Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΙσόβια στη μάνα από τη Λέρο που άφησε το βρέφος της να...

Ισόβια στη μάνα από τη Λέρο που άφησε το βρέφος της να πεθάνει από εγκατάλειψη και ασιτία.

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου σε μητέρα, που κρίθηκε ένοχη κατά πλειοψηφία ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, του βρέφους της, ηλικίας 38 ημερών, εξαιτίας εγκατάλειψης και ασιτίας.

Ενας εκ των δικαστών έκρινε ότι θα πρέπει να κριθεί ένοχη ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ενώ το δικαστήριο δεν της αναγνώρισε ελαφρυντικά.

Η Εισαγγελέας της έδρας κ. Κυριακή Κλιάμπα ήταν καταπέλτης στην αγόρευση της εκθέτοντας ότι για την μητέρα το παιδί ήταν ένα βάρος από το οποίο ήθελε να απαλλαγεί τονίζοντας μάλιστα ότι έδινε την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα «κακό σπυρί».

dcdc7d65f342f6a6f6e468742519d99f

Στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας υποστήριξε ότι η κατηγορούμενη ήταν ένα άτομο χωρίς ηθικές αναστολές, που ψεύδεται συνεχώς, αναφερόμενη στο γεγονός ότι παρίστανε την αστυνομικό στην μικρή κοινωνία της Λέρου και στον σύντροφό της από τον οποίο απέκρυψε ότι ήταν έγκυος το παιδί άλλου και του το απεκάλυψε μόνο την ημέρα που την μετέφερε στο νοσοκομείο για να γεννήσει.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ψεύδεται και για το γεγονός ότι δεν θήλασε το παιδί εφευρίσκοντας διάφορες προφάσεις και συγκεκριμένα ότι είτε είχε έλλειψη ασβεστίου, είτε ότι δεν είχε γάλα, ενώ ουσιαστικά το άφηνε χωρίς τροφή και χωρίς φροντίδα με αποτέλεσμα να καταλήξει. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μόνο της ενδιαφέρον ήταν να περιηγείται το Facebook.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της από την άλλη κ. Θ. Λαμψιάς, υποστήριξε ότι πράγματι υφίσταται αμέλεια αλλά όχι ενδεχόμενος δόλος, ζητώντας από το δικαστήριο να κρίνει την εντολέα του ένοχη για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι επέρριψε ευθύνες για την αντιμετώπιση της διακομιδής του παιδιού την ημέρα που υπέκυψε από ανακοπή σε ιατρούς του νοσοκομείου της Λέρου αλλά και στο ΕΚΑΒ.

Στην δίκη κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας παιδίατρος του νοσοκομείου της Λέρου, που ξέσπασε σε δάκρυα κατά τη διάρκεια της Εισαγγελικής αγόρευσης αλλά και ο πρώην σύντροφός της, στρατιωτικός, που ήταν εμφανώς συγκινημένος και περιέγραψε το τι είχε συμβεί, ομολογώντας, όταν του επιδείχθηκαν φρικιαστικές φωτογραφίες του βρέφους ότι δεν γνώριζε ότι είχε εξελιχθεί έτσι η υγεία του.

To ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:

Την 13:50 ώρα της 19ης Ιανουαρίου 2013, το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου ενημερώθηκε  από   το   διευθυντή   της   Παιδιατρικής   Κλινικής   του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου ότι η μητέρα μετέβη στο νοσοκομείο και μετέφερε το ανήλικο βρέφος της, το οποίο είχε γεννηθεί την 16η Δεκεμβρίου 2012, που έφερε ενδείξεις ασιτίας, έλλειψη καθαριότητας και προφανή απώλεια βάρους σε σχέση με τη γέννησή  του.
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του σε Νοσοκομείο της Κρήτης για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Στην κατάθεση του διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το μωρό ήταν κυανωτικό, μωβ. Ηταν παγωμένο και λίγο βρεγμένα τα ρουχαλάκια του. Ισως είχε βγάλει λίγα τσίσα. Ήταν κλειστά τα ματάκια του, με αργές αναπνευστικές κινήσεις, σαν κουβαράκι. Έλειπαν τα αντανακλαστικά του θηλασμού. Το ίδιο διαπίστωσα και εγώ όταν έφτασα. Οταν το γδύσαμε ήταν σαν Αιθιοπάκι και σαν να το είχες βγάλει από κάδο σκουπιδιών. Φαίνονταν τα οστά του μέσα από το δέρμα του. Ήταν βρώμικο, πληγιασμένο στις κλειδώσεις του. Αυτό το παιδί ήταν εγκαταλελειμμένο από πολλές ημέρες. Ήταν σε προθανάτια κατάσταση και κάναμε προσπάθειες για να το επαναφέρουμε».

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση του ΠΑΓΝΗ Κρήτης «το άρρεν βρέφος, ηλικίας 38 ημερών, διακομίσθηκε με αερομεταφορά στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ την 19/1/2013 και περί τις 19.00  σε βαριά κλινική κατάσταση  έχοντας κάνει ήδη μία ανακοπή στη διάρκεια της διακομιδής. Διαπιστώθηκε υποσιτισμός και παραμελημένη υγιεινή (πυορρούντα παρατρίμματα μασχαλιαίων και μηροβουβωνικών πτυχών καθώς και περιπρωκτική ερυθρότητα)».

Ενδεικτική του τι είχε προηγηθεί του θανάτου του βρέφους είναι και η ακόλουθη περικοπή της ιατροδικαστικής έκθεσης:

«Αναφέρεται ότι το ανωτέρω βρέφος γεννήθηκε την 16-12-2012 με καισαρική τομή λόγω ισχιακής προβολής με διάρκεια κύησης 39 εβδομάδων (τελειόμηνο) έχοντας σωματικό βάρος 3.500 γραμμάρια και βάρος εξόδου από το μαιευτήριο (5ο 24ωρο ζωής) 3.470 γραμμ.

Κατά την εισαγωγή του βρέφους στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ (19/1/2013) είχε σωματικό βάρος 3.400 γρ. Η φυσιολογική τιμή του σωματικού βάρους ενός υγιούς νεογνού με βάρος γέννησης 3.500 γρ. και ηλικία 35 ημερών (ημέρα εισαγωγής του βρέφους) θα έπρεπε να είναι 4130γρ αντί 3.400 γρ που είχε το βρέφος».

Προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες διαβίωσης του βρέφους την ίδια μέρα της προσέλευσης της «θορυβημένης» μητέρας στην Παιδιατρική Κλινική του Θεραπευτηρίου Λέρου, δόθηκε εντολή για σύνταξη κατεπείγουσας κοινωνικής έρευνας εκ μέρους της κοινωνικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την κοινωνική έκθεση, η περιτοναϊκή περιοχή, τα γεννητικά όργανα, ο πρωκτός, η μασχαλιαία περιοχή και οι πτυχές των μηρών και των βουβώνων έφεραν σύγκαμα μεγάλου βαθμού και πληγές με έντονη δυσοσμία η οποία προερχόταν από την έκκριση πύου αλλά και την έκκριση σμήγματος στη μασχαλιαία περιοχή μαζί με βρωμιά, όπως χνούδια και ούρα, γεγονός που υποδήλωνε ότι ήταν άπλυτο.

Το μωρό φόραγε μία γαλάζια φόρμα και κάλτσες, ενώ εσωτερικά φόραγε ένα φανελάκι βρεφικό τα οποία ήταν βρεγμένα από ούρα. Το δέρμα ήταν αφυδατωμένο και αδυνατισμένο με έκδηλα τα στοιχεία αφυδάτωσης και αδυναμίας στον πρωκτό και στους γλουτούς του βρέφους, ενώ εμφανές ήταν το οίδημα στα βλέφαρα, στα άκρα και στον κορμό. Τα ζωτικά σημεία, η κλινική εικόνα του βρέφους και οι ιατρικές εξετάσεις υποδήλωναν ότι το βρέφος βρισκόταν σε λήθαργο και η κατάσταση της υγείας του ήταν εξαιρετικά επείγουσα αλλά και πολύ κρίσιμη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και το μπιμπερό, του βρέφους ήταν βρώμικο και πιο συγκεκριμένα η πιπίλα του μπιμπερό όταν σκουπίστηκε με γάζα από το νοσηλευτικό προσωπικό, άφηνε μαύρο ρύπο.

Αναφορικά με το ποιόν της μητέρας γίνεται λόγος για μία νέα και όμορφη κοπέλα η οποία δεν εμφανίζει στο πρόσωπό της καμία θλίψη, αλλά ούτε και ανησυχία.

Ανέφερε ότι τον Ιούνιο του 2012 γνώρισε το σύντροφό της και πατέρα του παιδιού της, ενώ την ίδια εποχή έμεινε έγκυος.

Ότι στην Παιδιατρική  Κλινική την  19 Ιανουαρίου 2012 από τις  13:00 έως τις 17:30 περίπου δεν σηκώθηκε ούτε μία φορά από την καρέκλα του χώρου αναμονής εκτός του χώρου των εξωτερικών ιατρείων της κλινικής και ενώ είχε ενημερωθεί από το γιατρό για τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του βρέφους, δεν εμφάνισε συναίσθημα, που να θυμίζει μητρική ανησυχία ή αγωνία ούτε για να δει το μωρό της.

Σημειώνεται ότι η κατηγορούμενη πληροφόρησε ψευδώς και τον άνθρωπο με τον οποίο συζούσε, λέγοντάς του ότι το παιδί ήταν δικό του, ενώ στην πραγματικότητα ήταν από άλλο πατέρα, καρπός προηγούμενης σχέσης, με άλλο άνδρα.

Επίσης το ζευγάρι μαζί με το μωρό πραγματοποιούσε τακτικές κοινωνικές και ψυχαγωγικές εξόδους από την πρώτη ημέρα, που επέστρεψε στο σπίτι τους, μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες εργαζομένων σε χώρους ψυχαγωγίας, όπως κοσμικές καφετέριες και εστιατόριο, το μωρό έκλαιγε πάρα πολύ και δεν το σήκωναν διότι θεωρούσαν ότι δεν έπρεπε να το κακομάθουν.

Από την κατάθεση μάρτυρα προέκυψε ότι οι γονείς ασχολούνταν με το «facebook» ενώ ο υποτιθέμενος πατέρας κάπνιζε μέσα στο σαλόνι. Οταν ξύπνησε το μωρό και η κατηγορουμένη το έφερε στο σαλόνι, η μάρτυρας διαπίστωσε ότι τον Ιανουάριο, στην καρδιά του χειμώνα, η κατηγορουμένη φορούσε στο μωρό ένα κοντομάνικο φανελάκι από μέσα και απ’ έξω ένα φορμάκι ξεκούμπωτο με τα χεράκια απ’ έξω.

Πηγή: Δημοκρατική

Τα πιο σημαντικά