Ιράν: Φωτογραφίες δείχνουν πόσο διαφορετικές ήταν οι γυναίκες πριν την επανάσταση του 1970

24 Σεπτεμβρίου, 20221:19 ΠΜ

Το Ιράν, η δική μας Περσία, στην μακραίωνη ιστορία του έχει βιώσει συνεχείς μεταβολές. Αλλαγές στην εδαφική του επικράτεια, την γραφή του, τους θεσμούς του, τα πρόσωπά του και τον τρόπο ζωής του πληθυσμού του.

Κάθε καθεστώς, ταυτίζεται με μια ιδιαίτερη «αφήγηση». Ιστορικά γεγονότα όπως πραξικοπήματα, ξένες εισβολές ή επαναστάσεις, μεταγγίζουν μια νέα κοσμοθεωρία.

Ιστορικά σοκ που ανακόπτουν την ζωή και την ξανά θέτουν σε λειτουργία αφότου έχουν αλλάξει τα ονόματα λεωφόρων, οδών, πλατειών, πανεπιστημίων, λιμανιών και φραγμάτων. Έχουν υποχρεώσει τον πληθυσμό σε διαφορετικό τρόπο ντυσίματος, συμπεριφοράς και διασκέδασης. Του έχουν προωθήσει διαφορετικά πρότυπα μίμησης και του έχουν αλλάξει τον καθημερινό χαιρετισμό, εναλλάσσοντας το αραβικό «Salam alaikoum» με το αρχαίο περσικό «Doroud bar shomma»

Κάπως έτσι, η επικράτηση της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 ανέτρεψε την μοναρχία των Παχλαβί και το θεοκρατικό καθεστώς των ημερών μας, κληροδότησε στους Ιρανούς μια διαφορετική αφήγηση. Μια αφήγηση χωρίς ακάλυπτες γυναίκες, μανεκέν, διαγωνισμούς ομορφιάς, σύμβολα του σεξ και αλκοόλ.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News