«Πετάξαμε κάβο 3 ώρες πριν βυθιστεί το αλιευτικό», παραδέχεται το Λιμενικό για πρώτη φορά για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
Απάντηση για το αν επιχειρήθηκε ή όχι ρυμούλκηση του σκάφους που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου και οδήγησε στον θάνατο 78 ανθρώπους μέχρι στιγμής, με εκατοντάδες ακόμα να αγνοούνται, εξέδωσε το Λιμενικό, πολλά 24ωρα μετά από τη ναυτική τραγωδία, και ενώ έχουν μεσολαβήσει πολλά σενάρια και διαφορετικές εκδοχές για το τι έγινε.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού:
«Τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του Α/Κ σκάφους, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο Α/Κ προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων. Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση.»
Και ενώ πολλά ερωτήματα για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, προκύπτει ένα ακόμα: Γιατί το Λιμενικό δεν είπε από την αρχή για το σχοινί και τη ρυμούλκηση;
Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ρεπορτάζ του iEidiseis που δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα, και έκανε λόγο για βαρύ κλίμα στο Λιμενικό και τεταμένες σχέσεις μεταξύ πολιτικής και φυσικής ηγεσίας.
Παρότι υπήρχαν μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες, όταν οι επιβαίνοντες κατάλαβαν ότι πρόκειται για την ελληνική ακτοφυλακή, κάποιοι μέσα στο σκάφος αντέδρασαν γιατί ήθελαν να συνεχίσουν για Ιταλία, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση και ενδεχομένως κάποια μετακίνηση ανθρώπων. Όμως, το Λιμενικό, μέχρι και πριν λίγη ώρα, δεν είχε κάνει καμία αναφορά για δέσιμο του αλιευτικού με σχοινί, με αποτέλεσμα εάν αυτό επιβεβαιωθεί να δοθεί νέα διάσταση στην έρευνα.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε, σε προηγούμενη επίσημη ανακοίνωσή του:
«Στις 02:04 πμ ο κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση, τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού (ναυτ. Ορολογία «παλάντζο»)».
Είναι μάλιστα τις τελευταίες ώρες σήμερα που έχει αρχίσει και γίνεται πιο έντονος ο «γρίφος» σχετικά με το σχοινί ρυμούλκησης που δέθηκε ή όχι στο σκάφος και από ποιον, ενώ έγιναν δύο αντίθετες τοποθετήσεις για το τι συνέβη, από την κυβέρνηση και από το Λιμενικό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ και σε ερώτηση που δέχθηκε για το σκοινί ρυμούλκησης από σκάφος του Λιμενικού, απάντησε χαρακτηριστικά:
«Σκοινί όχι ρυμούλκησης χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση πλώρη με πλώρη. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό, για λίγα λεπτά και στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους».
Ωστόσο, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, είχε μιλήσει στην ΕΡΤ και είχε διαψεύσει τα περί σκοινιού από το Λιμενικό, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης τους σκάφους» και σχολιάζοντας τη σχετική πληροφορία ανέφερε ότι το λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια».
Την ίδια ώρα, οι πλέον ειδικοί, δύο ναύαρχοι εν αποστρατεία, εκτιμούν ότι υπάρχουν ευθύνες στο Λιμενικό με τραγικό αποτέλεσματα και εκατοντάδες ζωές να έχουν χαθεί.
ΣΥΡΙΖΑ: Υπήρξε ή όχι επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο από το Λιμενικό
Αναπάντητα ερωτήματα για το ναυάγιο στην Πύλο υπάρχουν ακόμα και σήμερα σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που διερωτάται αν υπήρξε ή όχι επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο από το Λιμενικό Σώμα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
Χθες ο πρώην Υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και νυν υπηρεσιακός Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Τουρνάς είπε ότι δεν υπήρξε προληπτική επιχείρηση του Λιμενικού στο αλιευτικό στην Πύλο. Σήμερα το Λιμενικό επιβεβαιώνει ότι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση.
Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σιακαντάρης παραδέχθηκε ότι το Λιμενικό χρησιμοποίησε ένα σχοινί προκειμένου «να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια».
Παράλληλα και η ιταλική εφημερίδα La Republica επιβεβαιώνει ότι υπήρξε επιχείρηση με σχοινί, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της, o καπετάνιος είχε φύγει με σχεδία από το αλιευτικό από τις 17:20.
Τα ερωτήματα προς τον κ. Τουρνά και τον Αρχηγό Λιμενικού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και νυν Υπουργού Ναυτιλίας κ. Κλιάρη, παραμένουν αναπάντητα:
- Υπήρξε ή όχι επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο, ποια ήταν τα αποτελέσματά της και τι ώρα έγινε;
- Ισχύει ή δεν ισχύει ότι ο καπετάνιος είχε φύγει από το αλιευτικό και ήταν ακυβέρνητο για ώρες;
- Γιατί, ενώ ήταν δυνατόν να δοθούν νερά στους επιβαίνοντες, δεν ήταν δυνατόν να δοθούν σωσίβια;
- Για ποιον λόγο δεν ζητήθηκε συνδρομή της FRONTEX;
Η ελληνική κοινωνία και η διεθνής κοινότητα που παρακολουθούν σοκαρισμένες την τραγωδία ζητούν απαντήσεις.
Απόλυτη μυστικότητα στις ανακρίσεις ζητά ο Ντογιάκος
Στις εισαγγελικές αρχές Καλαμάτας, που ερευνούν το ναυάγιο στην Πύλο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 78 μετανάστες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος κοινοποίησε εγκύκλιο του 2015, στην οποία σημειώνεται ότι είναι μυστική οποιαδήποτε ποινική έρευνα και κανείς δεν δικαιούται να λάβει γνώση της δικογραφίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας του ΑΠ, διαβίβασε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Καλαμάτας, στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας και στον λιμενάρχη του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, παλαιότερη εγκύκλιο (1/2015), με την τότε ιδιότητα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, σχετικά με τον τρόπο διενέργειας των ανακρίσεων και την μυστικότητά τους.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του 2015, «μετά την έναρξη, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, του ανακριτικού έργου και μέχρι πέρατος αυτού, ουδείς τρίτος, με οποιαδήποτε ιδιότητα, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο, δικαιούται να λάβει γνώση των στοιχείων της ποινικής δικογραφίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, πολύ δε περισσότερο με οποιονδήποτε τρόπο, να παρεμβαίνει στους εκτελούντες αυτό ανακριτικούς υπαλλήλους με εντολές, υποδείξεις, παροτρύνσεις, αιτήματα, κλπ, δεδομένου ότι η εποπτεία της ανάκρισης έχει ανατεθεί από το νομοθέτη, στο σύνολό της, αποκλειστικά και μάλιστα πανηγυρικά, στον εποπτεύοντα την υπηρεσία σας εισαγγελικό λειτουργό».
Πηγή: iEidiseis