Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
διεθνήΚάτι έχουν βρει οι Κινέζοι: Τι κρύβεται πίσω από το απάνθρωπο lockdown...

Κάτι έχουν βρει οι Κινέζοι: Τι κρύβεται πίσω από το απάνθρωπο lockdown στη Σανγκάη

ΗΚίνα έχει τονίσει από πέρσι πως η πολιτική της είναι ξεκάθαρη απέναντι στην πανδημίαZero Covid Policy. Αυτό σημαίνει πως αν σε μια περιφέρεια υπάρξουν διψήφια κρούσματα, τότε αυτομάτως η περιφέρεια μπαίνει σε lockdown τύπου 5, με τους πολίτες να είναι αναγκασμένοι να κλειστούν στα σπίτια τους και να μην έχουν πρόσβαση σε πολλά βασικά αγαθά.

Αυτό συμβαίνει και στη Σανγκάη από την προπερασμένη εβδομάδα. Η πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορεί να αγοράσει βασικά αγαθά από το σούπερ μάρκετ, η προμηθευτική αλυσίδα έχει διαλυθεί αφού η κυβέρνηση της περιφέρειας έχει διατάξει σχεδόν κάθε ιδιωτική επιχείρηση να κλείσει και πάρα πολλοί πάροχοι έχουν βρει την ευκαιρία να βαρέσουν στο ψαχνό στις τιμές.

Η πρόσβαση σε νερό και τρόφιμα είναι εξαντλητικά δύσκολη, όπως και σε φάρμακα, με πολλούς ανθρώπους που έχουν κάποιο άλλο νόσημα, να αδυνατούν να φροντίσουν εαυτούς. Μέσα σε όλα, 30 νοσοκομεία στην Σανγκάη έχουν παύσει την δραστηριότητα τους.

Τα απάνθρωπα μέτρα που εφαρμόζονται στη Σανγκάη είναι λογικό να κάνουν πολλούς να απορήσουν και να σκεφτούν ότι ίσως κάτι κρύβεται πίσω από τις ακραίες αυτές κινήσεις των Κινέζων. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega είπε ανοιχτά αυτό που όλο και περισσότεροι σκέφτονται πλέον:

«Μέσα σε δύο χρόνια της πανδημίας έχουμε μάθει πολλά. Δεν καταλαβαίνουμε αυτό που βλέπουμε στη Σανγκάη. Κάνουν σαν να είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν την πανδημία. Υπάρχει η υπόθεση μήπως έχουν βρει κάτι που δεν μας έχουν πει».

Μια λογική εξήγηση για όσα συμβαίνουν στη Σανγκάη έδωσε ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο καθηγητής μιλώντας στο iefimerida σημείωσε πως οι διεθνείς εμπειρογνώμονες αποδίδουν την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα στην υποπαραλλαγή 2 της Όμικρον. Οι Κινέζοι από την αρχή της πανδημίας είχαν πολιτική μηδενικής ανοχής κρουσμάτων και εφάρμοσαν αυστηρά κατασταλτικά μέτρα την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειονότητα να μην έχει εκτεθεί καθόλου στον ιό και η προστασία που είχαν αναπτύξει να προέρχεται μόνο από τους εμβολιασμούς.

Επειδή όμως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων πέφτει μετά το εξάμηνο (τα κινέζικα εμβόλια επίσης δεν έχουν την αποτελεσματικότητα εκείνων της Pfizer και της Moderna), αν δεν υπάρχει και ανοσία στον πληθυσμό λόγω της έκθεσης στον κορωνοϊό τότε η επέκταση της πανδημίας μπορεί να είναι πιο γρήγορη στις χώρες με πολιτική μηδενικής ανοχής στη νόσο του Covid-19 όπως η Κίνα.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο η τακτική αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο: «Εκτός εάν κρατούν την Κίνα σε συνεχή καραντίνα επί πολλά χρόνια το οποίο θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς και υγειονομικές επιπτώσεις γιατί ασθενείς με χρόνια νοσήματα δεν θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Φυσικά, η επίπτωση των ψυχικών νοσημάτων θα είναι επίσης σημαντική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Υπάρχει λοιπόν η εκδοχή ότι οι Κινέζοι ακολουθούν λάθος τακτική, ανακυκλώνουν το πρόβλημα και προσπαθούν να το λύσουν με ακραία, αδιέξοδα μέτρα, επειδή αφενός τα εμβόλια τους δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά, αφετέρου ο πληθυσμός τους λόγω των περιορισμών δεν έχει εκτεθεί στον ιό για να αποκτήσει φυσική ανοσία, αλλά υπάρχει και μια δεύτερη πιο ανησυχητική.

Η εκδοχή που λέει ότι οι Κινέζοι έχουν βρει ένα νέο επικίνδυνο στέλεχος και προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά του πριν γίνει πυρκαγιά. Ποια απ’ τις δυο εκδοχές ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα θα το γνωρίζουμε σε λίγες μέρες. Όλοι πάντως εύχονται να μην επιβεβαιωθεί το δεύτερο σενάριο που μας γυρίζει στο σημείο μηδέν…

Πηγή: menshouse.gr

Τα πιο σημαντικά