Κτήριο που κάηκε στην Ολλανδία δεν ανήκε στον Bill Gates

12 Ιουλίου, 2022 1:31 ΠΜ
More videos

Ισχυρισμός:

Κτήριο το οποίο κάηκε πρόσφατα στην Ολλανδία ήταν εργοστάσιο παραγωγής συνθετικού κρέατος που ανήκε στον Bill Gates.

Συμπέρασμα:

Το κτήριο ανήκε στην εταιρία διαδικτυακών αγορών Picnic και χρησιμοποιούνταν ως κέντρο διανομής, όχι παραγωγής τροφίμων. Παρότι το ίδρυμα Bill and Gates επένδυσε στην εν λόγω εταιρία, δεν του ανήκει ούτε έχει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων.

Σύμφωνα με αναρτήσεις που διαμοιράστηκαν στο Facebook, κτήριο το οποίο κάηκε πρόσφατα στην Ολλανδία ήταν εργοστάσιο παραγωγής συνθετικού κρέατος που ανήκε στον Bill Gates. Ωστόσο, ούτε ο Bill Gates ούτε το ίδρυμα Bill and Melinda Gates έχουν οποιαδήποτε σύνδεση με το εν λόγω κτήριο.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι τα στιγμιότυπα και τα βίντεο που αναπαράγονται δείχνουν “εργοστάσιο του Bill Gates το οποίο παράγει συνθετικό κρέας και κάηκε ανεξήγητα στην Ολλανδία”.

Ωστόσο, το εν λόγω κτήριο δεν ανήκει στον Bill Gates ή στο ίδρυμα Bill and Melinda Gates αλλά στην εταιρία Picnic, μια Ολλανδική υπηρεσία που συστάθηκε το 2015 που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν τα ψώνια για το σπίτι διαδικτυακά και μέσω εφαρμογής από το κινητό.

Το κτήριο που κάηκε δεν ήταν εργοστάσιο παραγωγής ή πώλησης συνθετικού κρέατος αλλά κέντρο διανομής για την εταιρία Picnic. Αυτό τόνισε και ο Martijn Koolhoven, εκπρόσωπος της Picnic στο Associated Press, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το κτήριο δεν χρησιμοποιούνταν για οποιαδήποτε μορφή παραγωγής τροφίμων.

Η σύνδεση του κτηρίου με τον Bill Gates προέκυψε από διαστρέβλωση της οικονομικής σχέσης του με την εταιρία Picnic. Το 2021, η εταιρία Picnic συγκέντρωσε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνει τις δραστηριότητες της σε όλη την Ευρώπη και ένα μέρος αυτής της χρηματοδότησης ήρθε από το ίδρυμα Bill and Melinda Gates. Ωστόσο, το ίδρυμα ήταν μόνο ένας από τους πολλούς επενδυτές.

Όπως ανέφερε ο κ. Koolhoven, η επένδυση που έγινε από το ίδρυμα Bill and Melinda Gates δεν τον καθιστά ιδιοκτήτη ή έστω μέτοχο της εταιρίας με δυνατότητα λήψης αποφάσεων.

Όσον αφορά τη φωτιά στο κτήριο της εταιρίας, ενώ προκάλεσε πλήρη καταστροφή του κτηρίου, δε σημειώθηκαν τραυματισμοί. Η πυροσβεστική εικάζει ότι η φωτιά προκλήθηκε από ηλεκτρολογικό πρόβλημα, ωστόσο μέχρι τη στιγμή συγγραφής του παρόντος άρθρου δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι κτήριο που κάηκε στην Ολλανδία ήταν εργοστάσιο παραγωγής συνθετικού κρέατος που ανήκε στον Bill Gates, είναι ψευδής. Το κτήριο ανήκε στην εταιρία διαδικτυακών αγορών Picnic και χρησιμοποιούνταν ως κέντρο διανομής, όχι παραγωγής τροφίμων. Παρότι το ίδρυμα Bill and Gates επένδυσε στην εν λόγω εταιρία, δεν του ανήκει ούτε έχει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων.