Οι κάτοικοι της γερμανικής πόλης Κάσελ τίμησαν τα θύματα της σφαγής του Διστόμου

11 Ιουνίου, 20177:04 ΠΜ
More videos

Με μία συμβολική ενέργεια καλωσόρισαν τον Προκόπη Παυλόπουλο οι κάτοικοι του Κάσελ της Γερμανίας, όπου φιλοξενείται η κορυφαία διεθνής έκθεση σύγχρονης Τέχνης documenta 14.

Γερμανοί πολίτες του Κάσελ υποδέχθηκαν τους προέδρους Ελλάδος και Γερμανίας κρατώντας πλακάτ στα οποία ήταν γραμμένα στα ελληνικά «Ποτέ ξανά Δίστομο» τιμώντας με τον τρόπο αυτό την μνήμη των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, ανήμερα της μαύρης επετείου. Οι δύο πρόεδροι Ελλάδος και Γερμανίας υπέγραψαν στα πλακάτ των συγκεντρωθέντων.

Μάλιστα ο Προκόπης Παυλόπουλος αφού επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά που ενώνουν όλους του λαούς της Ευρώπης και βέβαια την Ελλάδα και τη Γερμανία, πρόσθεσε ότι θα θυμόμαστε πάντα τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, όχι για να ξύνουμε πληγές του παρελθόντος, αλλά για να διδασκόμαστε όλοι ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία δεν έχουν περάσει, επειδή βλέπουμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ζούμε τις εκλογές που διεξάγονται σε όλη την Ευρώπη, παραμένουν υπολείμματα εκείνου του εφιαλτικού παρελθόντος.

«Όσο λοιπόν δεν ξεχνάμε τι συνέβη στο Δίστομο, δίνουμε την απάντηση που πρέπει σε αυτά τα υπολείμματα και πρέπει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστο αγαθό, πρέπει να την υπερασπιζόμαστε κάθε φορά» επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος. Είπε ακόμη ότι είδε «με ιδιαίτερη συγκίνηση» του ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στο Κάσελ και συμπλήρωσε: «Μπορεί να βρισκόμαστε στο Κάσελ αλλά ο νους μας και η ψυχή μας είναι στο Δίστομο»

Εγκαίνια της documenta 14

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Γερμανού ομολόγου του Φρανκ Βαλτερ Σταινμάγερ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της documenta 14, της κορυφαίας έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης.

Στην έκθεση κεντρικό σημείο είναι το έργο ο «Παρθενώνας των βιβλίων» έργο της καλλιτέχνη από την Αργεντινή, Μάρτα Μινουχίν, που «χτίστηκε» από απαγορευμένα βιβλία από ολόκληρο τον κόσμο, μήνυμα κατά της λογοκρισίας. Τον «Παρθενώνα των βιβλίων», επισκέφθηκαν οι πρόεδροι Ελλάδος και Γερμανίας

Σε δήλωση του σχετικά με τη σημασία των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι βρισκόμαστε όλοι εδώ για να θυμίσουμε ότι Ευρώπη πριν από όλα είναι ο πολιτισμός της.

«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ προσφέροντας το δικό της αντίδωρο, όπως ονομάζει η Ελλάδα τη δική της συνεισφορά στο μεγάλο αυτό παγκόσμιο γεγονός» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και επεσήμανε ότι αποτελεί τιμή για την Ελλάδα ότι η documenta 14 διοργανώνεται εκτός από το Κάσελ και στην Αθήνα.

«Η Αθήνα προσφέρει τον οβολό της με ό,τι πιο σημαντικό μπορέσαμε αυτό τον καιρό να εκθέσουμε εδώ θέλοντας να δείξουμε ότι ο πολιτισμός είναι κοινός. Και ότι η Ευρώπη έχει ως βάση τον πολιτισμό της και αυτό είναι η ταυτότητα της. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο σήμερα γιατί όλοι ξέρουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ισχυρή, έχει ένα παγκόσμιο ρόλο να διαδραματίσει και είναι πολύ μόνη, όπως είπε και η κ. Μέρκελ. Αυτό το ρόλο πρέπει να τον φέρει μόνη εις πέρας αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει ισχυρή και για να γίνει ισχυρή πρέπει να εμπνευστεί από τον πολιτισμό της.

Αυτός είναι που θα διδάξει ότι πέρα από την οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να εμβαθύνουμε στον θεσμούς της Ευρώπης και να πούμε στον δύσκολο κόσμο που ζούμε ότι οι αρχές και οι αξίες αυτού του πολιτισμού –ανθρωπισμός, ειρήνη, δημοκρατία, και δικαιοσύνη και ιδίως κοινωνική δικαιοσύνη- παραμένουν στο ακέραιο επίκαιρες. Συνοψίζοντας, για την Ελλάδα η documenta στο Κάσελ σημαίνει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αυτές τις δύσκολες ώρες με αφετηρία τον κοινό μας πολιτισμό πρέπει να χτίσουν μια ισχυρή Ευρώπη για να υπερασπιστούμε αρχές με παγκόσμια αξία σε μια εποχή που η ανθρωπότητα κινδυνεύει. Αυτό μας διδάσκει η documenta εύχομαι να μας το διδάξει στο διηνεκές».

Αναφερόμενος στον Παρθενώνα των Βιβλίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μας θυμίζει την ρήση του Αντρέ Μαλρό το 1959, ότι ο δυτικός πολιτισμός έχει την αφετηρία του στον Παρθενώνα, και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε τα γλυπτά του Παρθενώνα πίσω, επειδή ανήκουν σε ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα και συμβολίζει από μόνο του και με μοναδικότητα την αρχή και την πορεία του δυτικού πολιτισμού

Στο Κάσελ έχουν φτάσει για τα εγκαίνια της έκθεσης περίπου 4.000 δημοσιογράφοι και 10.000 καλλιτέχνες και επαγγελματίες.

Στην εκδήλωση παρέστη επίσης η υπουργός Πολιτισμού Λυδια Κονιόρδου

Η έκθεση documenta14 θα διαρκέσει στην Αθήνα ως τις 16 Ιουλίου, ενώ στη γερμανική πόλη θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

[naftemporiki]

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News