Ιπτάμενο ασθενοφόρο μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές παρέχοντας άμεση ιατρική βοήθεια

22 Ιανουαρίου, 2016 7:46 ΜΜ
More videos

Τα πρώτα λεπτά μετά από μια καρδιακή ανακοπή ή ένα ατύχημα είναι ζωτικής σημασίας, για να καθοριστούν οι πιθανότητες ανάρρωσης. Ωστόσο, πολλές φορές τα ασθενοφόρα μπορεί να αργήσουν, γιατί εξαρτώνται από τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Τι θα γινόταν, όμως, αν τα βασικά εργαλεία των πρώτων βοηθειών, όπως ο απινιδωτής, η φαρμακευτική αγωγή και η Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (CPR) μπορούσαν να φτάσουν στον ασθενή μέσα σε μόλις ένα λεπτό μέσω ενός τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους;

RTEmagicC_ambulance-drone_in_use_495.jpg

Το τηλεκατευθυνόμενο ασθενοφόρο (Drone Ambulance) είναι ένα έργο που αναπτύσσεται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft στην Ολλανδία. Φτιαγμένο από ίνες άνθρακα, αυτό το μικρό και μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να είναι η λύση που θα σώσει χιλιάδες ζωές.

RTEmagicC_ambulance-drone_flying_495.jpg

Τα μη επανδρωμένα αυτά αεροσκάφη μπορούν να ελεγχθούν από μακριά από την ίδια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης που είναι υπεύθυνη για τα ασθενοφόρα. Έτσι, αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια, το drone θα αποσταλεί στο σημείο γρήγορα. Πετώντας με ταχύτητα 100 χιλιόμετρα την ώρα το drone μπορεί να φτάσει έγκαιρα στην σημείο της έκτακτης ανάγκης. Το ιατρικό προσωπικό που δεν μπορεί να κάνει το  ίδιο, μπορεί να καθοδηγήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω από το σημείο έκτακτης ανάγκης για το πως να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία των πρώτων βοηθειών, μέσω ενός ενσωματωμένου συστήματος επικοινωνίας.

Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση των τηλεκατευθυνόμενων ασθενοφόρων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης από μια καρδιακή ανακοπή από 8% έως 80%, αφού ο κυριότερος λόγος που η καρδιακή ανακοπή οδηγεί στον θάνατο είναι η αργή αντίδραση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Δείτε το βίντεο παρακάτω