Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024
επικαιρότηταΗ κακοκαιρία «ξέθαψε» αρχαιολογικό θησαυρό στην Κρήτη

Η κακοκαιρία «ξέθαψε» αρχαιολογικό θησαυρό στην Κρήτη

Ένας ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικός θησαυρός βγήκε στην επιφάνεια μετά τις πρόσφατες νεροποντές που έπεσαν στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το neakriti.gr, βρέθηκε στις 4 Ιανουαρίου από νεαρό αγρότη, ο οποίος τον παρέδωσε αμέσως στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο γλυπτό μάλλον Ρωμαϊκής περιόδου, που απεικονίζει το κεφάλι νεαρής γυναίκας με ένα εντυπωσιακό χτένισμα.

Το σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό εύρημα είναι διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση και ξεχωρίζει για την τεχνική του γλύπτη που το δημιούργησε και κατάφερε να έχει αντέξει στους αιώνες χωρίς να έχει χάσει το παραμικρό από τη λάμψη του, σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του ιστότοπου.

Όπως αναφέρει το neakriti, πριν μερικές μέρες ο 30χρονος αγρότης Μιχάλης Μπαχλιτζανάκης, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο του σε αγροτική περιοχή μερικά χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας, κι ενώ είχε προηγηθεί νωρίτερα μεγάλη νεροποντή, διέκρινε μέσα σε ένα ρέμα το οποίο επιχειρούσε να διασχίσει κάτι εντυπωσιακό που του κίνησε την περιέργεια.

Το μαρμάρινο γλυπτό απεικονίζει το κεφάλι νεαρής γυναίκας με εντυπωσιακό χτένισμα.

a2a88470eb0f0af749fb394c0231b314

«Σταμάτησα το αυτοκίνητο μου στην άκρη και κατέβηκα μέσα στο ρέμα, για να δω τι είναι εκείνο το παράξενο λευκό αντικείμενο που είχε ξεχώσει το νερό της βροχής. Όταν έφτασα κοντά και είδα ότι επρόκειτο για ένα μαρμάρινο αρχαίο γλυπτό τα έχασα.

Έμεινα άφωνος από την ομορφιά του και την τελειότητά του. Κατάφερα όμως να συνέλθω γρήγορα, να επιστρέψω στο αυτοκίνητό μου και να καλέσω αμέσως την Αρχαιολογική Υπηρεσία για να το παραδώσω.

Μετά από λίγη ώρα ήρθε ο αρχαιοφύλακας, και το παρέλαβε, προκειμένου να αναλάβουν τα υπόλοιπα οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι. Αισθάνομαι ότι έκανα το καθήκον μου.  Έκανα το χρέος μου. Το παρέδωσα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για να συντηρηθεί και να εκτεθεί στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας», μας είπε μεταξύ άλλων ο 30χρονος Μιχάλης Μπαχλιτζανάκης.

Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, μας είπε ότι, «είναι αλήθεια πως το αρχαίο γλυπτό που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ιεράπετρα, έχει παραδοθεί και φυλάσσεται στην Υπηρεσία μας.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθώ στην Ιεράπετρα για να κάνω την εκτίμηση του και να σας πω για το τι ακριβώς πρόκειται και σε ποια εποχή τοποθετείται. Αυτό το γλυπτό όπως και άλλα που έχουν βρεθεί στην περιοχή θα  συντηρηθεί, θα μείνει και θα εκτεθεί στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας».

Στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο, παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας ο 30χρονος Μιχάλης Μπαχλιτζανάκης, για να δηλώσει και επίσημα την εύρεση και την παράδοση του εκπληκτικού αυτού μνημείου της αρχαίας Ιεράπυτνας, ακούγοντας πολλές ευχαριστίες και πολλά μπράβο από τους αρχαιολόγους.

«Όταν δείξαμε τις φωτογραφίες του αγάλματος  που είχε τραβήξει ο Μιχάλης με το κινητό του στους αρχαιολόγους έμειναν έκπληκτοι από την τελειότητα του γλυπτού που είχε διατηρηθεί ανέπαφο τόσους αιώνες.

Νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση από τα επιφωνήματα χαράς και ενθουσιασμού που ακούσαμε και  είμαστε όλοι υπερήφανοι για την επιλογή του, να το παραδώσει αμέσως στην Αρχαιολογική Υπηρεσία», μας είπε η σύντροφος του 30χρονου αγρότη, Βανέσα Αρβανίτη.

Οι γονείς του νεαρού αισθάνονται κι εκείνοι υπερήφανοι, για  το παιδί τους  που παρέδωσε έναν ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικό θησαυρό στις αρμόδιες Αρχές.

«Είμαστε υπερήφανοι για τον Μιχάλη, γιατί έχει μεγαλώσει με αρχές και αξίες. Μας έχει συγκινήσει πραγματικά η πράξη του. Όταν είδα εκείνη τη μέρα το άγαλμα που βρήκε στο ρέμα, ένιωσα πραγματικό δέος.

Είναι τόσο όμορφο το πρόσωπο της γυναίκας που απεικονίζει και τόσο καλά συντηρημένο, που πρέπει να εκτεθεί για να το βλέπουν όλοι οι επισκέπτες της πόλης μας», πρόσθεσε ο πατέρας του νεαρού, Μανόλης Μπαχλιτζανάκης.

Με λόγια όμορφα χαιρέτισε την πράξη του νεαρού Μιχάλη Μπαχλιτζανάκη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιεράπετρας Γιάννης Ροβιθάκης.

«Ο εξαίρετος αυτός νέος είπε τόσο απλά, ότι έκανε το χρέος του, παραδίδοντας στην πόλη του, έναν από τους εκατοντάδες αρχαιολογικούς θησαυρούς της αρχαίας Ιεράπυτνας που συνεχώς βγαίνουν στο φώς.

Χρέος δικό μου είναι, να εισηγηθώ στο Δήμο Ιεράπετρας να τιμηθεί κι εκείνος αλλά και ο Μανόλης Κορνηλάκης, ο οποίος βρήκε προ καιρού  στη Γρα Λυγιά και παρέδωσε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Μινωικούς πίθους και αμφορείς.

Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση και δίνουν  σε όλους μας μαθήματα ευθύνης, συνέπειας και σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά», μας είπε ο  Γιάννης Ροβιθάκης.

[neakriti]

Τα πιο σημαντικά