Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
διεθνήΙταλία: Διέλυσαν καταυλισμό προσφύγων στη Ρώμη με εντολή Σαλβίνι

Ιταλία: Διέλυσαν καταυλισμό προσφύγων στη Ρώμη με εντολή Σαλβίνι

Περίπου 200 άνθρωποι ζούσαν στον καταυλισμό της οργάνωσης αρωγής Baobab Experience sth Ρώμη, κυρίως μετανάστες, αλλά και άστεγοι και Ρομά.

Αλλά εδώ και λίγες ώρες έχουν μείνει στην κυριολεξία στο δρόμο, αφού με εντολή του υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας ο καταυλισμός -ένας από τους γνωστότερους στην Αιώνια Πόλη- διαλύθηκε.

«Έτσι λύνουν τα κοινωνικά προβλήματα στη Ρώμη: Με την αστυνομία και τους εκσκαφείς. Ντροπή γι’ αυτή την πόλη», ανέφερε στο Twitter η ΜΚΟ.

Για τον Σαλβίνι, όμως, οι «χώροι της ανομίας δεν θα γίνονται πλέον ανεκτοί». Οι Αρχές είχαν εκκενώσει άλλη μια φορά τον καταυλισμό με τα ανίσκηνα πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Τιμπουρτίνα, ενώ τον Οκτώβριο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης είχε υποστηρίξει ότι είχε διαπραχθεί ένας βιασμός εκεί.

Ο εν λόγω καταυλισμός έχει εκκενωθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν (Φωτογραφία: ΑΡ)

Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες αναγκάζονται να ζουν σε πάρκα ή στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας καθώς δεν υπάρχουν καταλύματα γι’ αυτούς.

Η σκληρή γραμμή Σαλβίνι στο προσφυγικό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία (Φωτογραφία: ΑΡ)

Τo περασμένο Σαββατοκύριακο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ρώμη κατά της πολιτικής της κυβέρνησής τους στο προσφυγικό.

Κρατώντας στα χέρα πλακάτ με συνθήματα όπως «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» οπαδοί αριστερών οργανώσεων και πολέμιοι του ρατσισμου έφθασαν το Σάββατο από 50 ιταλικές πόλεις για να κάνουν πορεία στους δρόμους της Ρώμης διαμαρτυρόμενοι κατά της αυστηροποίησης της νομοθεσίας αναφορικά με τη χορήγηση ασύλου μετά την έγκριση από την ιταλική Γερουσία διατάγματος που διευκολύνει τις απελάσεις μεταναστών και ουσιαστικά βάζει στον πάγο τη χορήγηση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η κυβέρνηση των λαϊκιστών σκοπεύει μεταξύ άλλων να δημιουργήσει και μεγάλα κέντρα υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο. Τα σχέδιά της έχουν προκαλέσει ανησυχία στην UNHCR, που θεωρεί ότι δεν παρέχονται «επαρκείς εγγυήσεις» ειδικά σε άτομα που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, όπως τα θύματα βασανιστηρίων ή βιασμών.

Το διάταγμα θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή, και αναμένεται να υπερβεί και το τελευταίο εμπόδιο προτού τεθεί σε εφαρμογή καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει σταθερή πλειοψηφία.

Φωτογραφίες: ΑΡ

Τα πιο σημαντικά