Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΚατάλαβες τώρα γιατί ξαφνικά όλοι καίγονται για την «ανακύκλωση» τους; Βγάζοντας χρυσό...

Κατάλαβες τώρα γιατί ξαφνικά όλοι καίγονται για την «ανακύκλωση» τους; Βγάζοντας χρυσό από παλιούς υπολογιστές

Ο χρυσός χρησιμοποιείται σε πολλούς τύπους ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ειδικά στους υπολογιστές. Με την τιμή του χρυσού στα ύψη υπάρχουν αρκετές εταιρείες που ασχολούνται με την ανάκτηση των μικρών ποσοτήτων χρυσού που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Η μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού μπορεί να βρεθεί στις μητρικές των ηλεκτρονικών υπολογιστών.  Στο scinews.eu διαβάζουμε για τη διαδικασία εξαγωγής χρυσού βήμα προς βήμα επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και δεν πρέπει να δοκιμάσετε να την αναπαράξετε στο σπίτι.

computer gold 1

Ο χρυσός βρίσκεται σε διάφορα μέρη της μητρικής κάρτας όπως οι διασυνδέσεις IDE, οι θύρες PCI Express, PCI, AGP, ISA και άλλες. Όλες αυτές οι διασυνδέσεις συχνά καλύπτονται με ένα πολύ λεπτό (πάχους λίγων μικρομέτρων – μm) στρώμα χρυσού.

computer gold 2

Επομένως το πρώτο στάδιο της διαδικασίας είναι να συγκεντρώσουμε τα παραπάνω εξαρτήματα.

computer gold 3

Θα χρειαστείτε φυσικά αρκετά μεγάλη ποσότητα εξαρτημάτων.

computer gold 4

και τις κατάλληλες χημικές ουσίες και εξοπλισμό.

computer gold 5

Για να ανακτήσουμε μερικά μικρογραμμάρια χρυσού, χρησιμοποιούμε ηλεκτρόλυση. Το ηλεκτρολυτικό διάλυμα περιέχει θειικό οξύ σε συγκέντρωση 95%. Τα ηλεκτρόδια αποτελούνται από χαλκό. Τα εξαρτήματα τοποθετούνται στο ηλεκτρόδιο ανόδου στο οποίο έχουμε δώσει σχήμα καλαθιού.

computer gold 6

Τροφοδοτώντας το σύστημα με ηλεκτρικό ρεύμα, ο χαλκός στην άνοδο διαλύεται και οδηγείται στην κάθοδο. Ο χρυσός αποκολλάται από το χαλκό και σχηματίζει ένα ίζημα στον πυθμένα. Σημειώστε ότι κατά τη διάρκεια της ηλεκτρόλυσης αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

computer gold 7

Στη συνέχεια αφαιρούμε όσο περισσότερο θειικό οξύ μπορούμε.

computer gold 8

Αραιώνουμε το διάλυμα, γιατί το θειικό οξύ είναι αρκετά ισχυρό.

computer gold 9

Στη συνέχεια φιλτράρουμε το διάλυμα για να συγκεντρώσουμε τα μεταλλικά υπολείμματα, που περιλαμβάνουν φυσικά και το χρυσό.

computer gold 10

Στη συνέχεια τοποθετούμε τα μεταλλικά υπολείμματα σε ένα διάλυμα υδροχλωρικού οξέος 35% και υποχλωριώδους νατρίου 5%, με αναλογία 2 προς 1. 2 HCl + NaClO -> Cl2 + NaCl + H2O

computer gold 11

Προσοχή! Η αντίδραση είναι εξαιρετικά εξωθερμική και παράγει χλώριο που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αέριο.

computer gold 12

Στην πραγματικότητα το χλώριο που παράγεται από την παραπάνω αντίδραση, αντιδρά με τον χρυσό σχηματίζοντας χλωριούχο χρυσό. 2 Au + 3 Cl2 -> 2 AuCl3

computer gold 13

Φιλτράρουμε ξανά για να απομακρύνουμε όλες τις προσμίξεις παίρνοντας ένα καθαρό διάλυμα χλωριούχου χρυσού.

computer gold 14

Προσθέτουμε στο διάλυμα Na2S2O5 που αντιδρώντας παρουσία νερού διαχωρίζει τον χρυσό. Na2S2O5 + H2O –> 2 NaHSO3 3 NaHSO3 + 2 AuCl3 + 3 H2O –> 3 NaHSO4 + 6 HCl + 2 Au

computer gold 15

Αφού ολοκληρωθεί η αντίδραση συλλέγουμε με προσοχή την καφετιά σκόνη που συγκεντρώνεται στον πυθμένα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι καθαρός χρυσός!

computer gold 16

Θερμαίνουμε στους 1064° C , όπου ο χρυσός λιώνει και έχουμε τελειώσει.

computer gold 17

Τελικά αποκτήσαμε μια μπαλίτσα χρυσού, διαμέτρου δυο χιλιοστών!!!

computer gold 18

Τα πιο σημαντικά