Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
Ελλάδα«Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου για τους κοριούς – Πόσο κινδυνεύoυμε και τι προκαλούν στην...

«Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου για τους κοριούς – Πόσο κινδυνεύoυμε και τι προκαλούν στην υγεία μας

Ανησυχία προκαλεί και στην Ελλάδα η έξαρση εμφάνισης κοριών στο Παρίσι.

Ανησυχία προκαλεί και στην Ελλάδα η έξαρση εμφάνισης κοριών στο Παρίσι, καθώς πέραν του γεγονότος ότι οι κοριοί «ταξιδεύουν» με τους τουρίστες, έχουν παρατηρηθεί και αρκετά κρούσματα στις τουριστικές περιοχές της χώρας μας.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, «έκρουσε» τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την εμφάνιση των κοριών, όσο και την έξαρση του κορoνοϊού.

«Πέραν της σπάνιας περίπτωσης να έχει κάποιος αλλεργία, ο κοριός είναι αισθητικό πρόβλημα, τοπικά δερματολογικό και δεν μεταδίδει νοσήματα. Δεν υπάρχει κίνδυνος να πάθουμε μία νόσο αν μας τσιμπήσουν κοριοί, είναι μόνο μία αισθητική ταλαιπωρία. Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να “ταξιδέψουν” οι κοριοί από τη Γαλλία. Ο κοριός δεν είναι πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, αλλά ένα τοπικό φαινόμενο στο δέρμα», υπογράμμισε αρχικά ο επιστήμονας, μιλώντας στο MEGA.

«Μετά τον κορoνοϊό, ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί σε θέματα υγείας και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευθούμε, ώστε να αυξήσουμε την πρόληψη σε κάποια θέματα. Όμως, δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Η υγειονομική «βόμβα» στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες

Για τις μολύνσεις από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι «υπάρχουν κάποια κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ιώσεις του αναπνευστικού που είναι αντιμετωπίσιμες καθώς και κάποια κρούσματα λεπτοσπείρωσης, ωστόσο, πολύ μικρότερο πρόβλημα από όσο θα μπορούσε να είναι. Υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση των Αρχών που οριοθέτησαν το πρόβλημα, έκαναν πολύ καλή επιδημιολογική επιτήρηση. Δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, από εδώ και πέρα».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «κάποια παθογόνα που βρίσκονταν σε συγκεκριμένες περιοχές και λόγω του γεγονότος ότι αλλάζει το κλίμα και μπορούν να ευδοκιμήσουν και σε άλλες περιοχές, να έχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία. Τώρα, υπάρχουν κίνδυνοι λόγω της μεγάλης κινητικότητας πληθυσμών, κάποια πανδημία θα έλθει ξανά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ετοιμαζόμαστε για την επόμενη».

Προειδοποίηση για τον κορoνοϊό

«Αυτή την εβδομάδα, δυστυχώς, με βάση την έκθεση του ΕΟΔΥ, “χάσαμε” 53 συμπολίτες μας. Ο κορoνοϊός δεν είναι πλέον πανδημία, αλλά ενδημία. Ζει μαζί μας, δεν είναι το πρόβλημα που ήταν και πρέπει να ζούμε με αυτόν. Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει και όταν υπάρχουν συμπτώματα και όταν κάποιος από το περιβάλλον μας έχει υπάρξει γνωστό κρούσμα πρέπει να κάνουμε self test», επεσήμανε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Αν δεν είμαστε σε ευπαθή ομάδα, οφείλουμε να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας, να φορέσουμε μάσκα. Αν είμαστε ευπαθής ομάδα, να επικοινωνήσουμε με τον θεράποντα ιατρό μας για να μας χορηγήσει αντιικά φάρμακα, τα οποία είναι δωρεάν και μειώνουν την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο. Έρχεται και το νέο εμβόλιο του κορoνοϊού, που είναι σχεδιασμένο από την αρχή, πιάνει τα στελέχη που έχουμε έως τώρα. Οι δύο επιστήμονες που ανακάλυψαν την τεχνολογία για να φτιάχνουμε αυτό το εμβόλιο, το mRNA, πήραν Νόμπελ Ιατρικής. Η ανακάλυψη ήταν τόσο σημαντική».

Τα πιο σημαντικά