Ιωαννίδης: «Πλήρης αποτυχία το lockdown. Σημασία δεν έχει να ευημερούν οι δείκτες αλλά οι πολίτες»

20 Απριλίου, 2021 5:20 ΜΜ
More videos

«Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει τόσο σκληρό lockdown. Τι έχουμε πετύχει όμως;»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μίλησε ο καθηγητής επιδημιολογίας και πληθυσμιακής Υγείας, Τζον Ιωαννίδης, ασκώντας σκληρή κριτική στην τακτική του σκληρού lockdown.

«Η φιλοσοφία να κρατήσουμε τον πληθυσμό κλειστό έχει οδηγήσει σε φαινόμενα εκτόνωσης και χαλάρωσης τα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, αν είχαμε πιο συνεπή στρατηγική. Αυτή τη στιγμή το επιδημικό κύμα στην Ελλάδα είναι στην χειρότερη φάση του.

Μπορεί να είμαστε 10, 20 φορές ή περισσότερο σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι. Έχουμε ένα ενεργό επιδημικό κύμα. Με το να εγκλωβίσουμε τον πληθυσμό μέσα σε πυκνά αστικά κέντρα τα οποία είναι πυκνά και ήδη φτάσαμε σε φαινόμενα συνωστισμών και να μη δώσουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ο επιπλέον χώρος, είναι λάθος στρατηγική» σημείωσε.

«Δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις» υπογράμμισε, λέγοντας ότι είναι αδύνατη η μικροδιαχείριση της κινητικότητας του πληθυσμού.

Τόνισε πως το ελεγχόμενο άνοιγμα τη εστίασης θα είναι η λύση στα φαινόμενα των…«κορωνοπάρτι» στις πλατείες:

«Αν την ίδια κινητικότητα την κατανέμουμε σε περισσότερους χώρος και χρονικό διάστημα, θα είχαμε αραίωση των επαφών και των εκθέσεων» εξήγησε.

Ο ίδιος μάλιστα, αναφέρθηκε στο εν Ελλάδι lockdown κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το πιο σκληρό lockdown. Πλήρης αποτυχία. Έχουμε 80 θανάτους την ημέρα. Σημασία δεν έχει να ευημερούν οι δείκτες, αλλά να να σώζουμε ζωές και να ζουν οι άνθρωποι μια πιο φυσιολογική ζωή.

Λάθη μπορεί να γίνουν, αλλά ταυτόχρονα δεν γίνεται να καταστείλλουμε τη ζωή με έναν τρόπου που δεν είναι εφικτός».

Δείτε το απόσπασμα από το megatv: