Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΚανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει: To μυστήριο με τους κατοίκους της...

Κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει: To μυστήριο με τους κατοίκους της Ικαρίας και άλλα 8 μέρη με μεγάλα μυστικά

Κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει: To μυστήριο με τους κατοίκους της Ικαρίας και άλλα 8 μέρη που όλοι ενώνονται με ένα μεγάλο μυστικό

Υπάρχουν πολλές απίστευτες τοποθεσίες στον κόσμο όπου όλα φαίνονται να είναι ξένα προς εμάς: οι άνθρωποι , τα έθιμά τους και τα γενικά ιδιόμορφα χαρακτηριστικά. Φαίνεται σχεδόν ότι οι ντόπιοι είναι ενωμένοι με ένα κοινό μυστικό. Και είναι τόσο ενδιαφέρον να σηκώσετε το πέπλο της μυστικότητας και να μάθετε περισσότερα.

Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι στα πιο εκπληκτικά μέρη του κόσμου.

1. Το Βασίλειο των Νάνων, Κίνα

426

Η κοινωνική ζωή μπορεί να είναι δύσκολη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ωστόσο, υπάρχει ένα μαγικό βασίλειο κοντά στο Κουνμίνγκ. Αυτός είναι ένας μοναδικός κόσμος που δημιουργήθηκε από τον Chen Mingjing. Προσέφερε σε ανθρώπους με νανισμό να μετακομίσουν σε αυτό το μέρος από όλη τη χώρα. Σήμερα, ο πληθυσμός αυτού του τόπου είναι περίπου 125 άτομα από 19 έως 48 ετών.

Φορούν γιορτινά ρούχα νάνων, άγγελοι, ξωτικά, πριγκίπισσες και φρουροί. Έχουν σπίτια σε σχήμα δέντρων και μανιταριών. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στους κοιτώνες που διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις μπάνιου και έπιπλα. Η ζωή είναι άνετη εδώ και κανείς δεν γελάει μαζί τους πίσω από την πλάτη τους.

427

Όλοι έχουν δουλειά εδώ. Δίνουν παραστάσεις και ξεναγήσεις για τους τουρίστες. Κάνουν τις καθημερινές δουλειές τις Κυριακές, παίζουν πόκερ και βόλεϊ και παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα Αγγλικών.

428

Παρά τη διαφορά απόψεων μεταξύ των ανθρώπων σχετικά με αυτό το χωριό, οι κάτοικοι είναι ευχαριστημένοι με αυτό. Ζουν στο δικό τους άνετο κόσμο όπου έχουν σπίτια και δουλειές. Επίσης, η υποδομή περιλαμβάνει σχολείο, νοσοκομείο, σούπερ μάρκετ, καφετέριες και ανθοπωλείο.

2. Οι άνθρωποι Pirahã – η ευτυχέστερη φυλή

429

Μια φυλή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία θεωρείται η πιο ευτυχισμένη φυλή. Δεν μπορούν να μετρήσουν και γνωρίζουν μόνο 2 αριθμούς – «λίγα» και «πολλά» και 2 χρώματα – «σκούρο» και «φωτεινό». Δεν γνωρίζουν ούτε ημερομηνίες ούτε ημερολόγια. Τρώνε 1-2 φορές την ημέρα. Κοιμούνται κατά διαστήματα για 20 λεπτά, καθώς πιστεύουν ότι ο ύπνος για μεγάλο χρονικό διάστημα τους στερεί τις δυνάμεις τους.

Οι Pirahã γνωρίζουν μόνο 3 βαθμούς μιας συγγένειας: ένα μωρό, ένας γονιός και ένας αδελφός. Δεν υπάρχει ιεραρχία και δεν υπάρχει κλοπή ή έγκλημα.

430

Δεν έχουν καμία περιουσία ή προκαταλήψεις. Δεν πείστηκαν από τα κηρύγματα του Daniel Everett. Αντιθέτως, αποδέχτηκε την κοσμοθεωρία τους και η γλώσσα τους που έχει μόνο 3 φωνήεντα και 7 συμφώνα άλλαξε τις γλωσσικές του πεποιθήσεις.

Οι άνθρωποι Pirahã είναι ευτυχισμένοι, τραγουδούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και πιστεύουν ότι τόσο τα όνειρα όσο και η πραγματικότητα είναι εξίσου σημαντικά. Κάθε 7 χρόνια, αλλάζουν τα ονόματά τους. Μπορούν να θυμούνται τα ονόματα και τα χαρακτηριστικά χιλιάδων φυτών και ζώων. Τα παιδιά τους παίζουν με δέντρα, λουλούδια, σκυλιά και τα πνεύματα του δάσους, αντί για κανονικά παιχνίδια.

3. Ικαρία – το νησί των αιωνόβιων

431

Κάθε τρίτος κάτοικος της Ικαρίας ζει μέχρι 90 ετών. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει μέχρι τα 100. Το μυστικό βρίσκεται στον παράδεισο της φύσης του νησιού στο Αιγαίο, στις 8 ιαματικές πηγές και στον μικρό αριθμό τουριστών. Ωστόσο, κανείς δεν είναι μόνος εδώ, μιας και ζουν εδώ 10.000 φιλικοί αισιόδοξοι.

432

Μόνο λίγοι άνθρωποι εδώ γνωρίζουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τις δυσκολίες που σχετίζονται με την γήρανστη. Ο Σταμάτης Μωραΐτης (βλ. φωτογραφία παραπάνω) ήρθε εδώ από τις ΗΠΑ για να ζήσει τις τελευταίες του μέρες – οι γιατροί του είπαν ότι είχαν απομείνει μόνο 9 μήνες. Ελληνικής καταγωγής, ο Μωραΐτης μετακόμισε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1976 και έζησε μια ευτυχισμένη ζωή για σχεδόν 37 χρόνια.

433

Δεν υπάρχει βιασύνη στην Ικαρία, οι άνθρωποι δουλεύουν όσο καλύτερα μπορούν, πεζοπορούν στα μονοπάτια του βουνού και τρώνε φρούτα από τους δικούς τους οπωρώνες. Οι άνθρωποι εδώ αγαπούν το ελαιόλαδο, το ζυμωμένο ψωμί, το γάλα κατσίκας και το τσάι με βότανα. Τα βράδια, περνάνε χρόνο με τους γείτονές τους πάνω από μια κανάτα κρασιού. Όταν μία 101χρονη που είχε γενέθλια ρωτήθηκε για το μυστικό τους, απάντησε αστειευόμενη: “Απλά ξεχνάμε να πεθάνουμε εδώ!”

4. Cândido Godói – η χώρα των δίδυμων

434

Το μέρος Cândido Godói στη Βραζιλία είναι γνωστό για τον μεγάλο αριθμό των δίδυμων που γεννήθηκαν εκεί. Εδώ, 80 οικογένειες μεγαλώνουν 44 ζεύγη διδύμων. Οι περισσότερες οικογένειες μετακόμισαν εδώ από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το ασυνήθιστο φαινόμενο προσέλκυσε την προσοχή των δημοσιογράφων. Οι τοπικές αρχές αγάπησαν το ενδιαφέρον του κόσμου και ονόμασαν τον τόπο Χώρα των Δίδυμων, άνοιξαν μια έκθεση μουσείων και εγκατέστησαν ένα άγαλμα γονιμότητας.

435

Οι επιστήμονες είχαν διαφορετικές θεωρίες για να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης ειδικού νερού, της απομόνωσης της περιοχής, καθώς και των γενετικών πειραμάτων του Ναζιστή γιατρού Josef Mengele. Οι ντόπιοι λένε ότι ταξίδεψε στην περιοχή με κρυφή ιδιότητα ως κτηνίατρος. Την ίδια χρονική στιγμή, καταγράφηκε η πρώτη έκρηξη διδύμων. Για την ιστορία, οι τοπικοί δάσκαλοι δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τους δίδυμους μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους.

5. Η φυλή vaDoma – οι στρουθοκάμηλοι άνθρωποι

436

Οι άνθρωποι αυτής της φυλής έχουν μια γενετική ανωμαλία των ποδιών τους που ονομάζεται εκτροδακτυλία. Λόγω της απουσίας 3 μέσων δακτύλων των ποδιών, η φυλή πήρε το παρατσούκλι “πόδια στρουθοκαμήλου”. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο λόγος πίσω από αυτή την ανωμαλία θα μπορούσε να κρύβεται στους παλαιούς νόμους που απαγορεύουν τους γάμους εκτός φυλής.

437

Ένας πατέρας, ο οποίος έχει 2 παιδιά με 5 δάχτυλα των ποδιών και 3 παιδιά με 2 δάχτυλα ποδιών, θυμάται: “Ως παιδί, δεν σκέφτηκα τον εαυτό μου ως κάτι ασυνήθιστο. Η μητέρα και οι άλλοι είχαν επίσης 2 δάχτυλα. Δεν αισθάνθηκα καμία ενόχληση: ήμουν δραστήριος και πήγαινα μακρινούς περιπάτους στο Francistown. ”

6. Οι Άμις

438

Οι άνθρωποι Άμις είναι ειρηνιστές προτεσταντές. Ο ιδρυτής της ομάδας, Jakob Ammann, μίλησε υπέρ των περιορισμών στην επαφή με τον έξω κόσμο. Ωστόσο, ο Λουδοβίκος XIV ξεκίνησε τη δίωξη των μη Καθολικών και οι Άμις έπρεπε να φύγουν για τον Νέο Κόσμο.

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι οικισμοί στις ΗΠΑ (Πενσυλβάνια, Οχάιο και άλλες πολιτείες) και στον Καναδά (Οντάριο). Δεν χρησιμοποιούν όπλα, δεν πληρώνουν φόρους και δεν δέχονται καμία βοήθεια από την κυβέρνηση. Οι κύριες δραστηριότητές τους περιλαμβάνουν τη γεωργία και τα χειροποίητα προϊόντα.

439

Οι Παλιοί Άμις ακολουθούν όλους τους παραδοσιακούς κανόνες: δεν οδηγούν αυτοκίνητα, χρησιμοποιούν άροτρο στη γη, δεν έχουν ηλεκτρισμό, τηλέφωνα ή υπολογιστές. Χρησιμοποιούν ένα κουτί γεμάτο πάγο αντί για ψυγείο. Οι Νέοι Άμις προτιμούν να χρησιμοποιούν τηλέφωνα και συνδυάζουν θεριζοαλωνιστικές μηχανές.

Οι οικογένειές τους έχουν τουλάχιστον 5 παιδιά. Όλες οι γυναίκες φορούν καπελάκι, τους απαγορεύεται να βαφτούν ή να κουρευτούν και δεν μπορούν να φορούν κοσμήματα. Οι άνδρες δεν μπορούν να ξυρίσουν τα γένια μετά το γάμο τους.

440

Τα παιδιά δεν λαμβάνουν εκπαίδευση μετά την 8η τάξη και μέχρι την ηλικία των 15 ετών, η περίοδος του rumspringa αρχίζει όταν οι έφηβοι μπορούν να σπάσουν τους κανόνες και να εγκαταλείψουν τις κοινότητές τους. Δοκιμάζουν λκοόλ, καπνό και μπορούν να αγοράσουν μοντέρνα ρούχα. Μετά από αυτή την περίοδο, το 90% των νέων αποφασίζει να συνεχίσει τη ζωή τους στην κοινότητα και να επιλέξει το βάπτισμα.

441

Σήμερα πολλοί άνθρωποι έχουν έντονο ενδιαφέρον για την κοινότητα Άμις. Υπάρχουν ακόμα reality σόου για έφηβους Άμις που πηγαίνουν στη Νέα Υόρκη για να ζήσουν την ζωή στην πόλη. Οι Αμερικανοί που έχουν κουραστεί από το γρήγορο φαγητό άρχισαν να πηγαίνουν στις αγορές Άμις, όπου μπορούν να αγοράζουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα και άλλα αγαθά.

7. Η Αποικία της Τέχνης, Άρντεν, Ντελάγουερ

442

Το 1900, 2 φίλοι – ο γλύπτης Frank Stephens και ο αρχιτέκτονας Will Price – μίσθωσαν γη στο Ντελάγουερ και ίδρυσαν ένα χωριό τέχνης. Σε αυτό το μέρος οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν μια ανέμελη ζωή στην ύπαιθρο, ανεξάρτητο εργατικό δυναμικό και μόνο ένα φόρο ακίνητης περιουσίας.

443

Οι καλλιτέχνες που αγαπούν την ελευθερία, οι μουσικοί και οι συγγραφείς λάτρεψαν την ιδέα. Οι άνθρωποι ανέπτυξαν την αποικία της τέχνης πωλώντας τα χειροποίητα προϊόντα τους. Οι πολίτες της Arden θεωρούν τους εαυτούς τους οπαδούς του Γεωργισμού: κάθε άτομο κατέχει μόνο τις δημιουργίες του, αλλά τα δώρα της φύσης ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους.

444

Το χωριό έχει γίνει ένας τόπος ευτυχίας. Οι τουρίστες φθάνουν εδώ για να παρακολουθήσουν εκθέσεις και φεστιβάλ, να αγοράσουν πρωτότυπα ντόπια προϊόντα και να θαυμάσουν τα σπίτια που σχεδιάστηκαν στο στυλ της μεσαιωνικής Αγγλίας.

