Καλαμάρια: Συγκίνηση στην αναπαράσταση της άφιξης προσφύγων με βάρκες

4 Σεπτεμβρίου, 2022 11:55 ΜΜ
More videos

Με συγκίνηση τίμησε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή η Καλαμάρια, στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην παραλία Νέας Κρήνης με τίτλο «Εκδήλωση Μνήμης, Ξεριζωμού και Προσφυγιάς», πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων με βάρκες.

Βάρκες έφτασαν στην ακτή από τις οποίες αποβιβάστηκαν μέλη πολιτιστικών συλλόγων, ξυπνώντας μνήμες από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν ομιλίες αλλά και μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα «Στη Σμύρνη μια φορά κι έναν καιρό».

Παράλληλα προβλήθηκε αφιερωματικό βίντεο των ανθρώπων που βίωσαν τον ξεριζωμό.

«Σήμερα με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο θα δούμε πώς ήρθαν οι πρόγονοί μας και κουβάλησαν μαζί τους τα ιερά, τα όσια και τις αξίες τους και μαζί τους είχαν την προκοπή την Καλαμάρια από έναν λασπότοπο να τον κάνουν τον σημερινό τόπο που ξέρουμε και να μας δώσουν και εμάς τα εφόδια για να τον κάνουμε ακόμη καλύτερο», ανέφερε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλη ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Δημήτρης Κούβελας και Στρατός Σιμοπουλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, Θοδωρής Μητράκας καθώς επίσης και κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη.

Δείτε το βίντεο: