Καταγγέλλουν την Ελλάδα στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

1 Φεβρουαρίου, 2021 7:17 ΜΜ
More videos

Συριακή οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ κατέθεσε φάκελο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατηγορώντας την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μια συριακή οργάνωση που εδρεύει στην Ουάσινγκτον κατέθεσε την καταγγελία της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, ζητώντας έρευνα για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την Ελλάδα για κακομεταχείριση προσφύγων.

Το Κέντρο Δικαιοσύνης και Ευθύνης της Συρίας, όμως ονομάζεται η οργάνωση, δήλωσε ότι μαρτυρίες και βίντεο αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του για κακομεταχείριση και κακοποίηση προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας και μέσα σε στρατόπεδα. Αναφέρει περιπτώσεις φρουρών ασφαλείας που χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις των προσφύγων, ενώ κάνει λόγο για άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες στα στρατόπεδα.

Ο Mohammad Al-Abdallah, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη νομική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη μεταχείριση των προσφύγων.

«Εάν αυτή η υπόθεση προχωρήσει, θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως ναι, υπάρχουν σωστές πολιτικές σε κάποιες χώρες, αλλά σε άλλες όχι — όμως θα πρέπει να ισχύσει το διεθνές νομικό πλαίσιο και οι συνθήκες για το προσφυγικό, και όχι οι αποφάσεις των ξεχωριστών κρατών-μελών», είπε ο Αλ-Αμπντάλα.

Οι εισαγγελείς θα επανεξετάσουν την υπόθεση πριν αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν έρευνα πλήρους κλίμακας, η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει μήνες. Το δικαστήριο λαμβάνει εκατοντάδες καταγγελίες κάθε χρόνο από ομάδες και άτομα που το παροτρύνουν να εξετάσει φερόμενα εγκλήματα, αλλά μέχρι στιγμής έχει ασχοληθεί κυρίως με υποθέσεις που του έχουν αναφερθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα κράτη μέλη.

Πηγή: Associated Press