ έδειξαν ότι ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν προς το εθνικό συμφέρον και των δύο χωρών ανεξάρτητα από το πολιτικό τίμημα. Πιστεύω ότι η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Κι αυτό γιατί καλύπτει την ελληνική εθνική γραμμή, που χαράχτηκε το 2007, ακόμη και το 1995».

«Οι εθνικιστές τρέφονται από τη διαμάχη»

Στην τοποθέτησή του στο Μέσο της γειτονικής χώρας ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην πολιτική σταθεροποίηση στα Βαλκάνια αλλά και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλη αντίθεση του ελληνικού πληθυσμού στην εν λόγω συμφωνία.

«Πιστεύω ότι σύντομα θα γίνονται απευθείας πτήσεις από την Αθήνα στα Σκόπια ενώ θα υπάρχουν και γρήγορα νέα για το μεθοριακό πέρασμα μεταξύ των δύο χωρών στις Πρέσπες.

Πρέπει να πω πάντως όσον αφορά τις αντιδράσεις ότι οι εθνικιστικές δυνάμεις τρέφονται από τη διαμάχη. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί κοινοί πολίτες, πολλοί πατριώτες αντιτίθενται στη συμφωνία, ορισμένοι ελλείψει πληροφόρησης, άλλοι για συναισθηματικούς λόγους. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει με τη συμφωνία ανεξάρτητα από το πολιτικό τίμημα γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι επωφελής για τον ελληνικό λαό, αλλά και για το λαό της γειτονικής χώρας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε το λαό μας όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να περιορίσουμε τις αντιδράσεις μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία».