Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
διεθνήΙταλία: Τυφλός ανέκτησε την όρασή του με αυτομεταμόσχευση της επιφάνειας του οφθαλμού...

Ιταλία: Τυφλός ανέκτησε την όρασή του με αυτομεταμόσχευση της επιφάνειας του οφθαλμού για πρώτη φορά στον κόσμο

Τεράστια επιστημονική πρόοδος καταγράφηκε στο Τορίνο της Ιταλίας, στον τομέα της οφθαλμολογίας, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου. Χάρη σε αυτομεταμόσχευση του συνόλου της επιφάνειας του ματιού (συμπεριλαμβανομένου του κερατοειδούς, μέρους του σκληρού χιτώνα και του επιπεφυκότα) τυφλός ασθενής μπόρεσε να ξαναποκτήσει μερικώς την όρασή του.

Ηεπέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Λε Μολινέτε του Τορίνο. Ο ασθενής είναι 83 ετών και είχε χάσει την όραση από το αριστερό μάτι πριν από 30 χρόνια, λόγω προβλήματος στον αμφιβληστροειδή. Πριν δέκα χρόνια είχε επίσης τυφλωθεί από το δεξί μάτι εξαιτίας σπάνιας ασθένειας. Η αυτομεταμόσχευση κατέστη δυνατή χάρη στην χρήση υλικού από το αριστερό μάτι, «το οποίο παρουσίαζε λειτουργικά προβλήματα, αλλά είχε διατηρήσει υγιή επιφάνεια», όπως εξήγησαν οι ειδικοί.

84cd410af42e7e029577ee63d4e88381
Costruito un occhio sano dai suoi non vedenti,prima mondiale all’ospedale Molinette, paziente di 83 anni riacquista la vista a Torino. Il paziente, E. B., dopo l’operazione. 24 marzo 2023 ANSA/UFFICIO STAMPA CITTA DELLA SALUTE TORINO

Η επέμβαση διήρκεσε τέσσερις ώρες και, μετά την πάροδο δυο εβδομάδων, ο ασθενής αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα και κινείται με αυτονομία, αναφέρει ο ιταλιός Τύπος.

Τα πιο σημαντικά