Κατρούγκαλος: «Η χώρα μας γυρίζει σελίδα. Περνάμε σε νέα περίοδο»

13 Ιουλίου, 2018 2:31 ΜΜ
More videos

Κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών στο υπουργείο Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η χώρα μας γυρίζει σελίδα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αντίθετα από τη ρητορική που αναπτύσσεται από την αντιπολίτευση πράγματι γυρίζει σελίδα η χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θεραπεύονται όλες οι πληγές της οκταετίας της λιτότητας και της μαυρίλας των μνημονίων. Προφανώς περνάμε σε μια νέα περίοδο που τα μέσα εκτέλεσης της πολιτικής είναι πλέον δικά μας».

Ο υπουργός προέταξε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, στην οποία επιβεβαιώνεται το τέλος των μνημονίων που σηματοδοτεί και μία καθαρή έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής βοηθείας, ενώ αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά θέματα έδωσε την εικόνα για τη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι είναι αλληλένδετο και με το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Σχολιάζοντας το συμβιβασμό που επήλθε στην ΕΕ είπε ότι «άφησε ανοιχτά τα σοβαρά ζητήματα», κυρίως όσον αφορά «μια συνολική λύση», όπως είναι η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού -δηλαδή να παραμείνουν οι μετανάστες στην πατρίδα τους- αλλά και η αποτελεσματικότερη δυνατή φρούρηση των συνόρων της Ευρώπης, θέσεις που υποστηρίζει η χώρα μας. «Γι΄ αυτό, εμείς καλοδεχτήκαμε προτάσεις όπως αυτή για την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή», σημείωσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος ωστόσο έδωσε έμφαση στην εσωτερική διάσταση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, ως «βασική προϋπόθεση για μία αποτελεσματική λύση», εστιάζοντας στην «αναγκαία αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι χώρες πρώτης υποδοχής».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θέλησε επίσης να επαναλάβει σχετικά με τις απελάσεις Ρώσων πολιτών τη χθεσινή δήλωσή του: «Θεωρούμε τη Ρωσία μία παραδοσιακά φιλική χώρα με την οποία αμοιβαία θέλουμε να κάνουμε τις σχέσεις μας καλύτερες. Δεν μπορούσαμε να μην αντιδράσουμε σε κάτι που θεωρήσαμε ότι είναι παραβίαση κανόνων του διεθνούς δικαίου ως προς τα όρια δράσης των διπλωματικών αποστολών. Ελπίζουμε όμως ότι αυτό θα είναι ένα μεμονωμένο επεισόδιο στις πολύ καλές μας σχέσεις».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος τη χαρακτήρισε ως εθνικά επωφελή για εμάς και αμοιβαία επωφελή για τις δύο χώρες, τονίζοντας ότι όσο περνά ο καιρός και στη Βόρεια Ελλάδα θα φανούν τα οικονομικά οφέλη με την ανάπτυξη που θα υπάρξει. Σχετικά με την Αλβανία είπε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά για τη συμφωνία και αναφέρθηκε στην ύπαρξη αντιδράσεων από την πλευρά της αλβανικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε μας στο facebook: