Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024
πειράματαΠώς αλλάζει ο ιστός μιας αράχνης που βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών;

Πώς αλλάζει ο ιστός μιας αράχνης που βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών;

Ιστός αράχνης: Τρομακτικός, αλλά και τόσο όμορφος ταυτόχρονα. Μια δομή που δεν γίνεται παρά να θαυμάσεις για την φυσική συμμετρικότητα της. Οι ιστοί αράχνης, ανάλογα τον τύπο της αράχνης και το περιβάλλον που αυτή ευδοκιμεί, μπορούν να πάρουν ένα σωρό όμορφα σχέδια:

natgeo3

natgeo2

natgeo

Όμως το μέγεθος και το σχήμα των ιστών που στήνουν οι αράχνες, μπορούν να αλλάξουν εντελώς, όταν τους έχουν χορηγήσει ψυχοδιεγερτικές ουσίες, όπως αμφεταμίνη, μεσκαλίνη, στρυχνίνη, LSD και καφεΐνη, κάτι το οποίο απέδειξε πρώτος ο ερευνητής P.N Witt το 1948. Είσαι έτοιμος για να δεις το τελικό αποτέλεσμα.

1. Marijuana

1.marijuana-risegr

H μαριχουάνα δεν δημιουργεί διαταραχές προσανατολισμού» έγραψε ο Ελβετός Φαρμακολόγος Peter Witt το 1954, “αλλά είναι εκείνη η ουσία που κάνει την αράχνη να «ξεχνάει» το πρώτο μέρος του ιστού»:  Ξεκινάει να υφαίνει πιο κοντά στο κέντρο και όταν φτάνει στα εξωτερικά μέρη του ιστού, σαν να βαριέται λιγάκι.

2. Μπενζεντρίνη (είδος αμφεταμίνης)

2.benzedrine

Η μπενζεντρίνη κάνει την αράχνη «να δημιουργεί ένα σπιράλ που έχει το συνηθισμένο σχήμα, αλλά η δομή του κάνει ζιγκ ζαγκ, σαν ένας τύπος που περπατάει στραβά» παρατήρησε ο Witt.

3. Mη γνωστό υπνωτικό

3.upnwtiko

«Αράχνη που κατανάλωσε υπνωτικό, έχει ξεχάσει να υφάνει τις ραβδωτές ακριανές κλωστές, αφήνοντας προφανή κενά στον ιστό της», λέει ο Witt.

4. Καφεΐνη

4.caffeine

Η καφεΐνη, όπως αποδεικνύεται, είναι αρκετά τοξική για τις αράχνες – όπως ανακάλυψε η NASA το 1995. Έρευνες έχουν επισημάνει πως μπορεί και να είναι φυσικό εντομοκτόνο. Το σίγουρο είναι -σύμφωνα και με την παραπάνω εικόνα- πώς τiς κάνει να χάνουν τελείως το μυαλό τους.

5. Μεσκαλίνη

5.mescaline

Σε έρευνα του 1962, ο Witt τόνισε πως υψηλές δόσεις μεσκαλίνης, μπορούν να κάνουν τις αράχνες να σταματήσουν εντελώς να υφαίνουν ιστούς. Αλλά οι χαμηλότερες δόσεις, είχαν μικρότερης έκτασης παρενέργειες.

6. Ένυδρος χλωράλη

6.chloral hydrate

Η NASA έδωσε ένυδρο χλωράλη, η οποία χορηγείται ως υπνωτικό, σε αράχνες και το αποτέλεσμα ήταν πως εκείνες ούτε καν προσπάθησαν να φτιάξουν ιστό, να κάνουν οτιδήποτε. Απόλυτη τεμπελιά.

Το εντυπωσιακό πάντως, είναι ότι όταν μια αράχνη έχει καταναλώσει μικρές δόσεις LSD (ή άλλων ναρκωτικών, μπορεί να δημιουργήσει ιστούς με ακόμα πιο λεπτομερή δομή), ενώ όταν έχει καταναλώσει μεγάλες δόσεις, τότε οι ιστοί της έχουν εντελώς άναρχη δομή.

LSDlow-600x177

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως η αραχνούλα, αυτό το ύπουλο creepy πλάσμα που κρύβεται κάτω από τον καναπέ που έχεις να σκουπίσεις εδώ και μήνες, έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από επιστήμονες της NASA. Συγκεκριμένα οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τις αράχνες (και τους ιστούς τους) για τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών!

Kι αν θέλεις να δεις πώς το ζει μια αράχνη όταν παίρνει ναρκωτικά, πόσο ο ο κόσμος της ξαφνικά πάει πάνω-κάτω-αριστερά/δεξιά-ίσια/ανάποδα, δεν έχεις παρά να δεις το παρακάτω εντελώς παράξενο βίντεο.

Δείτε το βίντεο

Πηγές: Washington Post, scienceblogs.com, RISE

Τα πιο σημαντικά