Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΗλεία: Μάχη ζωής για 16χρονο με σπάνια ασθένεια - Στο πλευρό του...

Ηλεία: Μάχη ζωής για 16χρονο με σπάνια ασθένεια – Στο πλευρό του και ο γιατρός της Τζωρτζίνας

Με μια σπανιότατη και ύπουλη ασθένεια έχει διαγνωστεί ένας 16χρονος, αλλά η οικογένειά του είναι αποφασισμένη να δώσει τη μεγάλη μάχη. Ο Ελιο (Γιάννης) Μεμπέλι σε ηλικία 6 ετών διαγνώστηκε με σηραγγώδες αιμαγγείωμα στον εγκέφαλο. Η οικογένειά του έχει καταγωγή από την Αλβανία και ζει εδώ και πολλά χρόνια στα Καβάσιλα της Ηλείας.

“Αφησέ το κι όσο ζήσει. Το πολύ μέχρι τα 15 του. Μην ελπίζεις για περισσότερο”

Σε όποιους γιατρούς πήγε στην Πάτρα και στην Αθήνα, ο πατέρας Ενκελέιντ (Δημήτρης), άκουγε την ίδια εφιαλτική πρόγνωση: “Δεν παίρνει τίποτα αυτή η ασθένεια… Αφησέ το κι όσο ζήσει. Το πολύ μέχρι τα 15 του. Μην ελπίζεις για περισσότερο“.

Στην Κωνσταντινούπολη και στη Βιέννη, σε εξειδικευμένες κλινικές, οι αγγειοχειρουργοί έβαλαν τον 16χρονο στο χειρουργείο, άνοιξαν το κεφάλι του και το έκλεισαν αμέσως. “Δεν υπάρχει ελπίδα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, δυστυχώς…”, έλεγαν στους εμβρόντητους γονείς.

Τέλη Αυγούστου πέρυσι, ο Γιάννης, στα 15 του, υπέστη σοβαρή επιπλοκή και έπεσε σε βαθύ κώμα… Ο πατέρας του τον πήγε στο ΠΓΝΠ στο Ρίο. Τον ανέλαβε ο Ανδρέας Ηλιάδης, στη ΜΕΘ Παίδων. Στις 24 Σεπτεμβρίου, ένα μήνα μετά, ο κ. Ηλιάδης με επείγον έγγραφό του ενημερώνει ότι ο μικρός παραμένει διασωληνωμένος, ότι είναι αδύνατη η αποσωλήνωσή του, ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεθάνει, ότι μια χειρουργική επέμβαση θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και ότι μόνο σε εξειδικευμένη μονάδα στο εξωτερικό θα μπορούσε να χειρουργηθεί. “Ο ασθενής δεν μπορεί να μένει άλλο διασωληνωμένος. Το χειρουργείο πρέπει να γίνει άμεσα”, κατέληγε ο κ. Ηλιάδης.

Ηλεία: Μάχη ζωής για 16χρονο με σπάνια ασθένεια - Στο πλευρό του και ο γιατρός της Τζωρτζίνας

Ωσπου ξαφνικά εμφανίστηκε μια μικρή χαραμάδα. Ενας χειρουργός από το Βερολίνο, στο “CHARITE”, έχοντας λάβει το φάκελο του Γιάννη, απάντησε: “Φέρτε μου το παιδί και θα το παλέψω… Αλλά σας προειδοποιώ. Επειδή το παιδί είναι σε κώμα και έχει αυτό το πρόβλημα, ακόμα και το αεροπορικό ταξίδι μπορεί ν’ αποβεί μοιραίο. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην αντέξει και να μείνει στο αεροπλάνο”.

Ο πατέρας του, όμως, είχε πάρει την απόφασή του και όπως εξηγεί στην εφημερίδα “Πελοπόννησος”…”ήταν το τελευταίο μας χαρτί. Και δεν υπήρχε περίπτωση να μην το τραβήξω”.

16χρονος Πάτρα
Ο Γιάννης, μετά από μια αληθινά συγκλονιστική επιχείρηση ανθρωπιάς, ετοιμάστηκε από τους γιατρούς για την πτήση. Εφτασε στο Βερολίνο και μετά από λίγες μέρες χειρουργήθηκε. Εμεινε πάνω από ένα μήνα εκεί…

Νοσήλια, ταξίδια, φάρμακα στοίχισαν περίπου 700.000 ευρώ. Λόγω της σπανιότητας της ασθένειας, ο ΕΟΠΥ κάλυψε σχεδόν όλο το ποσό.

Ο Γιάννης επέστρεψε ζωντανός (αυτό προείχε…), αλλά παραμορφωμένος. Το πρόσωπό του, στη μια πλευρά, είναι σαν κερί που έχει λιώσει… Και το μάτι του υπέστη βλάβη… Εμεινε σχεδόν 4 μήνες στο ΠΓΝΠ στο τμήμα αποκατάστασης. Και εδώ κι ένα μήνα περίπου, γύρισε στα Καβάσιλα.

Δεν περπατάει. Ισως να μην περπατήσει ποτέ ξανά στη ζωή του. Τις περισσότερες ώρες στο κρεβάτι και οι μικρές μετακινήσεις του με καροτσάκι. Δεν μιλάει κανονικά, αλλά καταλαβαίνει τα πάντα.

16χρονος Πάτρα
Πρέπει να συγκεντρωθεί ποσό 20 – 25.000 ευρώ

Ο πατέρας του, η οικογένειά του και οι φίλοι του έχουναποφασίσει να κάνουν τα πάντα για να γίνει μια επέμβαση αποκατάστασης του προσώπου του Γιάννη. Πρέπει να πάει ξανά στο Βερολίνο, στην ίδια κλινική. Ο γιατρός έχει δεσμευτεί: “Εγώ δεν θα πάρω ούτε ευρώ”. Ομως τα νοσήλια και τα έξοδα μετάβασης και διαμονής, θα κοστίσουν γύρω στις 20 με 25.000 ευρώ. Αυτή τη φορά ο ΕΟΠΥ δεν καλύπτει το ποσό.

Ο πατέρας, μέσω της “Παιδικής Χαράς”, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ανθρωπιάς να μαζέψει τα λεφτά αμεσα, γιατί η επέμβαση πρέπει να γίνει μέχρι τα μέσα Μαΐου.
“Εχουμε περάσει, και περνάμε καθημερινά, έναν Γολγοθά. Δεν πάει το μυαλό σας… Αλλά για το παλικάρι μου, θα δώσω και τη ζωή μου… Δεν γίνεται να μείνει έτσι το πρόσωπό του. Ενα παλικαράκι 16 χρόνων να μην μπορεί να κοιταχτεί στον καθρέφτη… Και για το μάτι του, θα βρω εγώ άκρη αργότερα, θα τον πάω στη Ρωσία, εκεί που ειδικεύονται πολύ στις εγχειρήσεις στα μάτια. Τώρα προέχει να σώσουμε το πρόσωπό του… Ο Θεός είναι μεγάλος. Δε χάνω την ελπίδα μου. Ο Γιάννης έχει δύναμη ψυχής και θέλει να ζήσει… Και μπορεί να καταφέρει να περπατήσει κιόλας. Μπορεί και σ’ αυτό να τους διαψεύσει…”.

Η οικογένεια ζητά όποιος μπορεί και θέλει να βοηθήσει να καταθέσει όποιο ποσό μπορεί στον παρακάτω λογαριασμό:
ALPHA BANK
IBAN : GR9401407010701002002029468
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ : ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ
Όταν κάνετε την κατάθεση, θα γράψετε ως αιτιολογία τη λέξη ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ + ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΑΣ, γιατί χρειάζονται τα στοιχεία των δωρητών για τις αποδείξεις.
* Επίσης, μπορεί όποιος επιθυμεί να απευθυνθεί είτε στον πατέρα του 16χρονου, στο τηλέφωνο 6970 064313, είτε στην κ. Μανεσιώτη, φίλη της οικογένειας, στο τηλέφωνο 6907 463947.

Τα πιο σημαντικά