8. Hogewey – Το Truman Show για τους ηλικιωμένους

445

Υπάρχουν σπίτια, σούπερ μάρκετ, καφέ και σιντριβάνι σε αυτό το υπέροχο χωριό. Ωστόσο, οι μόνοι κάτοικοι είναι ασθενείς με άνοια από το νοσοκομείο. Οι μελετητές εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 θα διαγνωσθούν σχεδόν 65 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι κάτοικοι του Hogewey δεν υποφέρουν ούτε από τη νόσο ούτε από τη μοναξιά τους. Κάθε διαμέρισμα φιλοξενεί 5-6 άτομα που φροντίζονται από το προσωπικό που είναι μεταμφιεσμένοι ως πωλητές, κομμωτές και άλλοι εργαζόμενοι.

446

Τα πάντα οργανώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να φύγουν οι άνθρωποι από το χωριό. Δεν υπάρχουν γιατροί με λευκές στολές. «Ο κύριος στόχος μας είναι να αφήσουμε τους ηλικιωμένους να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή».

Εκτός από το περπάτημα και τα ψώνια, οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν ποδήλατο και να συμμετέχουν σε χόμπι όπως μουσική, ζωγραφική, κηπουρική και μαγείρεμα. Μπορούν επίσης να ασχοληθούν με την μπουγάδα, το μαγείρεμα ή τη φροντίδα κάποιου.

447

Οι θάλαμοι σχεδιάζονται σύμφωνα με το στυλ της περιόδου κατά την οποία η βραχυπρόθεσμη μνήμη των ασθενών σταμάτησε να λειτουργεί – στη μόδα της δεκαετίας του ’70 ή της δεκαετίας του ’90. Χάρη στις κινητές κουζίνες που χρησιμοποιούνται για να ζεσταίνουν το φαγητό τους, μοιάζει σα να ήταν μαγειρεμένο ακριβώς όπως στα σπίτια τους.

448

Αλλά ακόμη και αυτό το σπουδαίο έργο επικρίθηκε. Ωστόσο, εκείνοι που μεριμνούν για τους ανθρώπους συνειδητοποιούν ότι όλοι οι κάτοικοι αγαπούν το “χωριό τους”. Η όρεξή τους γίνεται καλύτερη, γίνονται πιο ομιλητικοί και παίρνουν λιγότερα φάρμακα.

9. Finca Bellavista – ο παράδεισος του Δεντρόσπιτου

449

Η ιστορία της κοινότητας των δεντρόσπιτων στην Κόστα Ρίκα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Μια μέρα, οι νεόνυμφοι Matthew και Erica Hogan αγόρασαν 600 στρέμματα γης σε μια ζούγκλα που κινδυνεύει να κοπεί. Ξεκίνησαν την οικοδόμηση ενός δεντρόσπιτου και αργότερα ενώθηκαν με ομοϊδεάτες.

450

10 χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε ένα οικολογικό χωριό στην ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού. Οι άνθρωποι εδώ χρησιμοποιούν ηλιακές μπαταρίες, ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα, συλλέγουν όμβρια ύδατα, καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά και επεξεργάζονται βιολογικά τα απόβλητα. Σε όλους τους νέους κατοίκους παρέχεται καθοδήγηση σχετικά με τους πόρους και τη δομή των διαδρομών.

451

Σύμφωνα με την Erica, κάθε σπίτι είναι μοναδικό, σαν νιφάδα χιονιού, με μαγευτική θέα από τα παράθυρά του. Αντί για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, χρησιμοποιούν ξύλινους διαδρόμους με σχοινιά. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών παρέχουν διαμερίσματα προς ενοικίαση. Οι τουρίστες μπορούν να νοικιάσουν ένα άνετο δωμάτιο ή ένα άνετο διαμέρισμα. Υπάρχει επίσης τραπεζαρία και πρόσβαση σε Wi-Fi.

452

Επίσης, οι άνθρωποι στα δέντρα προσελκύουν μεγάλη προσοχή της τοπικής πανίδας. «Όσο περισσότερο θόρυβο κάνουν οι άνθρωποι, τόσο περισσότερα πουλιά και ζώα συγκεντρώνονται εδώ».

Ο Matthew και η Erica λένε: “Ακολουθήσαμε τις καρδιές μας, όχι τους επενδυτές, όταν δημιουργήσαμε αυτό το μέρος. Η «πρωτόγονη» ιδέα μας ενέπνευσε άλλους ανθρώπους».

Τα πιο σημαντικά