Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
διεθνήΙταλία: Απελαύνονται τα ασυνόδευτα «ανήλικα» – Σωματομετρικός και ανθρωπολογικός έλεγχος για τη...

Ιταλία: Απελαύνονται τα ασυνόδευτα «ανήλικα» – Σωματομετρικός και ανθρωπολογικός έλεγχος για τη διαπίστωση της πραγματικής ηλικίας

Την αυστηροποίηση του πλαισίου για τα ασυνόδευτα «ανήλικα» ενέκρινε με διάταγμά της η ιταλική κυβέρνηση. Το διάταγμα αυτό προβλέπει την απέλαση των νεαρών αλλοδαπών εάν έχουν πει ψέματα για την πραγματική τους ηλικία.

Ένα τέτοιο πλαίσιο θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να εφαρμοστεί και στη χώρα μας, δεδομένου ότι και στην Ελλάδα παρατηρείται ένταση στις μεταναστευτικές ροές. Στην Ελλάδα φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή σε ειδικές δομές 1.624 άτομα ως «ασυνόδευτα ανήλικα», στα οποία φυσικά δεν ασκείται κανένας έλεγχος, με μόνο κριτήριο τα όσα επικαλούνται τα άτομα αυτά. Κι όλα αυτά εις βάρος των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Η κίνηση της ιταλικής κυβερνήσεως αποσκοπεί στην καταπολέμηση αυτού που το Κυβερνητικό Συμβούλιο θεωρεί κατάχρηση δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι νεαροί ασυνόδευτοι αλλοδαποί που βρίσκονται στην Ιταλία και δεν μπορούν να αποδείξουν την πραγματική τους ηλικία θα υποβάλλονται σε ιατρικές και ανθρωπολογικές εξετάσεις. Εάν αυτές δεν επιβεβαιώσουν ότι είναι κάτω των 18 ετών, θα απελαύνονται, όπως και τα άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα από τις αρχές.

Λόγω της τεράστιας εισροής αφίξεων στην Ιταλία, τα καταφύγια για ανηλίκους λέγεται ότι είναι γεμάτα, αναγκάζοντας τους νέους ηλικίας 16 έως 18 ετών να τοποθετούνται σε εγκαταστάσεις ενηλίκων για τρεις μήνες το πολύ, κάτι που καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ιταλική κυβέρνηση επέμεινε ότι «δεν λείπει η προστασία και η διαφορετική μεταχείριση των αυτοαποκαλουμένων ανηλίκων». Προβλέπονται ανθρωπομετρικοί έλεγχοι για τον προσδιορισμό της ηλικίας των νεότερων μεταναστών.

Αναφέρεται επίσης, ότι υπάρχουν περίπου 21.000 ασυνόδευτοι έφηβοι στην Ιταλία, με τα αγόρια να αποτελούν το 85% του συνόλου. Οι αριθμοί αυξάνονται καθώς καταφθάνουν περισσότεροι μετανάστες.

Οι πολιτικοί σύμμαχοι της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι είναι ικανοποιημένοι με το νέο διάταγμα, το οποίο θεωρούν ότι διορθώνει τα προβλήματα που υπήρχαν επίμονα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι δήλωσε: «Λιγότερη εγκληματικότητα, λιγότερη βία, περισσότεροι έλεγχοι και ασφάλεια – ας συνεχίσουμε».

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροσέτο δήλωσε: «Η απόφαση αυτή αποδεικνύει τη δέσμευση για την παροχή σταθερής ανταπόκρισης στις ανάγκες της χώρας».

Η πολιτική αντιπολίτευση απέρριψε το διάταγμα, όπως και η Ιταλική Επισκοπική Διάσκεψη των Ιταλών καθολικών επισκόπων.

Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Μονσινιόρ Τζουζέπε Μπατούρι, δήλωσε: «Εκφράζουμε όλη μας την ανησυχία για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος μόνο με όρους απόρριψης, περιορισμού και δημόσιας τάξης». Τόνισε ότι οι ανήλικοι «χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία, όπως και οι γυναίκες».

Η ιταλική κυβέρνηση αναφέρει ότι το νέο διάταγμα ενισχύει την προστασία για όλες τις γυναίκες. Προηγουμένως, μόνο οι έγκυες γυναίκες και οι μητέρες που συνόδευαν ανηλίκους συμπεριλαμβάνονταν άμεσα στο σύστημα υποδοχής κατά προτεραιότητα. Για όλες τις υπόλοιπες, η νομοθεσία προέβλεπε ακριβώς την ίδια μεταχείριση με αυτή που ισχύει για τους ενήλικους άνδρες. Τώρα, κάθε μετανάστρια γυναίκα θα έχει την ίδια, κατά προτεραιότητα προστασία.

Τα πιο σημαντικά