Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
διάφοραΔρομέας από τη Σαουδική Αραβία φορά χιτζάμπ και αγωνίζεται στα 100 μέτρα.

Δρομέας από τη Σαουδική Αραβία φορά χιτζάμπ και αγωνίζεται στα 100 μέτρα.

Η δρομέας Kariman Abuljadayel γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που αγωνίστηκε στα 100 μέτρα για την Σαουδική Αραβία. Τερμάτισε 7η και απέτυχε να προκριθεί στον τελικό αλλά κέρδισε τον σεβασμό όλου του κόσμου. Η Abuljadayel είναι 22 ετών και ακολουθεί τα χνάρια της πρώτης Σαουδικής αθλήτριας του στίβου Sarah Attar που φορούσε επίσης χιτζάμπ. Η Kamia Yousoufi αγωνίστηκε επίσης με μαντίλα για το Αφγανιστάν στα 100 μέτρα αλλά τερμάτισε τελευταία.

Μπορεί να μην κέρδισε τον αγώνα αλλά η αθλήτρια της Σαουδικής Αραβίας έγραψε ιστορία και κέρδισε την υποστήριξη των γυναικών όλου του κόσμου.

Η δρομέας Kariman Abuljadayel έγινε η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία που αγωνίστηκε στα 100 μέτρα και τερμάτισε στην 7η θέση στους προκριματικούς.

Ξεχώρισε από τις άλλες διαγωνιζόμενες μιας και όλο της το σώμα ήταν καλυμμένο όπως επίσης και το κεφάλι της. Δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης αλλά επαινέθηκε σε μεγάλο βαθμό σε απευθείας σύνδεση για τις προσπάθειές της.

Η Αφγανή δρομέας Kamia Yousufi αγωνίστηκε επίσης με μαντίλα και πλήρως καλυμμένο το σώμα της τερματίζοντας στην τελευταία θέση στους προκριματικούς.

Η εικονιζόμενη είναι η Kariman Abuljadayel έγινε η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία που αγωνίστηκε στα 100 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. 1

Η 22 ετών που έκανε τη διαφορά κατά τη διάρκεια του αγώνα, τερμάτισε έβδομη αλλά  κέρδισε τον σεβασμό των οπαδών όλου του κόσμου για τις προσπάθειές της. 2

Οι οπαδοί μπήκαν στο Twitter κατά τη διάρκεια του αγώνα, την φωτογράφησαν και την επαίνεσαν που έγραψε ιστορία για τη Χώρα της Μέσης Ανατολής. 3

Η 22αχρονη Abuljadayel ακολουθεί τα χνάρια της Sarah Attar, της πρώτης γυναίκας αθλήτριας του στίβου που αγωνίστηκε για τη Σαουδική Αραβία στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012. Ήταν η πρώτη που αγωνίστηκε φορώντας χιτζάμπ.

Ολοκλήρωσε τον αγώνα στα 14,61 δευτερόλεπτα και υστερεί σε σχέση με το σημερινό παγκόσμιο ρεκόρ των 10,49 δευτερολέπτων. Αυτό το ρεκόρ ανήκει στην Αμερικανή Florence Griffith – Joyner και έγινε το 1988.

Παρά τα επιπλέον ρούχα που φορούσε, εμφανίστηκε λίγο το δέρμα της στην περιοχή της κοιλιάς καθώς έτρεχε.

Οι οπαδοί επέλεξαν τα κοινωνικά μέσα για να σχολιάσουν τα επιτεύγματα και τη συμμετοχή της στον αγώνα.

Η εμφάνιση της δρομέα συγκρίθηκε με εκείνη που επέλεξε η Αυστραλή δρομέας Cathy Freeman που κέρδισε το χρυσό στα 400 μέτρα στο Σύδνεϋ. Η Freeman φορούσε μια ειδικά σχεδιασμένη πράσινη και άσπρη φόρμα.

Η Bailey Witt έγραψε στο Twitter: «Αισθάνομαι τόσο συναισθηματική που η Kariman Abuljadayel είναι η πρώτη γυναίκα σπρίντερ της Σαουδικής Αραβίας που συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες.»

Ένας χρήστης γνωστός ως A_FarScape πρόσθεσε: «Η Kariman Abuljadayel είναι η πρώτη. Ίσως η Σαουδική Αραβία να αφήσει περισσότερες γυναίκες να προπονηθούν και ίσως να κερδίσουν σε αγώνες.»

Και ο Sylvester U. Orubele έγραψε: «Kariman Abuljadayel.  Μπράβο για την εκπροσώπηση σου.»

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Σαουδικής Αραβίας έχει άρει την απαγόρευση για τις γυναίκες που αγωνίζονται στους ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, παρά την έντονη αντίθεση από πολλές πλευρές της κοινωνίας.

Μετά τον αγώνα της Abuljadayel, η ίδια συνέχισε να έχει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό της καθώς γιόρταζε μαζί με τις άλλες διαγωνιζόμενες συμπεριλαμβανομένης και της Karitaake Tewaaki. 4

Η Abuljadayel είναι μια από τις 4 αθλήτριες που αγωνίστηκαν για τη Σαουδική Αραβία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. 5

Πολλοί άνθρωποι στο Twitter επαίνεσαν την αθλήτρια για το ιστορικό της κατόρθωμα στον αγώνα των 100 μέτρων. Κάποιοι άλλοι είπαν πως ένιωσαν γεμάτοι συναισθήματα για την περίσταση με τις γυναίκες όλου του κόσμου να την υποστηρίζουν ενωμένες.

Πρόκειται για μια από τις 4 γυναίκες που αγωνίστηκαν από τη Μέση ανατολή στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Εκτός από τις δρομείς Abuljadayel και Attar, έλαβαν μέρος η αθλήτρια του τζούντο Joud Fahmy και η ξιφομάχος Lubna Al-Omair.6

Οι τρεις από τις τέσσερεις γυναίκες έκαναν προπονήσεις στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας την φοιτητική τους ιδιότητα παρόλο που η Attar δεν ήταν πλέον φοιτήτρια.

Η Yousufi έτρεξε στα 100 μέτρα σε 14,02 δευτερόλεπτα αλλά μπορούσε μόνο να δει τις άλλες αγωνίστριες να τερματίζουν μπροστά της.

Τα σημερινά γεγονότα  ίσως θυμίσουν σκηνές από το 2012, όταν η 19 ετών Attar καταχειροκροτήθηκε στο γήπεδο των 800 μέτρων από τους Βρετανούς οπαδούς στο ολυμπιακό στάδιο.

Η Kamia Yousufi (δεξιά) αγωνίστηκε με το χιτζάμπ στα 100 μέτρα για το Αφγανιστάν αλλά τερμάτισε τελευταία. 7

Η αθλήτρια έτρεξε γρηγορότερα από την Abuljadayel αλλά όχι τόσο ώστε να προκριθεί. Έκανε χρόνο 14,02 δευτερόλεπτα. 8

Η Attar γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια ενώ προπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο Pepperdine του Μαλιμπού όπου σπούδαζε τέχνη.9

Έχει διπλή υπηκοότητα λόγω της Σαουδικής Καταγωγής του πατέρα της Amer και επέλεξε να εκπροσωπήσει τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Οι αξιωματούχοι απαίτησαν ότι όλες οι γυναίκες αθλήτριες θα ντύνονται με τρόπο ώστε να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους. Εξ ου και τα μακριά μανίκια ενδυμάτων και η μαντίλα που καλύπτει τα μαλλιά.

Έχει αναφερθεί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πως από το Πανεπιστήμιο Pepperdine ζητήθηκε να αφαιρέσει φωτογραφίες από το online βιογραφικό της Attar. Ο λόγος ήταν πως παρουσιαζόταν με σορτς και χωρίς μαντίλα.

Στην Σαουδική Αραβία, οι περισσότερες γυναίκες καλύπτουν τα κεφάλια και τα πρόσωπά τους φορώντας έναν μαύρο μανδύα που ονομάζεται Abaya.

Οι Attar και Abyljadayel αγωνίστηκαν με χιτζάμπ στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως επίσης και οι αθλήτριες Noor Hussain Al-Malki του Κατάρ και Shinoona Salah al-Habsi του Ομάν.

Η Sarah Attar (στο κέντρο), έγινε η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία στους αγώνες του Λονδίνου του 2012 και αγωνίστηκε στα 800 μέτρα. 10

Η τότε 19 ετών αθλήτρια φόρεσε χιτζάμπ, κολλάν και μακρυμάνικη μπλούζα αφού η χώρα της απαίτησε να ντύνονται με τρόπο ώστε να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους.11

Δείτε παρακάτω το βίντεο με την αθλήτρια που έγραψε ιστορία:



Τα πιο σημαντικά