Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
υγείαΚαρκίνος παχέος εντέρου: Σε αυτή τη διατροφή οφείλεται η ραγδαία αύξηση στους...

Καρκίνος παχέος εντέρου: Σε αυτή τη διατροφή οφείλεται η ραγδαία αύξηση στους νέους – Τι πρέπει να ξέρετε

Οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά να κατανοήσουν τι προκαλεί τη μυστηριώδη αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Microbiology Spectrum.

Σχεδόν 18.000 περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε άτομα κάτω των 50 ετών ομάδα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ σε σύγκριση με 12.000 ετησίως πριν από το 2000. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση έχει παρατηρηθεί μεταξύ όλων των καρκίνων που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, γεγονός που έχει επίσης συνδεθεί με την κακή διατροφή.

Τα τρία βακτήρια που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι ερευνητές λοιπόν ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς με μια επιθετική μορφή της νόσου έχουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα τριών βακτηρίων στα έντερα τους. Τα επίπεδα fusobacterium, clostridium και shewanella έχουν συνδεθεί με δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη και χαμηλή σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά.

Η δοκιμή για αυτά τα τρία βακτήρια θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Στη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα κοπράνων από 94 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι 24 από τους όγκους ασθενών είχαν μια μετάλλαξη KRAS, η οποία κάνει τον καρκίνο πιο επιθετικό. Από τα περισσότερα από 24 βακτηριακά είδη που εξέτασαν, η ομάδα διαπίστωσε ότι τρία ήταν πιο κοινά μεταξύ εκείνων με την πιο επιθετική μορφή της νόσου.

Τα Fusobacteriums μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο έντερο, ενώ το Colstridium -όπως το C. difficile- μπορεί να απελευθερώσει τοξίνες. Αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης στο DNA στα κύτταρα, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα να γίνουν καρκινικά. Για τη Shewanella, το βακτήριο πολλαπλασιάζεται στην επιφάνεια των όγκων, υποστηρίζοντας την ανάπτυξή τους.

Τα βακτήρια που προστατεύουν από καρκίνο του παχέος εντέρου

Τα βακτήρια bifidobacterium και akkermansia ήταν άφθονα στα δείγματα ασθενών χωρίς μετάλλαξη KRAS. Το Bifidobacterium είναι ένα προβιοτικό που βρίσκεται στο γιαούρτι και το akkermansia έχει δείξει κάποιες προβιοτικές δραστηριότητες σε προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής των προφλεγμονωδών παραγόντων στο παχύ έντερο.

Με βάση αυτό το εύρημα, οι ερευνητές εικάζουν ότι η παρουσία αυτών των βακτηρίων μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει μια μετάλλαξη KRAS. Πρόσθεσαν μάλιστα ότι μπορεί επίσης να επιβραδύνει την εξέλιξη όλων των καρκίνων του παχέος εντέρου.

Η διατροφή που αυξάνει και αυτή που μειώνει τον κίνδυνο

Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι ασθενείς με περισσότερα Fusobacteriums στο έντερό τους καταναλώνουν περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, μπέικον και σαλάμια, επεξεργασμένα δημητριακά, όπως λευκό ρύζι, κουσκούς και κορν φλέικς, και ανθρακούχα ποτά.

Καταναλώνουν επίσης περισσότερο κόκκινο κρέας, όπως μοσχαρίσιες και χοιρινές μπριζόλες και μοσχαρίσιο κιμά. Επιπλέον, τρώνε λιγότερο λευκό κρέας, όπως κοτόπουλο, και λιγότερα φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και φασόλια.

Για το Clostridium, μελέτες υποδεικνύουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά -όπως πολλά φαστ φουντ- είναι πιο πιθανό να έχουν εστίες αυτού του βακτηρίου στο έντερό τους. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει το βακτήριο C. difficile, το οποίο προκαλεί επώδυνες ανθοφορίες σε σχεδόν 500.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο -πυροδοτώντας συμπτώματα, όπως η διάρροια.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κατανάλωση μιας διατροφής χαμηλής σε φυτικές ίνες, όπως η έλλειψη δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης του πληθυσμού αυτού του βακτηρίου στο έντερο. Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί επίσης να προκαλέσει τον πολλαπλασιασμό αυτού του βακτηρίου, είπαν, επειδή τα φάρμακα σκοτώνουν επίσης τα υγιή βακτήρια στο παχύ έντερο.

«Η νέα μας εργασία συμβάλλει στον αυξανόμενο όγκο αποδεικτικών στοιχείων που υπογραμμίζουν τη σημασία των μηχανισμών που καθοδηγούνται από τη μικροχλωρίδα στην παθογένεση του καρκίνου. Η κατανόηση των ειδικών συσχετισμών μεταξύ των διαφορετικών τύπων μεταλλάξεων KRAS και του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ζωτικής σημασίας», είπε ο Δρ. Weizhong Tang σχολιάζοντας τη μελέτη.

Ποια τρόφιμα προστατεύουν

Στην εργασία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι τα Bifidobacteriums θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξέλιξης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα βακτήρια διασπούν τις διατροφικές ίνες για να παράγουν βουτυρικό, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Και ένας μεγάλος πληθυσμός αυτών των βακτηρίων συνδέεται με την κατανάλωση περισσότερων σκόρδων, πράσων και κρεμμυδιών, μεταξύ άλλων λαχανικών.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν, τέλος, ότι είχαν προσπαθήσει να φτιάξουν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της μελέτης για να δώσει εξατομικευμένες συστάσεις θεραπείας -αλλά τόνισαν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

Τα πιο σημαντικά