Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΤι απάντησε η Θεοδωρίδου για τον θάνατο της 44χρονης μετά το εμβόλιο...

Τι απάντησε η Θεοδωρίδου για τον θάνατο της 44χρονης μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

«Φαίνεται ότι ο θάνατος δεν συνδέεται με σοβαρή θρόμβωση»

Συγχαρητήρια στη νέα γενιά που εκφράστηκε υπέρ του εμβολιασμού έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πανδημία covid-19. Αναφερόμενη στην ανταπόκριση που είχε στους νέους η δυνατότητα να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι πρόκειται για «χαρμόσυνο μήνυμα που έστειλαν οι 30ρηδες και η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Η ίδια τόνισε ότι είναι ένα ευχάριστο και εύκολο στη φύλαξη του εμβόλιο το οποίο καταγράφει 66% αποτελεσματικότητα στην ήπια νόσο και 77% έως 80% αποτελεσματικότητα στη σοβαρή νόσο. Για τα άλλα εμβόλια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση- «μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

«Φαίνεται ότι ο θάνατος δεν συνδέεται με σοβαρή θρόμβωση»
Η κυρία Θεοδωρίδου μιλώντας για την ασφάλεια των εμβολίων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην οποία γινόταν αναφορά για γυναίκα που κατέληξε μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό της στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι για το περιστατικό αυτό γίνεται λεπτομερής έλεγχος για τα αίτια του θανάτου καθώς και αν υπάρχει χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό. Ανέφερε δε πως «από τα πρώτα στοιχεία και την νεκροτομή φαίνεται ότι ο θάνατος δεν συνδέεται με σοβαρή θρόμβωση αλλά με έμφραγμα σε έδαφος παλαιότερο εμφράγματος».

Η ίδια προσέθεσε ότι στη χώρα μας παραμένει ένα το σοβαρό περιστατικό θρομβώσεων, ενώ όσον αφορά σε άλλες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί, τόνισε ότι «υπάρχει μια ευαισθητοποίηση με την πάροδο του χρόνου τόσο στους ιδιώτες γιατρούς αλλά και αυτούς δημόσιων νοσοκομείων ώστε να δηλώνονται οι πιθανές παρενέργειες και τα περιστατικά στα οποία εμφανίζονται» καταλήγοντας ότι οι όποιες παρενέργειες είναι λίγες στη χώρα μας.

Τα πιο σημαντικά