Κατρούγκαλος: «Δεν μειώσαμε συντάξεις τις αναπροσαρμόσαμε»

24 Οκτωβρίου, 20173:00 ΜΜ
More videos

Οι κύριες συντάξεις δεν μειώθηκαν, απλώς αναπροσαρμόστηκαν οι επικουρικές, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Ο πρώην υπουργός Εργασίας σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ:

“Η αλήθεια φαίνεται στην τσέπη των ανθρώπων. Προφανώς έγιναν προσαρμογές στις συντάξεις για να μπορούμε να πληρώνουμε συντάξεις, αλλά κύριες συντάξεις δεν μειώθηκαν. Αναπροσαρμόστηκαν οι επικουρικές”, ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε: “Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίσαμε ότι οι συντάξεις θα συνεχίσουν να πληρώνονται”.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο γιααλλαγές στο ύψος των συντάξεων, λέγοντας “οι συντάξεις τον Αύγουστο του 2018 πράγματι θα αναπροσαρμοστούν”. Όταν όμως του ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις, είπε απλώς ότι στο ασφαλιστικό υπάρχουν άδικες ρυθμίσεις, επιδιώκουμε να τις αλλάξουμε και τώρα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς, αλλά από τον Αύγουστο του 2018 είπε ότι θα είναι πιο ελεύθερα τα πράγματα.

Επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι είναι fake news της ΝΔ πως καθυστερούμε την έκδοση συντάξεων. “Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα απονεμηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις”, τόνισε.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα ξαναμοιραστεί το πλεόνασμα, όπως έγινε και πέρσι τα Χριστούγεννα.

“Θα ξαναμοιράσουμε πλεόνασμα στους αδύναμους, όπως κάναμε και θα κάνουμε, το ποσό θα εξαρτηθεί από την υπεραπόδοση και το πόσοι από τις επιλογές που θα κάνουμε”.

Παραδέχτηκε πάντως ότι “υπάρχει υπερφορολόγηση, είναι αναντίρρητο γεγονός”.

Χαρακτήρισε “αισχρό ψέμα, πιο αισχρό πεθαίνεις” την ερμηνεία ότι με το δικό του νόμο άνοιξε το παράθυρο για την καταβολή των αναδρομικών. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν το 2008, όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, και αυτό που συμβαίνει τώρα, κατά την άποψή του, είναι ότι η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί μην εφαρμόσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Η σχετική διάταξη “εισήχθη στο νόμο για να απλωθεί στο χρόνο”, “για να καθυστερήσουμε την καταβολή των αποζημιώσεων”, διαφορετικά θα έπρεπε να καταβληθούν άμεσα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι τώρα μπορεί ο υπουργός να εκδώσει υπουργική απόφαση που να λέει -αντί για άμεση καταβολή-, θα υπάρξουν τόσες μηνίαιες δόσεις και για τόσα χρόνια.

Ο κ. Κατρούγκαλος δεν διευκρίνισε πάντως τι ακριβώς θα προβλέπει μια τέτοια υπουργική απόφαση, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν πληρωμές με ομόλογα.

[protothema] [thetoc]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News