Καπραβέλος: «Μπορεί να έχουμε 10.000 κρούσματα κι 100 νεκρούς τη μέρα το φθινόπωρο»

14 Αυγούστου, 2021 8:07 ΜΜ
More videos

Πιθανό το εφιαλτικό σενάριο των 10.000 κρουσμάτων τη μέρα κατά τον Διευθυντή Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Το φθινόπωρο, ποικίλοι παράγοντες που αφορούν τον νέο κορονοϊό θα μεταβληθούν και δείκτες της επιδημίας στην Ελλάδα, όπως αυτός των κρουσμάτων, είναι πιθανό να απογειωθούν.

Η μετάλλαξη Δέλτα -η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού, καθώς και των υπόλοιπων παραλλαγών του- εξαπλώνεται καθημερινά, από Σεπτέμβρη η κίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα θα αυξηθεί κατακόρυφα, τα σχολεία θα ανοιχθούν, ενώ οι καιρικές συνθήκες θα ευνοούν περισσότερο τον SARS-CoV-2.

Επιπροσθέτως, ακόμη δεν έχει χτιστεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας. Ο διευθυντής Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, προέβλεψε πως τα πράγματα είναι πολύ πιθανό να πάνε πολύ άσχημα το φθινόπωρο, εάν δεν αλλαχθούν αισθητά πολλά από τα υπάρχοντα δεδομένα.

  • Μέτρα, μέτρα και… μέτρα

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (91,6 · 105,8), ο κ Καπραβέλος τόνισε πως «από την στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές».

«Από το νοσηλευτικό προσωπικό, στο νοσοκομείο μας, 3-4 μπήκαν σε καραντίνα έγκαιρα γιατί ήρθαν μολυσμένοι με την μετάλλαξη Δέλτα. Επομένως, δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι κανείς μέσα στο σχολείο δεν είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια», συμπλήρωσε.

Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Γιατί το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα», επεσήμανε.

  • Πολλά ρεκόρ εάν δεν προσέξουμε

Μιλώντας για τις αλληλένδετες με την πορεία της νόσου COVID-19 παραμέτρους, οι οποίες θα είναι πολύ πιο διαφορετικές από τις τωρινές το φθινόπωρο, ο κ. Καπραβέλος προειδοποίησε πως «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».

«Βλέπουμε τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που έρχονται από τα νησιά κυρίως μολυσμένοι, έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα η οποία δεν σταμάτησε, μπορεί να βιώσατε στην Αθήνα το γκρίζο χρώμα από τις πυρκαγιές, όμως εμείς βιώνουμε το μαύρο χρώμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, οι αριθμοί των θανάτων δεν έχουν πέσει, είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί, 15-20 ημερησίως, ο κορονοϊός δεν έχει σταματήσει καθόλου και παρόλο που έχουμε το όπλο στα χέρια μας, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει πολύ από το προηγούμενο, που τα δεδομένα ήταν πολύ χαμηλά», υπογράμμισε.