Καπραβέλος: «Δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε θύματα με 1,5 εκατ. ανεμβολίαστους»

15 Ιουλίου, 2021 6:07 ΜΜ
More videos

Ο Νίκος Καπραβέλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών, που θα έχει σαν συνέπεια να μην προλαβαίνουμε να μετράμε θύματα.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο διευθυντής της 2ης ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου “με 1,5 εκατομμύριο ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών, δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε θύματα αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Το μόνο όπλο που έχουμε για να κερδίσουμε τη ζωή μας είναι ο εμβολιασμός, διότι η φυσική ανοσία, το να περιμένουμε δηλαδή ότι ο ιός θα τους μολύνεις όλους έχει πολύ μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές”.

Παράλληλα, ο Νίκος Καπραβέλος τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού και καθολικού εμβολιασμού για όλους όσοι είναι πάνω από 12 έτη, χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο να είναι ανεμβολίαστοι οι υγειονομικοί και να κινδυνεύουν οι ασθενείς να μολυνθούν και να χάσουν τη ζωή τους και πρόσθεσε πως η υποχρεωτικότητα περνά και μήνυμα ότι το τείχος ανοσίας έχει επιστημονική και ηθική βάση.

Και συμπλήρωσε “το ίδιο ισχύει και για κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί και μπορεί, αν μπει στο λεωφορείο, να προξενήσει σοβαρή βλάβη και απώλεια ζωής. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε ως κοινωνία, αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε υπέρ της ανθρώπινης ζωής.

Η πληροφόρηση για το θέμα των εμβολιασμών έχει εξαντληθεί και πλέον είναι ζήτημα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Αν θέλουμε να ελέγξουμε το 4ο κύμα με την υπερμεταδοτικότητα, δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το ποσοστό ανεμβολίαστων. Όσο ο ιός μεταλλάσσεται είναι κίνδυνος και για τους εμβολιασμένους”.

Ο Νίκος Καπραβέλος επισήμανε πως “η δυναμική της πανδημίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, με την χαλάρωση των μέτρων και τους ανεμβολίαστους πάνω από 50 ετών που είναι ο κύριος πληθυσμός που απασχολεί το σύστημα υγείας και την μετάλλαξη που κάνει τον ιό πιο επιθετικό” και εκτίμησε ότι “τις επόμενες μέρες θα αυξηθούν τα κρούσματα και πως αυτή τη στιγμή ζούμε μια κατάσταση όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο. Είχαμε ηρεμία και είδατε τι πάθαμε το Νοέμβριο”.

Η εφιαλτική πρόβλεψη που έκανε είναι πως “θα φτάσουμε 15.000-20.000 κρούσματα ημερησίως και το σύστημα θα δεχτεί μεγάλη πίεση. Η κατάρρευση του ΕΣΥ αφορά και τους υπόλοιπους ασθενείς πλην αυτών με κορονοϊό. Στο δεύτερο κύμα δύο στους τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους έξω από τις ΜΕΘ, γιατί δεν υπήρχαν κρεβάτια, ενώ στο τρίτο κύμα ένας στους δυο”.

Ο Νίκος Καπραβέλος εξήγησε ότι “τα χρόνια υποβάθμισης και υποστελέχωσης του εθνικού συστήματος υγείας δεν διορθώνονται σε μερικούς μήνες και πως δεν υπάρχουν εκπαιδευμένα στελέχη. Τώρα δεν έχουμε μεγάλα περιθώρια να ενισχύσουμε το σύστημα”, χαρακτήρισε το εμβόλιο “θείο δώρο” που σώζει ζωές και τέλος θεωρεί αδικαιολόγητο τον εφησυχασμό.