Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΚαταστροφή στα νοικοκυριά: Σπάνε τα ρεκόρ οι τιμές του ρεύματος

Καταστροφή στα νοικοκυριά: Σπάνε τα ρεκόρ οι τιμές του ρεύματος

Οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται προκαλώντας ακόμα ένα μεγάλο αρνητικό ρεκόρ ακρίβειας

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι τιμές χονδρεμπορικής του ρεύματος που για αύριο θα εκτοξευτούν στα 426,9 ευρώ η μεγαβατώρα παρουσιάζοντας αύξηση 52,50%.

Πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αποτέλεσμα του ράλι τιμών που σημειωνόταν σήμερα και στις τιμές του Ολλανδικού hub TTF που έφτασε εντός τις ημέρας τα 345 ευρώ η μεγαβατώρα και έκλεισε περίπου στα 240 ευρώ/MW.

Η επιβολή νέων κυρώσεων από την ΕΕ προς την Ρωσία και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν χθες ότι ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν ανοικτά το ενδεχόμενο να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου, ενισχύουν την αβεβαιότητα και τα σενάρια βάζουν φωτιά στις τιμές.

Ανησυχία που επεκτείνεται και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ευελπιστεί σε μία ευρωπαϊκή λύση για να αντιμετωπίσει τα απόνερα της Ουκρανικής κρίσης που κλιμακώνει τις ανατιμήσεις και φέρνει νέες αυξήσεις –σοκ στους καταναλωτές. Ανατιμήσεις που αν συνεχιστούν θα χρειαστεί να διπλασιάσει τις επιδοτήσεις για τον Μάρτιο που για το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου έφτασαν τα 700 εκατ. ευρώ.

Τις επιπτώσεις του πολέμου βιώνουν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με την Ιταλία να σπάει αύριο όλα τα κοντέρ καθώς η τιμή χονδρεμπορικής αναμένεται να φτάσει τα 587,67 ευρώ η μεγαβατώρα και ακολουθεί η Ελβετία με 574,54 ευρώ/MWh ενώ η Πολωνία, είναι η μόνη χώρα που η τιμή της παραμένει κάτω από τα 200 ευρώ (στα 171,9 ευρώ/MWh).

Στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ενισχυμένος εμφανίζεται αύριο ο λιγνίτης που πλησιάζει το 19% ενώ υψηλά παραμένει το φυσικό αέριο στο 48,80%. Στο 21,86% είναι αντίστοιχα οι ΑΠΕ.

Τα πιο σημαντικά