Καμμένος: «Σύντομα τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας θα επεκταθούν»

5 Ιουνίου, 2018 5:09 ΜΜ
More videos

– Στα Ψαρά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της άσκησης “Καταιγίδα” – «Η Ελλάδα σύντομα θα εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο και θα μετατραπεί σε παραγωγό χώρα φυσικού αερίου, και αργότερα πετρελαίου», είπε ο Πάνος Καμμένος – Την ίδια ώρα 4 τουρκικά F16 προκαλούσαν στο Αιγαίο πετώντας πάνω από τα Λέβιθα, τα Μαυριά, την Κίναρο -δυτικά της Λέρου- και το Αγαθονήσι

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που η πατρίδα μας μεγαλώνει. Πολύ σύντομα θα επεκταθούν τα χωρικά μας ύδατα με την αναγνώριση της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου». Αυτό δήλωσε από τα Ψαρά ο Πάνος Καμμένος προκαλώντας αίσθηση.  Όμως, μετά την σύγχυση που προκλήθηκε έσπευσε να “εξουδετερώσει» τη βόμβα διευκρινίζοντας ότι δεν μιλούσε για επέκταση αλλά φρούρηση.

Προκειμένου να μην υπάρξουν παρανοήσεις, διευκρίνισε σε δεύτερο χρόνο, ότι δεν αναφερόταν σε επέκταση με την ακριβή έννοια του όρου αλλά φρούρηση των χωρικών υδάτων όπως γίνεται μέχρι σήμερα.Ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει σύντομα την εκμετάλευση των εθνικών της φυσικών πόρων, ώστε να μετατραπεί σε χώρα – παραγωγό φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ο κ. Καμμένος τόνισε: «Το Πολεμικό Ναυτικό θα υπερασπίζεται τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Ελληνικής Αποκλειστικής Ζώνης».

Τα Ψαρά είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων «Μέγα της Θαλάσσης Κράτος» για την απόδοση τιμών στους Ναυάρχους Κωνσταντίνο Κανάρη, Ανδρέα Μιαούλη και Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, στα πρόσωπα των οποίων αναγνωρίζεται και τιμάται η προσφορά όλων των επώνυμων και ανώνυμων ηρωικών Ναυμάχων του κατά θάλασσα αγώνα, διαχρονικά. Οι εκδηλώσεις «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 με την επιθεώρηση του Στόλου εν πλω, από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Σαρωνικό Κόλπο.

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, δύο ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες πτήσεις πάνω από νησίδες του νοτίου Αιγαίου από μεγάλο ύψος, συγκεκριμένα πάνω από τα Λέβιθα, τα Μαυριά, την Κίναρο -δυτικά της Λέρου- και το Αγαθονήσι. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 10:35 σχηματισμός τεσσάρων τουρκικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως. Το πρώτο τουρκικό ζεύγος αεροσκαφών στις 10:45 πέταξε πάνω από τα Μαυριά και τα Λέβιθα στα 27.000 πόδια, στις 10:49 πάλι πάνω από τα Μαυριά στα 27.000 πόδια και στις 10:57 εξήλθε του FIR Αθηνών. Το δεύτερο τουρκικό ζεύγος αεροσκαφών στις 10:45 πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 26.000 πόδια, στις 10:48 πάνω από τα Λεβίθα, επίσης στα 26.000 πόδια, στις 10:50 πάνω από τα Μαυριά, πάλι από ύψος 26.000 ποδιών, στις 10:59 πάνω από το Αγαθονήσι και εξήλθε του FIR Αθηνών στις 11:03.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Υπενθυμίζεται, ότι η Κίναρος, τα Λεβίθα και το Αγαθονήσι είναι ενταγμένα στο δίκτυο Natura 2000 ως καταφύγια σπάνιων πουλιών.

Πηγή: onalert

Ακολουθήστε μας στο facebook: