Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
διάφοραΙλαρά: 37 θάνατοι το πρώτο τρίμηνο του 2018

Ιλαρά: 37 θάνατοι το πρώτο τρίμηνο του 2018

Τα περιστατικά ιλαράς στην Ευρώπη τους πρώτους έξι μήνες του 2018 είναι τα περισσότερα της τελευταίας δεκαετίας.

Δεν πρόκειται για έναν αυθαίρετο ισχυρισμό, αλλά για επίσημη στατιστική καταγραφή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα μ’ αυτήν λοιπόν περίπου 41.000 παιδιά και ενήλικοι έχουν νοσήσει από ιλαρά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και 37 από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους. Τα νούμερα για τα αντίστοιχα διαστήματα του 2017 και του 2016 ήταν 23.927 και 5273 οπότε καταλαβαίνει κανείς εύκολα τη διαφορά.

Εννοείται ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς οι ψάχνουν να εντοπίσουν τις αιτίες και τις λύσεις στο πρόβλημα.

0be22ed111b8f8eaca63b0e29f8e8f0a

Με αφορμή την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) απέστειλε επιστολή στην Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ζητώντας την τοποθέτησή της επί του ζητήματος.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στις οποίες καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και για τον λόγο αυτόν ο ΙΣΑ ζητά την επιστημονική άποψη και θέση της Εταιρείας για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου.

«Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν με τι τρόπο μπορούν να προστατευθούν, αλλά ακόμη σημαντικότερο τι μέτρα οφείλει να λάβει το κράτος ώστε να συνδράμει στην εξάλειψη των κρουσμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ στην επιστολή του προς την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Σχετικά με το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, σημείωσε: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα από την εξάπλωση μιας ασθένειας, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι είχε εξαλειφθεί, ζητά τη συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας, ώστε να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ασθένειας και να προβλεφθούν χειρότερες συνέπειες».

Δείτε την επιστολή του ΙΣΑ προς την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία εδώ.

Τα πιο σημαντικά