Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΙός χτύπησε το Taxisnet και βγάζει λάθος τους παρακρατούμενους φόρους

Ιός χτύπησε το Taxisnet και βγάζει λάθος τους παρακρατούμενους φόρους

Σημαντικό πρόβλημα εντοπίστηκε στην πλατφόρμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων του Taxisnet, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται σωστά οι παρακρατούμενοι φόροι και φυσικά να καταλογίζουν λάθος φόρους τα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Όπως επεσήμαναν οι λογιστές, αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης, πρόκειται για ένα τεχνικό πρόβλημα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα, τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων που είναι προσυμπληρωμένα στους σχετικούς κωδικούς εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα στο έντυπο Ε1, να είναι λάθος σε σχέση με τα πραγματικά.

Η σοβαρή αυτή δυσλειτουργία οδηγεί, σε λανθασμένο υπολογισμό του φόρου εισοδήματος είτε αυξημένο είτε μικρότερο, με αποτέλεσμα, χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν πρόσεξαν το λάθος και υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση να αναγκαστούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Το σφάλμα το εντόπισαν λογιστές προ τεσσάρων ημερών, αλλά δεν αποκλείεται να το πρόβλημα να προϋπήρχε και να είναι μεγάλος ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί με λάθος στοιχεία.

Οι παρακρατούμενοι φόροι όπως και τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα προσυμπληρώνονται από το Taxisnet, στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, με βάση τα στοιχεία που έχουν κοινοποιήσει στην ΑΑΔΕ, οι εργοδοτικοί φορείς.

Όμως, κατά τη μεταφορά τους στα φορολογικά έντυπα, διαπιστώνονται λάθη, τα οποία αν οφείλονται σε πρόβλημα του λογισμικού (πιθανόν να έχει προσβληθεί από κάποιον ιό) τότε το πρόβλημα είναι τεράστιο.

Πάγωσε η υποβολή των δηλώσεων

Η γνωστοποίηση του προβλήματος «πάγωσε» τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αφού δεν ρισκάρει κανείς να υποβάλει τη δήλωση με λάθος παρακρατούμενους φόρους, καθώς θα λάβει ένα εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα ακυρωθεί, σε λίγες μέρες, όταν αποκατασταθεί η βλάβη.

Ο κ. Σπανάκης επεσήμανε πως πρέπει να ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα όλοι όσοι έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση με λανθασμένα ποσά παρακρατούμενων φόρων μετά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Ωστόσο ακόμη δεν έχει απαντήσει η ΑΑΔΕ, ούτε έχει δώσει κάποια εξήγηση για την αιτία που προκάλεσε αυτό το μίνι μπλακ άουτ.

Παράταση

Το νέο αυτό πρόβλημα ενισχύει το αίτημα των φοροτεχνικών – λογιστών για τη χορήγηση παράτασης στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μετά την 27η Αυγούστου, καθώς τα λογιστικά γραφεία είναι ήδη φορτωμένα με τεράστια γραφειοκρατική εργασία, λόγω και της υποβολής των αιτήσεων σε Εφορία και ΕΡΓΑΝΗ για τα μέτρα στήριξης.

Τα πιο σημαντικά