Καταρρέει η τουρκική λίρα έναντι ευρώ και δολαρίου

29 Μαρτίου, 2018 7:31 ΜΜ
More videos

Το μεσημέρι της Τετάρτης, 28.03.2018, το αμερικανικό δολάριο έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 4 λιρών. Αυτό σημαίνει πως αντιστοιχούσε σε 4,0025 τουρκικές λίρες. Μιλάμε για ένα επίπεδο – ρεκόρ που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για την σταθερότητα που θα έχει εφεξής η τουρκική λίρα αλλά και το μέλλον της οικονομίας της Τουρκίας.

Πώς κινείται η τουρκική λίρα

Παράλληλα, το ένα ευρώ αντιστοιχούσε με 4,9622 τουρκικές λίρες στην τουρκική αγορά. Όσον αφορά την αγγλική λίρα, αυτή αντιστοιχεί πλέον σε 5.6627 τουρκικές λίρες.

Μια πρόχειρη ματιά στη εξέλιξη των τιμών και αναλογιών στην τουρκική αγορά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, βοηθά στην κατανόηση της σοβαρότητας της κατάστασης στην τουρκική οικονομία.

Όταν άρχιζαν να εμφανίζονται τα πρώτα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα της τουρκικής οικονομίας, δηλαδή την περίοδο της εξέγερσης Γκεζί, πέντε χρόνια πριν, ένα ευρώ αντιστοιχούσε με κάτι λιγότερο από 2,5 τουρκικές λίρες.

Το ευρώ ξεπέρασε το φράγμα των τριών τουρκικών λιρών το 2014 όταν ήρθαν στο προσκήνιο τα σκάνδαλα, στα οποία εμπλεκόταν η τουρκική κυβέρνηση και η οικογένεια του προέδρου Ερντογάν.

Στη συνέχεια, λίγο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου του 2016, το ευρώ ξεπέρασε και το φράγμα των 4 τουρκικών λιρών. Σήμερα, αξίζει να σημειωθεί πως «φλερτάρει» με το φράγμα των πέντε λιρών.

[newsit]

Ακολουθήστε μας στο facebook: