Ούτε μια διαθέσιμη κλίνη δεν υπήρχε στο Λαϊκό, το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εισαγωγές covid και να διακοπεί η εφημερία, με τον Νίκο Ορφανό, προϊστάμενο της μονάδας covid στο νοσοκομείο, μιλώντας στο OPEN, να κάνει λόγο για «δραματική νύχτα» και να επισημαίνει ότι «υπάρχουν ασθενείς ακόμα και σε ράντζα».
Επίσης ο πρόεδρος των εργαζομένων του Λαϊκού Τ. Αντωνόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως το «Λαϊκό» υπέστη έμφραγμα και κατήγγειλε πως το τελευταίο δεκαήμερο δύο ακόμη ασθενείς με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους νοσοκομείο, περιμένοντας για μια κενή κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
«Είχαμε δύο ασθενείς που δεν βρήκαν το πολυπόθητο κρεβάτι και κατέληξαν. Περίμεναν δύο και τρεις μέρες. Είναι δύο περιστατικά του τελευταίου δεκαημέρου», είπε χαρακτηριστικά. «Ελπίδα στη ζωή έχουν οι πάντες. Όμως είμαστε στα όριά μας», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.
Από τη πλευρά του ο Νίκος Ορφανός αναφέρθηκε στην κατάρρευση του νοσοκομείου στη χτεσινή εφημερία. Περιγράφοντας τις νοσηλείες ασθενών σε ράντζα, τόνισε πως «δεν είναι καθόλου καλή μέρα για εμάς». «Υπάρχουν εκτός από τα 90 κρεβάτια και 7 φορεία στους θαλάμους, ενώ έχουν παραμείνει και 2 διασωληνωμένοι εδώ και 5 μέρες σε κλίνες εκτός ΜΕΘ και δεν έχουν πάει σε κρεβάτι γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση. Κάποια στιγμή χθες σταμάτησε η εφημερία και υπήρχαν τα υποστηρικτικά νοσοκομεία που αναλάμβαναν τα περιστατικά covid», πρόσθεσε ο κ. Ορφανός. Επίσης μιλώντας στον ANT1 ο υπογράμμισε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κρεβάτια εντατικής. «Οι άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, κινδυνεύουν. Το προσδόκιμο επιβίωσης είναι διαφορετικό. Υπάρχει εγκληματική ολιγωρία και αμέλεια».
Εκτός κάθε ελέγχου βρίσκεται πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής με φόντο την πανδημία του κοροναϊού και νέα «έκρηξη» διασωληνωμένων, οι οποίοι αγγίζουν πλέον τους 700. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καθημερινά στο λεκανοπέδιο, πάνω από 200 ασθενείς με κορονοϊό χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο, τη στιγμή που οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 2.700. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα «χειρότερα είναι μπροστά μας» και οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας έχουν προ πολλου ξεπεράσει τις αντοχές τους.
Η διασωληνωση εκτός ΜΕΘ δείχνει πλέον να αποτελεί κανόνα και όχι εξαίρεση με τους γιατρούς να επισημαίνουν πως η «παραμονή ασθενών εκτός ΜΕΘ είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή τους». Μόνο στην Αττική, οι διασωληνωμένοι με κορονοϊό ξεπέρασαν τους 400, ενώ 1 στους 4 νοσηλεύεται εκτός Εντατικής. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, ένας ακόμη ασθενής 70 ετών έχασε τη ζωή του, καθώς ήταν 5 ημέρες σε λίστα για ΜΕΘ στο Αμαλία Φλέμινγκ, σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ.«Πρόκειται για ένα έγκλημα», είπε ο Μ. Γιαννάκος για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. «Γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια. Πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως οι γιατροί πράτουν το χρέος τους, αλλά λόγω των ελλείψεων δεν μπορεί να βρεθεί κρεβάτι.
Σημειώνεται πως η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)κατέθεσε την Τρίτη αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός εντατικής, τονίζοντας πως πολλοί εξ’ αυτών περιμένουν για μέρες στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Στην αναφορά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας επισημαίνουν πως «τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση». «Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς. Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν», προσθέτουν.