Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
διάφοραΚατρούγκαλος: «Ορατά τα πρώτα μηνύματα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

Κατρούγκαλος: «Ορατά τα πρώτα μηνύματα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

Την αισιοδοξία του για την πορεία των επενδύσεων, των εξαγωγών και του τουρισμού, αλλά και για την προώθηση των ελληνικών θέσεων σε σειρά καίριων ευρωπαϊκών ζητημάτων, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, στην οποία σκιαγράφησε τα αποτελέσματα, τις εξελίξεις και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής στους δύο τομείς του χαρτοφυλακίου του.

Κάνοντας μια πιο αναλυτική ενημέρωση ανά τομέα, ξεκινώντας από τα θέματα της οικονομικής διπλωματίας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως μετά το τέλος της αβεβαιότητας με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η προσπάθεια έγκειται στην ανάκαμψη της οικονομίας και τόνισε πως τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά.

Ενδεικτικά σημείωσε πως το α’ τρίμηνο του έτους οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 11% και οι συνολικές εξαγωγές κατά 5%, και εκτίμησε πως η κατάσταση αυτή αναμένεται να βελτιωθεί ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε ως κρίσιμο καταλύτη την περαιτέρω διευκόλυνση των εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα της χώρας μας και άλλων χωρών να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, καθώς «η επιδίωξη της κερδοφορίας τους συντελεί στην άνοδο της οικονομίας της χώρας».

Σημαντικό παράγοντα αποτελεί, επίσης, η εξασφάλιση του συντονισμού της εξωστρέφειας της οικονομικής μας πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή ενέταξε και την πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και του γραμματέα της, Γιώργου Τσίπρα για τον συντονισμό και τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών παραγόντων, κρατικών και ιδιωτικών, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας.

Υπενθύμισε ότι η επιτροπή συνέργειας για την οικονομική διπλωματία συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 13 Ιουνίου, με τη συμμετοχή όλων των φορέων- και του ιδιωτικού τομέα- που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας.

Στο πλέγμα των δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας συμπεριέλαβε και τη συγκρότηση επιχειρηματικών συμβουλίων, με στόχο να φέρουν σε επικοινωνία τους Έλληνες επιχειρηματίες με ομολόγους τους στα άλλα κράτη.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε πως σε δύο σημαντικές χώρες για την Ελλάδα, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, συγκροτήθηκαν επιχειρηματικά συμβούλια σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.

Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι πρόεδρος του συμβουλίου για τη Σαουδική Αραβία είναι ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εφοπλιστές με δραστηριότητα στον χώρο αυτό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις και εξήγγειλε έπειτα από κοινή συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογό του και συμπρόεδρο της διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, την ανασυγκρότηση του ελληνορωσικού επιχειρηματικού συμβουλίου.

Στο πρίσμα αυτό, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα και στην υπογραφή της κοινής δήλωσης συνεργασίας Ελλάδας και Ευρασιατικής Ένωσης, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της χώρας μας, αλλά κα των επιχειρήσεων εκατέρωθεν, με τα κράτη-μέλη της ένωσης.

«Διαπίστωσα μια ειλικρινή πρόθεση κι απ΄την άλλη πλευρά. Υπάρχουν πολλές προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων μας με τη Ρωσία, αυτονόητα βεβαίως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου και των σχετικών αποφάσεων», προσέθεσε.

Εξίσου αισιόδοξος εμφανίστηκε και για την αύξηση του φετινού τουριστικού ρεύματος, ιδίως από τη Ρωσία. Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την ενίσχυση του δυναμικού των προξενείων με στόχο την ταχύτερη έκδοση θεωρήσεων, και έκανε λόγο για θεαματικά αποτελέσματα στη Ρωσία.

«Στο προξενείο της Μόσχας μπορούμε να διαχειριζόμαστε 4.500 βίζες ημερησίως, με αποτέλεσμα να περιμένουμε πάνω από 1 εκατομμύριο Ρώσους τουρίστες για φέτος», υπογράμμισε.

Το δεύτερο σκέλος της ενημέρωσης του Γιώργος Κατρούγκαλου επικεντρώθηκε στο χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών υποθέσεων και στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην κατάθεση του εγγράφου προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα άμυνας και εξέφρασε την ελληνική θέση για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της αυτονομίας της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

«Η Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται να μην είναι απλώς μια μεγάλη οικονομική δύναμη, χρειάζεται να έχει και μια ισχυρή πολιτικό-στρατιωτική αυτόνομη παρουσία. Δεν θεωρούμε το ζήτημα της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας κυρίως οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό, συναρτώμενο με την ανάγκη να διεκδικήσει η Ευρώπη ένα σημαντικότερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο, αλλά και να εξασφαλίσει αποτελεσματικά τα δικά της σύνορα, να προστατεύσει τους πολίτες τους κι από τον φόβο, είτε είναι τρομοκρατίας είτε εξωτερικών απειλών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση εκ μέρους της Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου, είπε ότι έγινε η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο συμβουλίου γενικών υποθέσεων και καθορίστηκαν τα κριτήρια και η διαδικασία με την οποία θα γίνει η τελική απόφαση τον Νοέμβριο.

«Η θέση μας ήταν ότι τα αντικειμενικά κριτήρια να συνδυαστούν με μια πολιτική εκτίμηση, που πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη διασποράς των ευρωπαϊκών οργανισμών σε όλες τις χώρες, να μην μόνο κριτήρια γεωγραφικά εγγύτητας προς το κέντρο» ανέφερε και σημείωσε πως «προσπαθούμε να έχουμε μια αλληλοϋποστήριξη στο επίπεδο αυτό και στο πλαίσιο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνοντας συγκλίσεις των θέσεων που παρουσίασε ο νέος Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τις ελληνικές.

Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη εκδημοκρατισμού της οικονομικής διακυβέρνησης με την εξασφάλιση λογοδοσίας και πολιτικού ελέγχου επί οργάνων της ΕΕ, όπως το Eurogroup.

«Οι προτάσεις Μακρόν για να υπάρξει υπουργός Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε αντίστοιχη κατεύθυνση με τη δική μας πρόταση και της Επιτροπής, να είναι επίτροπος επικεφαλής του Eurogroup, για να εξασφαλίζεται η λογοδοσία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», παρατήρησε.

Σημαντικός κόμβος στην πορεία αυτή, θα είναι η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γκέτεμποργκ, στις 17 Νοεμβρίου, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί συζήτηση επί κοινωνικών θεμάτων γιατί, όπως συμπλήρωσε, τα ζητήματα εκδημοκρατικσμού της οικονομικής διακυβέρνησης συνδέονται με το άλλο σημαντικό αίτημα, απαραίτητο για την επιβίωση της Ευρώπης, την ανάγκη ισορροπίας της οικονομικής με την κοινωνική διάσταση.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στον ρόλο της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη θεσμική σημασία της πρόσφατης επίσκεψης μελών της, υπό τον πρόεδρο της, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, στην Ελλάδα.

Σημείωσε πως έχει ως σκοπό να καλύψει ως ένα σημείο την έλλειψη πολιτικού, δημοκρατικού ελέγχου στην εφαρμογή και το σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος και τόνισε πως είναι το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της διαφάνειας στην παρακολούθηση των πολιτικών.

[real] [tovima]

Τα πιο σημαντικά