Ιωαννίδης: «Η Ελλάδα έχει το πιο παρατεταμένο, αυστηρό και αποτυχημένο lockdown στην υφήλιο»

26 Απριλίου, 2021 7:38 ΜΜ
More videos

«Η Ελλάδα έχει ίσως το πιο παρατεταμένο αυστηρό και αποτυχημένο lockdown στην υφήλιο» τόνισε χθες, μιλώντας στην εκδήλωση του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου «Συνέπειες, λύσεις και προτάσεις την εποχή του COVID», ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής του πανεπιστημίου Stanford, Ιωάννης Ιωαννίδης.

Αρχικά ο κ. Ιωαννίδης, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το αυστηρότερο lockdown, παρουσιάζοντας σχετικές διαφάνειες.

«Η χώρα μας έχει την 3η μεγαλύτερη μείωση κινητικότητας πληθυσμού. «Εκτός από το αυστηρότερο έχουμε και το πιο αποτυχημένο lockdown βάσει του αριθμού των θανάτων, το αυστηρό lockdown επιτείνει τις αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊου» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Ιωαννίδης, συμπληρώνοντας ότι «τα self – test μπορούν να καταστούν αναποτελεσματικά λόγω κακής χρήσης».

Ακόμη, σημείωσε ότι εντοπίζεται σχετικά μικρή θνητότητα (0,15%) αλλά μεγάλη διαστρωμάτωση κινδύνου. Το ποσοστό θνητότητας είναι μέτρο επιτυχίας ή αποτυχίας της διαχείρισης.

Σύμωνα με τον ίδιο, ο κυριότερος στόχος είναι η προάσπιση και προστασία των ευπαθών ομάδων, και «πρέπει να αποφύγουμε την ανάστροφη προστασία δηλαδή άλλων μη ευπαθών και ομάδων χαμηλού κινδύνου».

Ο Ιωάννης Ιωαννίδης, επισήμανε στην τοποθέτησή του ότι «η COVID δεν θα εξαφανιστεί θα παραμείνει στο ανθρώπινο οικοσύστημα μετατρεπόμενος σε ενδημικό ιό» προσθέτοντας με έμφαση ότι «ο ιός είναι αόρατος δεν σημαίνει ότι τα μέτρα πρέπει να είναι τυφλά.

«Το δίλημμα οικονομία ή υγεία είναι ψευτοδίλημμα. Οι συνθήκες σκληρού lockdown εντείνουν και κλιμακώνουν τις ανισότητες. Να επιδιώξουμε την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την κοινωνική ενδυνάμωση» τόνισε ακόμη o καθηγητής του πανεπιστημίου Stanford.

Όσο για τι μπορούμε να κάνουμε ενόψει και της περιορισμένης ικανότητας πρόγνωσης; «Μαζική χρήση τεστ, ενίσχυση πρωτοβάθμιας υγείας, επιδημιολογική επιτήρηση».

Δείτε όλα όσα είπε ο Ιωάννιδης Ιωαννίδης μετά το 8:45:

Ακολουθήστε μας στο facebook: