Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2025
ΕλλάδαΚαιρός: Και όμως έρχεται θερμή εισβολή – Πότε θα «χτυπήσει»

Καιρός: Και όμως έρχεται θερμή εισβολή – Πότε θα «χτυπήσει»

Καιρός: Μετά από αρκετά χρόνια ο φετινός Οκτώβριος έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τις βροχές ,κυρίως, στα δυτικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας.

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία που λάμβανουμε απο τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα μια μεγάλη θερμή εισβολή θα επηρεάσει τη χώρα μας το επόμενο Σαββατοκύριακο και θα φτάσει μέχρι την ημέρα της εθνικής επετείου, στις 28 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η θερμή εισβολή θα είναι ιδιαίτερα αισθητή στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά αλλά και στην Αττική, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, φέρνοντας το καλοκαίρι μέσα στο φθινόπωρο.


Στα δυτικά και βόρεια διαμερίσματα τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι τοπικές νεφώσεις και οι πυκνές ομίχλες τις πρωινές και βραδυνές ώρες κάτι το οποίο μπορεί να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποιες τοπικές βροχές, κυρίως στα ΒΔ τμήματα της χώρας.

Στα νότια τμήματα και στα νησιά του Αιγαίου, τα διαστήματα ηλιοφάνειας θα κυριαρχήσουν με τις ημέρες να θυμίζουν περισσότερο καλοκαίρι μία που οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν και τους 30 βαθμούς Κελσίου.

kairos.jpg

Καιρός: Έτσι θα είναι ο φετινός χειμώνας – Δυσάρεστα νέα για την Ελλάδα

Η επιστροφή του φαινομένου La Niña στον Ειρηνικό ωκεανό φαίνεται πως θα «μαλακώσει» τον φετινό χειμώνα στην Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες να κινούνται γενικά πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Αν και η επίδρασή της είναι πιο έντονη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι μεταβολές που προκαλεί στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία φτάνουν και μέχρι τη Γηραιά Ήπειρο, επηρεάζοντας τα συστήματα πιέσεων και τη ροή του αεροχειμάρρου.


Τα νεότερα στοιχεία από τα μεγάλα ευρωπαϊκά μοντέλα (ECMWF και UKMO) προβλέπουν περιορισμένες χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης.

Από τη Γαλλία και τη Γερμανία μέχρι την Ισπανία και την Ιταλία, η επικράτηση αντικυκλωνικών συστημάτων και δυτικών ανέμων φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες για έντονα ψυχρά επεισόδια.

Πιο κοντά στο «παραδοσιακό» χειμωνιάτικο σκηνικό αναμένεται να παραμείνουν μόνο τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη — κυρίως η Σκανδιναβία και οι χώρες της Βαλτικής.

Δεκέμβριος: Ήπια αρχή του χειμώνα

Ο φετινός Δεκέμβριος προβλέπεται ήπιος, όπως αναφέρει το severe-weather.eu, με λίγες χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Οι υψηλές πιέσεις στην κεντρική ήπειρο περιορίζουν τη διείσδυση ψυχρών αερίων μαζών, με αποτέλεσμα έναν περισσότερο «φθινοπωρινό» παρά χειμωνιάτικο μήνα.

4 1

Ιανουάριος: Ενεργοποίηση στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Κατά τον Ιανουάριο, οι προγνώσεις δείχνουν μικρή αύξηση των χιονοπτώσεων στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι ψυχρές μάζες από τη Μαύρη Θάλασσα ενδέχεται να φέρουν περιστασιακά επεισόδια ψύχους, κυρίως στα βόρεια και ηπειρωτικά της Ελλάδας. Δεν προβλέπεται όμως γενικευμένο «βαρύ» κύμα κακοκαιρίας.

1760598034599 154735711 3

Φεβρουάριος: Επιστροφή της ήπιας κυκλοφορίας

Ο Φεβρουάριος αναμένεται πιο ζεστός, με το κύριο μέτωπο χιονοπτώσεων να περιορίζεται στη βόρεια Ευρώπη. Οι δυτικοί άνεμοι θα μεταφέρουν θερμότερες αέριες μάζες, κάτι που σημαίνει για την Ελλάδα περισσότερες βροχές και λιγότερα χιόνια, κυρίως στα δυτικά και νότια.

1 30

Μάρτιος: Τελευταία χειμωνιάτικη ανάσα στην κεντρική Ευρώπη

Τον Μάρτιο διαφαίνεται μια πρόσκαιρη ενίσχυση των χιονοπτώσεων στην κεντρική Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να φτάνει στη Μεσόγειο. Για την Ελλάδα, οι θερμοκρασίες θα θυμίζουν περισσότερο πρώιμη άνοιξη, με πιθανές μόνο τοπικές ψυχρές εισβολές μικρής διάρκειας.

1760598069926 691837786 2

Συνολική εικόνα για την Ελλάδα

Η La Niña οδηγεί φέτος σε ήπιο και μεταβατικό χειμώνα για τη νότια Ευρώπη.

  • Ο Δεκέμβριος θα είναι υγρός αλλά όχι ψυχρός.
  • Ο Ιανουάριος θα μπορούσε να δώσει κάποια σύντομα ψυχρά επεισόδια, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.
  • Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα κινηθούν σε ήπιες, σχεδόν ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο χειμώνας 2025-2026 δεν φαίνεται να φέρνει ακραία φαινόμενα ή μεγάλα χιονιά, αλλά περισσότερο έναν ήπιο, εναλλασσόμενο και βροχερό καιρό για τη χώρα μας.

Καιρός: Καμπανάκι για την «Ισλανδική Ύφεση» – Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου προμηνύεται ιδιαίτερα δυναμική και γεμάτη ανατροπές, καθώς ένα ισχυρό «ατμοσφαιρικό ξέσπασμα» αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά ολόκληρη την Ευρώπη — και κατ’ επέκταση και τη χώρα μας.

Πρόκειται για μια διπλή κακοκαιρία που θα ξεκινήσει από τα δυτικά και θα σαρώσει σταδιακά την Ιταλία και τα Βαλκάνια, φτάνοντας και στην Ελλάδα.

1 31

Η «Ισλανδική Ύφεση» και η κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη

Η αιτία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη βαρομετρική διάταξη που θα εγκατασταθεί πάνω από την ήπειρο.

Ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων, γνωστό ως «Ισλανδική Ύφεση», θα παραμείνει ενεργό στον Ατλαντικό, στέλνοντας αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας προς την Ευρώπη.

Οι ατμοσφαιρικές διαταραχές αυτές θα μεταφέρουν ψυχρότερες αέριες μάζες και υγρασία, προκαλώντας επίμονες βροχές και τις πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η περίοδος αυτή είναι ούτως ή άλλως μία από τις πιο βροχερές του έτους, επομένως οι εξελίξεις θεωρούνται μεν έντονες, αλλά όχι ασυνήθιστες για την εποχή.

1760504154918 415797225 2

Πρώτο κύμα κακοκαιρίας: Επίμονες βροχές και χιόνια στις Άλπεις

Το πρώτο μέτωπο αναμένεται να περάσει τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, φέρνοντας εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες αρχικά στην κεντρική και βόρεια Ιταλία και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χερσόνησο.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση, με τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά από τα 1.800 έως τα 2.000 μέτρα.

Παράλληλα, ένας ισχυρός μεσογειακός κυκλώνας που θα σχηματιστεί από την Κυριακή 19 Οκτωβρίου θα πλήξει τη Σικελία και τμήματα των νοτίων ακτών του Ιονίου, προκαλώντας σφοδρές καταιγίδες πριν κινηθεί ανατολικά.

Δεύτερο κύμα: Σύγκρουση αερίων μαζών και κίνδυνος έντονων φαινομένων

Στο δεύτερο μισό της εβδομάδας αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές. Η κατάσταση γίνεται πιο ανησυχητική λόγω της σύγκρουσης διαφορετικών αερίων μαζών: ψυχρές αέριες μάζες από τον Ατλαντικό θα συναντήσουν θερμότερες από τη Μεσόγειο, οι οποίες θα είναι φορτισμένες με υγρασία. Η αλληλεπίδραση αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρές καταιγίδες και τοπικές νεροποντές που μπορούν να ρίξουν πάνω από 200 χιλιοστά βροχής σε λίγες ώρες.

3 12

Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Η χώρα μας αναμένεται να επηρεαστεί κυρίως από τα απόνερα αυτών των συστημάτων, με διαδοχικά κύματα αστάθειας να φτάνουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αυξημένη νεφοκάλυψη και βροχές θα κάνουν την εμφάνισή τους στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα, ενώ από την Πέμπτη οι καταιγίδες θα επεκταθούν σε ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση, ιδιαίτερα στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, με πιο ψυχρό και φθινοπωρινό καιρό.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να σημειωθούν και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Πίνδου και της βόρειας χώρας.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η αστάθεια θα παραμείνει έως και το τέλος του μήνα, ενώ δεν αποκλείεται η επανενεργοποίηση του ατλαντικού ρεύματος στις αρχές Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας μια περίοδο παρατεταμένων βροχοπτώσεων στη Μεσόγειο.

Τα πιο σημαντικά