ΗΠΑ: Έκαναν εγχείρηση στον εγκέφαλο αγέννητου μωρού – Το έσωσαν από βέβαιο θάνατο

5 Μαΐου, 20231:09 ΠΜ

Η επιτυχημένη εγχείρηση στο αγέννητο μωρό αποτέλεσε τομή στην αντιμετώπιση της ανευρισματικής δυσπλασίας

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εγχείρηση εγκεφάλου σε αγέννητο μωρό στις ΗΠΑ με σκοπό την αντιμετώπιση θανατηφόρων γενετικών διαταραχών.

Μια δεκαμελής ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης πραγματοποίησε τη σχολαστική επέμβαση, η οποία περιελάμβανε τομή στη μήτρα, στο κρανίο του μωρού και στη συνέχεια επέμβαση στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Το μωρό διαγνώστηκε με δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού στις 30 εβδομάδες. Η πάθηση η οποία επηρεάζει ένα στα 60.000 μωρά εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες του εγκεφάλου διοχετεύουν το αίμα απευθείας στις φλέβες αντί για τα τριχοειδή αγγεία. Αυτό πλημμυρίζει την καρδιά με αίμα και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε από γιατρούς στη Βοστώνη, έγινε με τομή στην κοιλιά της εγκύου και με τη χρήση υπερήχων για τον εντοπισμό της αρτηρίας και την καθοδήγηση της χειρουργικής επέμβασης.

Η γυναίκα γέννησε ένα υγιές παιδί δύο ημέρες αργότερα, το οποίο γεννήθηκε χωρίς γενετικές ανωμαλίες. Οι ερευνητές συνεργάζονται με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη διεξαγωγή δοκιμών σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτής της χειρουργικής επέμβασης, ελπίζοντας να επεκτείνουν τη χρήση της.

Η χειρουργική επέμβαση καταγράφηκε σε μια μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τομή στην αντιμετώπιση της ανευρισματικής δυσπλασίας, η επιτυχημένη εγχείρηση στο αγέννητο μωρό

«Η προσέγγιση αυτή έχει τη δυνατότητα να σηματοδοτήσει μια αλλαγή παραδείγματος στη διαχείριση της δυσπλασίας της φλέβας του Γαληνού», δήλωσε ο Ντάρεν Όρμπαχ, χειρουργός στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

«Επιδιορθώσαμε την δυσπλασία πριν από τη γέννηση και προλάβαμε την καρδιακή ανεπάρκεια πριν εμφανιστεί, αντί να προσπαθούμε να την αντιστρέψουμε μετά τη γέννηση», είπε.

«Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μακροχρόνιας εγκεφαλικής βλάβης, αναπηρίας ή θανάτου μεταξύ αυτών των βρεφών», σημείωσε ο γιατρός.

Μετά την επιτυχή επέμβαση, προκάλεσαν τοκετό στη γυναίκα δύο ημέρες αργότερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επεμβάσεις προκάλεσαν ρήξη του ιστού που περιβάλλει το μωρό στη μήτρα και συγκρατεί τα υγρά, κοινώς «έσπασαν τα νερά».

Τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση, το παιδί δεν χρειάστηκε καμία καρδιαγγειακή βοήθεια. Οι μαγνητικές τομογραφίες δεν βρήκαν επίσης κανένα σημάδι ανώμαλης ροής αίματος στον εγκέφαλο.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι στις έξι εβδομάδες, το βρέφος εξελίσσεται αξιοσημείωτα καλά, δεν παίρνει φάρμακα, τρώει κανονικά, κερδίζει βάρος και έχει επιστρέψει στο σπίτι του», δήλωσε ο Όρμπαχ.

36% των παιδιών με δυσπλασία χάνουν τη ζωή τους μέχρι τα 11 χρόνια

Μια μελέτη του 2019 από Γάλλους ερευνητές διαπίστωσε ότι το 36% των παιδιών με αυτή την πάθηση είχαν πεθάνει μέχρι την ηλικία των 11 ετών.

Η τρέχουσα θεραπεία για την ανευρυσματική δυσπλασία περιλαμβάνει εμβολή του εγκεφάλου, όπου χρησιμοποιείται λίπος για να περιορίσει τη ροή του αίματος και να ενεργήσει όπως τα τριχοειδή αγγεία.

Ωστόσο, οι χειρουργοί πιστεύουν ότι μπορούν να δράσουν ακόμη και πριν γεννηθεί το παιδί για να το αποτρέψουν από το να υποστεί επιπλοκές όσο είναι ζωντανό. Αυτή η επέμβαση είναι η πρώτη σε μια κλινική δοκιμή που διεξάγεται για να εκτιμηθεί κατά πόσον η διαδικασία αποτελεί κατάλληλη θεραπεία για την πάθηση. Οι γιατροί έχουν λάβει την έγκριση του FDA για το έργο τους.

«Όπως πάντα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και να παρακολουθηθεί ένας αριθμός αυτών των εμβρυϊκών περιπτώσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί ένα σαφές μοτίβο βελτίωσης τόσο των νευρολογικών όσο και των καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων», δήλωσε ένας γιατρός απ΄ την ομάδα που διεξήγαγε την επιτυχημένη εγχείρηση.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News