Ιθαγενείς Γυναίκες στην Νότια Αφρική φτιάχνουν τα μαλλιά τους με εντυπωσιακούς τρόπους

6 Οκτωβρίου, 2017 3:56 ΜΜ
More videos

Αυτές οι εντυπωσιακές φωτογραφίες δείχνουν τα περίτεχνα χτενίσματα που κάνουν οι γυναίκες μιας φυλής στην αγροτική Αγκόλα.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον φωτογράφο Ταρίκ Ζαΐντι με έδρα το Λονδίνο. Ο Ταρίκ ταξίδεψε στην νότια Αφρική για να βρει και να εξερευνήσει “χαμένες φυλές.”

Στο ταξίδι του κατέγραψε στιγμιότυπα του τρόπου ζωής και των εθίμων των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις απομονωμένες αγροτικές κοινότητες.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των φωτογραφιών είναι τα απίστευτα περίτεχνα χτενίσματα των γυναικών των φυλών, τα οποία αντιπροσωπεύουν την κοινωνική τους θέση μέσα στις φυλές τους.

Οι γυναίκες είναι πολύ περήφανες για τα παραδοσιακά χτενίσματά τους και ενδιαφέρονται περισσότερο από τους άντρες να ακολουθούν τις αρχαίες παραδόσεις.

Τα περίτεχνα χτενίσματα χρειάζονται πολλές ώρες για να γίνουν και περιλαμβάνουν κομμάτια υφαντού σανού, τρίχες κατσίκας και εξτένσιον.

Η ταχεία ανάπτυξη της Αγκόλα λόγω του πετρελαίου έχει δημιουργήσει ανησυχίες για τις απομονωμένες φυλές, που κινδυνεύουν να διαβρωθούν.

Αυτές οι φυλές τείνουν να συγκεντρώνονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Η κάθε μια από τις 90 φυλές έχει την δική της γλώσσα, ιστορία και έθιμα.

Στις φωτογραφίες που θα δείτε παρακάτω απεικονίζονται οι φυλές Χίμπα, Μουίλα, Μουκουρόκα και Μουκουίς.

Mια γυναίκα από την φυλή Χίμπα στην νότια Αγκόλα. Οι γυναίκες χρειάζονται πολλές ώρες για να δημιουργήσουν αυτά τα περίτεχνα χτενίσματα και είναι ιδιαίτερα περήφανες για τις δημιουργίες τους.

Ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στις παντρεμένες γυναίκες είναι τα βαριά κολιέ που φτιάχνονται από σύρματα χαλκού ή σιδήρου. Άντρες και γυναίκες φοράνε πολλά κολιέ και βραχιόλια στα χέρια και τον λαιμό τους.

Μια γυναίκα από την φυλή Χίμπα φοράει το στέμμα της φυλής, το Ερέμπε. Το στέμμα είναι φτιαγμένο από δέρμα κατσίκας ή αγελάδας και δίνεται στις κοπέλες, όταν φτάνουν στην εφηβεία.

Τα περίτεχνα χτενίσματα των γυναικών αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία μιας γυναίκας και αν είναι παντρεμένη ή όχι.

Οι γυναίκες της φυλής Χίμπα είναι ιδιαίτερα γνωστές για την συνήθεια να καλύπτουν το σώμα τους με μια πάστα από βούτυρο και χρωστικές ουσίες. Αυτή η πάστα καθαρίζει το σώμα για μεγάλες χρονικές περιόδους και προστατεύει από το εξαιρετικά ζεστό και ξηρό κλίμα.

Ένα χρόνο μετά τον γάμο τους ή την γέννηση του πρώτου παιδιού τους οι γυναίκες της φυλής Χίμπα προσθέτουν ένα κομμάτι δέρματος ενός ζώου στο χτένισμά τους.

Γυναίκες της φυλής Μουίλα επιστρέφουν στο χωριό τους. Η φυλή Μουίλα είναι ημι-νομαδική.

Οι γυναίκες της φυλής Μουίλα είναι διάσημες για τα περίτεχνα χτενίσματά τους. Για να τα φτιάξουν, κάνουν μια πάστα από μια κόκκινη πέτρα, που ονομάζεται Ονκούλα. Στη συνέχεια αναμιγνύουν την πάστα με λάδι, βούτυρο, φλοιό δέντρων και βότανα.

Μια γυναίκα από την φυλή Χάντα με τα μαλλιά της διακοσμημένα παραδοσιακά και ένα παραδοσιακό κολιέ.

Οι παντρεμένες γυναικείες  της φυλής Μουίλα φορούν φτερό στρουθοκαμήλου στα μαλλιά τους, ενώ τα νεαρά κορίτσια φορούν ένα κολιέ Βικέκα από την εφηβεία μέχρι το γάμο τους.

Ο αρχηγός της φυλής Μουίλα έχει το δικαίωμα να έχει πολλές γυναίκες.

Ένα κορίτσι από την φυλή Μουκουρόκα.

Η φυλή Μουκουρόκα ήταν από τις πρώτες που έφτασε σε αυτές τις απομονωμένες περιοχές τον 18ο αιώνα.

Εκεί άρχισαν να παντρεύονται με μέλη της φυλής Μουκουίς.

Μια γυναίκα από την φυλή Μουκουίς καπνίζει μια πίπα. Οι άνθρωποι της φυλής Μουκουίς φοράνε πολύχρωμα ρούχα με περίτεχνα σχέδια για να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες φυλές.

Οι φυλές Μουκουίς και Μουκουρόκα γύρω από την φωτιά.

Περίτεχνο χτένισμα από την φυλή Μουκαγουάνα, η οποία τηρεί αυστηρά τις παραδόσεις.

[dailymail]

Ακολουθήστε μας στο facebook: