Καπραβέλος: «Ή όλοι θα εμβολιαστούμε ή όλοι θα περιοριστούμε»

19 Αυγούστου, 2021 12:10 ΜΜ
More videos

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο Νίκος Καπραβέλος για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. Μιλώντας στην «Κοινωνία ώρα MEGA», ο Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», τονίζει ότι «τα δεδομένα που έχουμε από όλο τον κόσμο δεν είναι καλά, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει όλη την εικόνα της πανδημίας».

Στη συνέντευξή του στην «Κοινωνία ώρα MEGA», ο Νίκος Καπραβέλος επισημαίνει ότι «είμαστε μπροστά σε νέα κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος». Το μείγμα που δημιουργείται από το φθινόπωρο είναι εκρηκτικό. Υπερμεταδοτική μετάλλαξη, εμβόλια που χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα…

Ναι μεν έχουμε διαθεσιμότητα σε κλίνες covid, αλλά έχουμε κι άλλα περιστατικά. Αν διαταραχθεί η κανονικότητα ενός νοσοκομείου θα ζήσουμε παρόμοιες στιγμές με το 2ο και το 3ο κύμα», προειδοποιεί.

Ο Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» τονίζει ότι η Θεσσαλονίκη ακόμα είναι άδεια, ωστόσο «η ανησυχία μας είναι μεγάλη, ανησυχία που μεταφράζεται σε φόβους ότι είμαστε μπροστά στα δύσκολα».

Κορονοϊός – Νίκος Καπραβέλος: «Απαραίτητη η 3η δόση εμβολίου»

Το παράδειγμα του Ισραήλ, που πρωτοστατεί στους εμβολιασμούς με πάνω από το 85% του πληθυσμού εμβολιασμένο, προκαλεί μεγάλη ανησυχία, λέει ο Νίκος Καπραβέλος: «Στα 500 περιστατικά που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, μεταξύ των 9 χιλιάδων κρουσμάτων, τα μισά περιστατικά είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και δυστυχώς η προστασία που παρέχουν με την πάροδο του χρόνου εξασθενεί. «Ακόμα κι όσοι εμβολιαστήκαμε από τον Γενάρη και μετά βλέπουμε ότι δεν παρέχουν προστασία πάνω από 9 μήνες, οπότε η τρίτη δόση είναι απαραίτητη.

Όπως είπε το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων μας δημιουργεί πρόβλημα. Οι συνωστισμοί σε κλειστούς χώρους με την πτώση της θερμοκρασίας κάνουν το μείγμα εκρηκτικό. Στάθηκε σε όλους όσοι «αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας (το εμβόλιο)».

Καπραβέλος: «Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλει και εμβολιασμένους σε ποσοστό 60% λιγότερο»

«Μέχρι η πανδημία να ελεγχθεί η μάσκα είναι πολύ βασική σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους. Σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλει και εμβολιασμένους σε ποσοστό 60% λιγότερο».

«Δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε.

Το Παπανικολάου από 12 κλίνες για κορoνοϊό η μία είναι διαθέσιμη. «Αν αποδιοργανωθεί πάλι του ΕΣΥ κάνουμε μια τρύπα στο νερό», τόνισε.

«Σαν κοινωνία είμαστε στο παρά 5′ να βιώσουμε ένα τέταρτο κύμα, σφοδρότερο από τα προηγούμενα. Αν δούμε το ΕΣΥ να καταρρέει θα αναγκαστούμε να πάμε πάλι σε περιοριστικά μέτρα. Ή όλοι θα εμβολιαστούμε για να έχουμε μια ελεύθερη ζωή ή όλοι θα περιοριστούμε».

«Έχουμε περίπου 10.000 θανάτους μέσο όρο τη βδομάδα παγκοσμίως»

«Στα 40 χρόνια που δουλεύω σε ΜΕΘ τέτοιο κακό δεν έχω ξαναδει. Άνθρωποι που καταρρέουν από στιγμή σε στιγμή. Κι άνθρωποι που βγαίνουν από ΜΕΘ αλλά χάνουν τη ζωή τους μήνες μετά, είτε έχουν μακροχρόνια προβλήματα πολύ σοβαρά, κινητικότητας, απώλεια μνήμης, διαταραχές συμπεριφοράς. Είναι ένας καταστροφικός, θανατηφόρος ιός.

Είναι ανοησία να περιμένεις να μολυνθείς για να αποκτήσεις αντισώματα, είναι σαν να περιμένεις τον ιό να καταστρέψει τη ζωή σου. Έχουμε περίπου 10.000 θανάτους μέσο όρο τη βδομάδα παγκοσμίως», σημείωσε o κ. Καπραβέλος και αναφέρθηκε στα μαθηματικά μοντέλα που προβλέπουν 5-7.000 κρούσματα ημηρεσίως σε ένα μήνα από τώρα.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη στην «Κοινωνία Ώρα MEGA»: